Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Airco: koelen en verwarmen met lucht voor een gezond klimaat in huis

Een airco zorgt voor een gezonde binnenlucht. Afhankelijk van merk, model en type zijn er verschillende functionaliteiten die bijdragen aan een schonere omgevingslucht. Voornamelijk op hoge wandmodellen zitten functionaliteiten die de lucht zuiveren.

Een schone airco draagt bij aan een efficiëntere werking van de apparatuur. Veel modellen zijn daarom uitgerust met zelfreinigende functies. De lucht uit de airco is daardoor heel zuiver en heeft minder onderhoud nodig.

 

Luchtreinigende functies van airconditioners

Koude-expansie en snelle afvoer
Deze functie reinigt de verdamper en condensor. Dat werkt als volgt: het systeem laat eerst de verdamper in de binnenunit bevriezen. Hierdoor ontstaat rijp. Door de koude-expansie komt vuil los van het oppervlak. Daarna wordt de verdamper verhit (warmtepompbedrijf). Dit zorgt ervoor dat de rijp ontdooit en het vuil spoelt vervolgens weg via de afvoer. Ditzelfde wordt herhaald voor de condensor in de buitenunit.

Aanwas bacteriën remmen
Bij de antibacteriële technologie is de verdamper in de airco is voorzien van een coating die zilveren nanodeeltjes bevat. Deze deeltjes kunnen op effectieve wijze 99% van de bacteriën doden door hun aanwas te remmen.

Bacteriën en virussen buiten de deur houden
Weinig bacteriën en virussen overleven een temperatuur van 56 °C gedurende 30 minuten. Bij de sterilisatietechnologie wordt een functie ingezet die de frequentie van de compressor aanpast, zodat de verdamper een half uur lang wordt verhit tot 56 graden. Na deze verhitting koelt de verdamper direct af voor optimale sterilisatie van de lucht. Vrijwel alle bacteriën en virussen in en rondom de airco worden dan gedood.

Lucht zuiveren met UV-licht: Flash Streamer technologie
Al tientallen jaren staat UVC-straling bekend als desinfectiemiddel voor voorwerpen. UVC-straling doodt onzichtbare deeltjes in de lucht zonder chemicaliën of milieuonvriendelijke stoffen. Een ingebouwde led-UV-lamp verlicht de luchtinlaat van het binnendeel van de airco. De schadelijke deeltjes worden door de straling gedood.

De rol van airco filters

Luchtfilter
Het standaard luchtfilter vangt de kleinste stofdeeltjes op en is bedoeld om het grove vuil en stof uit de lucht op te vangen ter bescherming van het verdamperblok.

Reinigende filters
Bij sommige modellen is het binnendeel van de airco optioneel uit te rusten met een meerlagenfilter. Dit filter vangt microscopisch kleine deeltjes en stof uit de lucht op en absorbeert onder andere bacteriën, huidschilfers en pollen. Bovendien breekt dit filter onaangename geuren af, zoals de geur van huisdieren of tabak.