Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Waterstof: de groene motor van de energietransitie

27/07/2021

Waterstof is een energiedrager en kan ingezet worden in plaats van elektriciteit, batterijen en fossiele brandstoffen. Het voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij verbranding. Met toepassing van waterstof in mobiliteit, industrie en woningbouw kan de CO2-uitstoot dus flink verlaagd worden.

Siemens Synco

14/07/2021

Synco IC is het Siemens Cloud-platform voor besturing en bediening van gebouwen

Synco IC, het baanbrekende Cloud-platform van Siemens voor besturing en bediening van gebouwen op meerdere locaties, omvat nu ook meteruitlezing op afstand en energiemonitoring. Naast energie-besparing kunnen facilitaire managers dankzij de toegang tot gebouwgegevens op afstand reis- en personeelskosten besparen.

Nieuwe ventilatiewarmtepomp van Nefit Bosch

12/07/2021

Verwarming, warm water en ventilatie voor woningen tot 75 m2

De nieuwe Compress 3800i EW is een alles-in-één oplossing voor verwarming, warm water en ventilatie, zonder buitenunit of bronboring. De Compress 3800i maakt gebruikt van restwarmte uit de ventilatielucht en kan worden toegepast in zowel nieuwbouw, als bestaande bouw. De warmtepomp is geschikt voor situaties met een geringe warmtevraag, zoals goed geïsoleerde appartementen of vakantiewoningen tot ca. 75 m2 die zijn voorzien van een lagetemperatuurafgiftesysteem.

Wasco verhoogt productie met 25% bij project in Utrecht

07/07/2021

Het tekort aan personeel in onze branche raakt veel bedrijven. Er zijn te weinig mensen en er is te weinig tijd om projecten af te ronden. Daar liep de firma Linthorst ook tegenaan bij het project ‘Op de Dreef’ in Utrecht. Wasco hielp hen met prefab-radiatoren, waardoor de productie verhoogd werd met 25%.

Orcon HRC SmartComfort multi-zone balansventilatie

09/07/2021

Voor een optimaal binnenklimaat

Een gezond en comfortabel binnenklimaat was nog nooit zo zuinig en goed ingeregeld als met het Orcon HRC SmartComfort balansventilatiesysteem met warmteterugwinning! Het systeem communiceert – als enige in de markt – volledig draadloos tussen de CO2 sensor in de verblijfsruimte en het toestel.

Volg ons op instagram

02/07/2021

We houden je graag op de hoogte zoals jij dat prettig vindt.

Van vestigingsnieuws tot leuke acties en van nieuwe producten tot onze leuke Wascollega's. We delen het allemaal graag met je!
Daarom zijn we begonnen met het Wasco Instagram kanaal. Volg jij ons al?

Deze maand verloten we onder al onze Insta-volgers 10 Wasco strand-setjes

Daar kom jij de zomer wel mee door!

NB_Strandset

Geef elke cv-installatie een boost met de Aurea Hybride add-on

23/06/2021

De meest complete hybride warmtepomp zonder binnenunit voor elke cv-ketel

Hybride warmtepomp opstellingen worden steeds populairder. Het is een slimme, flexibele oplossing om gas te besparen in situaties waar een volledige overstap naar all-electric niet mogelijk, of nog niet gewenst is. Ook verbeter je hiermee het energielabel en daarmee de waarde van de woning. Kortom, een echte boost voor elke cv-installatie.

PV-panelen in de praktijk

18/06/2021

Als installateur moet je van alle markten thuis zijn. Zeker in deze tijd waarin duurzaamheid en ciculariteit een hot-topic is, is het van belang dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Een PV-paneel is één van die mooie duurzame ontwikkelingen. Een installatie waar jij je hand niet voor omdraait, maar toch zit je nog wel eens met vragen. 

Samen met Gawalo hebben we een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Wilo Yonos MAXO of Wilo Stratos MAXO

18/06/2021

Om een nieuwe pomp te vinden, heeft Wilo verschillende uitwisseltools. Bij de selectie of uitwisseling van natlopercirculatiepompen krijg je waarschijnlijk zowel de energie-efficiënte Wilo-Stratos MAXO als de energie-efficiënte Wilo-Yonos MAXO te zien als vervanger. Beide pompen kennen veel overeenkomsten, maar verschillen ook van elkaar. Hier gaan we in op een aantal belangrijke punten.

De helft van de Nederlandse kantoren voldoet nog niet aan de energie-eis

16/06/2021

Vastgoedadviseur Colliers heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat de helft van de kantoren in Nederland energielabel C heeft of beter. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen voor dit energielabel. Op dit moment scoort Utrecht met zijn kantoren het beste, Hengelo het slechtste. Opvallend: overheidsgebouwen blijven achter. 

Ca. 30% van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van de gebouwde omgeving. Daar is nog veel winst te halen. Voor nieuwbouw gelden al langer strenge regels. De bestaande bouw ontkomt er nu ook niet meer aan, kantoren zijn als eerste aan de beurt. Vanaf 1 januari 2023 mag het energieverbruik per m2 225 KWh per jaar zijn. Dat betekent minimaal energielabel C. Ligt het verbruik hoger, moet het kantoor in principe sluiten.

Volgens Colliers moet er nog een grote slag worden gemaakt. Maar de helft van de kantoren heeft dus label C of beter, 38% heeft zelfs nog geen label.
In het kort: 27,5 miljoen m2 kantoorruimte is niet voldoende duurzaam.

Een kantoor dat op 1 januari 2023 niet voldoet aan de energie-eis, mag niet meer gebruikt worden. Colliers vermoedt dat er onder een aantal gebouweigenaren wat scepsis is; zij verwachten geen strenge handhaving na 1 januari 2023. Informeren en streng handhaven is van groot belang om deze vastgoedeigenaren aan het werk te krijgen. Niet alleen voor de 1e stap naar een energieneutrale kantooromgeving maar ook om een goed voorbeeld te geven aan vastgoedsectoren die nog moeten volgen. Niet handhaven schept een precedent en geeft een slecht signaal af naar eigenaren van onderwijsgebouwen, winkels en woningen. Die voelen dan niet de noodzaak om mee te werken aan de grote verduurzamingsopgave waarvoor we in Nederland staan.

Kleine investeringen, zoals het plaatsen van ledverlichting of dakisolatie, zorgen al voor een sprong in het energielabel.

Niet alle kantoren hoeven trouwens vanaf 2023 te voldoen aan de eisen voor energielabel C.
De uitzonderingen:
- kantoren kleiner dan 100 m2
- kantoren met een monumentenstatus
- kantoren die voor minder dan de helft onderdeel zijn van een multifunctioneel gebouw

Download hier het onderzoeksrapport van Colliers: https://www.colliers.com/nl-nl/research/utrecht-duurzaamste-kantoren-stad

Avanta Ace bewijst dat het beter kan

17/06/2021

Remeha heeft de Avanta naar een next level gebracht. De vertrouwde sterke eigenschappen zijn aangevuld met de nieuwste ontwikkelingen. Slimmigheden, zoals standaard ingebouwde onderdelen, zorgen ervoor dat de nieuwe Remeha Avanta Ace snel en eenvoudig is te installeren én te onderhouden. Wat betreft betrouwbaarheid doet de Avanta Ace natuurlijk niet onder voor de Avanta. Daarom zijn beproefde onderdelen gebruikt die al talloze keren probleemloos zijn ingezet binnen de BDR Thermea Group waar Remeha onderdeel van uitmaakt.

Snelle installatie
Diverse componenten standaard ingebouwd waardoor je tijd wint bij de montage. Niet alleen ketelcomponenten zoals de sifon, waterdruksensor en het verplichte veiligheidsventiel, maar ook de rookgasterugslagklep voor overdruktoepassingen. Je hoeft dus geen losse ketelcomponenten meer onder de ketel te plaatsen. Dit bespaart tijd en ruimte!

Servicevriendelijk
Alle onderdelen in de Avanta Ace zijn eenvoudig bereikbaar via de voorkant van het toestel. De ruime opzet van het binnenwerk geeft alle ruimte om moeiteloos te werken. Hierdoor kun je onderhoud snel en gemakkelijk uitvoeren. Met Remeha Connect is het mogelijk om Beheer op Afstand te activeren. Hiermee krijg je een mailtje als de Avanta Ace die je bij je klant hebt geïnstalleerd niet goed functioneert. Op deze manier ondersteun je je klanten snel en optimaal.

Compleet geleverd
De Avanta Ace is leverbaar in CW3, CW4 en CW5. Elke uitvoering word standaard geleverd met veiligheidsventiel, condensafvoerslang, automatische ontluchter, opvangbakje voor vocht uit de luchtinlaat, geïntegreerde zonneboilerregeling en buitenvoeleraansluiting. Ook is het toestel slim voorbereid op de koppeling met duurzame technieken, waaronder de zonneboiler, hybride warmtepomp en voor 20% waterstof bijmenging.

Betrouwbaar
In de Avanta Ace zijn beproefde onderdelen verwerkt die al jaren worden toegepast binnen de BDR Thermea Group. Zo wordt het hydroblok al in honderdduizenden toestellen binnen de groep probleemloos toegepast. De kwaliteit is geoptimaliseerd door gebruik van onze beproefde RVS spiraal warmtewisselaar voor zekerheid en een goede kwaliteitsprestatie. Dat betekent dat je kunt rekenen op een goed werkende cv-ketel en daarmee zeker bent van tevreden klanten.

eSmart Inside
Alle Remeha Ace-toestellen werken op hetzelfde besturingssysteem. Met de introductie van de Avanta Ace is de Ace-familie verder uitgebreid. Groot voordeel voor jou als installateur: als je er één kent, ken je ze allemaal.

De Avanta Ace is vanaf vanaf juli leverbaar bij Wasco.

Reinbouw realiseerde het met Greenworks

11/06/2021

Duurzame, circulaire woningen met een materiaalpaspoort: Reinbouw realiseerde het met Greenworks

Een woning voorzien van een materialenpaspoort; dat klinkt niet ingewikkeld. Gewoon goed bijhouden welke materialen worden gebruikt bij de bouw, alles opschrijven en klaar. Zo simpel is het alleen niet.

Het doel: alle materialen moeten aan het einde van de levensduur van de woning opnieuw gebruikt kunnen worden.

Gebouwen worden de grondstofbanken van de toekomst. Daarvoor zijn wel veel gegevens nodig van de materialen en de fabrikanten ‘moeten’ ze terug willen nemen voor hergebruik.

Het is Reinbouw gelukt om een woning met materialenpaspoort te realiseren in Zutphen. Belangrijk hiervoor was de hechte samenwerking met Greenworks.

Partnerschap met Madaster
Reinbouw houdt nieuwe ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. Ook op het vlak van duurzaamheid. Bijblijven is cruciaal. In 2019 is Reinbouw hierom een partnerschap aangegaan met Madaster; het kadaster voor materialen.

Circulariteit is ontzettend belangrijk, dus:
- Zijn wij ons in de branche bewust van de materialen die we gebruiken
- Maken wij inzichtelijk welke materialen in een gebouw zitten
- Denken wij met elkaar na over het geschikt maken van die materialen voor hergebruik.

Greenworks sluit 100% aan op circulariteit
Reinbouw kreeg de kans dit concreet toe te passen. De gemeente Zutphen schreef een tender uit voor de bouw van 14 ‘schone en slimme’ woningen. Circulariteit is daarbij een belangrijk thema. Reinbouw werkt al jaren samen met Raab Karcher en wisten van Greenworks. Als je over circulariteit praat sluit het verhaal van Greenworks daar 100% op aan. Samen met Greenworks is Reinbouw gaan kijken hoe je een woning zoveel mogelijk circulair kan vormgeven.

Rijke database met specificaties
Gerhard Hospers van Greenworks weet uit ervaring dat de grote kracht van Greenworks zit in de samenwerking. De samenwerking met klanten en leveranciers en zeker ook de samenwerking tussen de bouwmaterialenhandel en installatietechniek. Greenworks is een hechte samenwerking van Raab Karcher, Wasco en Oosterberg. Samen beschikken zij over een hele rijke database met heel veel specificaties. We weten exact wat de duurzame materiaal- en productie eigenschappen zijn van materialen. Met die kennis kon Greenworks Reinbouw al in de tenderfase goed ondersteunen.

Meedenken vanaf de tenderfase
Met een materialenpaspoort breng je als het ware het product in kaart. We weten waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Of het is gemaakt van hernieuwbare of recyclebare grondstoffen, of er bijzondere milieuwinst is van het product in zijn toepassing, of en hoe het herbruikbaar en recyclebaar is aan het einde van de levenscyclus van een gebouw. Hierdoor kan Greenworks heel goed adviseren welke materialen voor zo’n circulaire woning goede keuzes zijn.

Duurzaamheidspaspoort voor de bewoners
Het is een puzzel waarin je allerlei afwegingen maakt:
- wat is de levensduur?
- hoe is het gemaakt?
- hebben we producten waar gerecycled materiaal in zit?
- wat is de mate van onderhoud?
- is het demontabel?

Daarnaast hebben zaken als prijs, uitstraling en wet- en regelgeving natuurlijk ook grote invloed op de keuzes die (kunnen) worden gemaakt.

Daarom is door Reinbouw niet alleen een een materialenpaspoort gemaakt, maar hebben zij in hun plan richting de gemeente voorgesteld om een duurzaamheidspaspoort te maken voor de bewoners.

Met een duurzaamheidspaspoort laat je, met een uitdraai van Madaster, aan de bewoners zien wat er is gedaan. Hierin worden ook tips gegeven over wat zij kunnen doen als bijdrage aan verduurzaming.

Bijvoorbeeld:
- fietsen naar hun werk; 
- een ecologische tuin aanleggen;
- een laadpaal plaatsen op eigen terrein;

Met dit soort bijdragen sparen de bewoners punten sparen en verdienen cadeaus als bijv. een vogelhuisje of insectenhotel, of een echte Reinbouwfiets, die gemaakt wordt door de sociale werkplaats in Zutphen.

Fijne leefomgeving = duurzame leefomgeving
Voor het plan richting de gemeente verdiepte Reinbouw zich in de geschiedenis van het stuk grond waar de woningen komen; op zoek naar de ziel van die locatie. Met een goed verhaal beleven en ervaren mensen hun leefomgeving meer. Een duurzame leefomgeving is vooral natuurlijk een hele fijne leefomgeving. Zo leerden zij dat op deze locatie in het verleden veel hop is verbouwd. Dat werd de rode draad bij dit project: de hopplant die staat voor schoonheid, ecologie en sociale cohesie. Alle bewoners krijgen een pergola met hopplanten in de tuin. Misschien worden er straks gezamenlijk biertjes gebrouwen.
 


Greenworks logoHét duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen. Dit label geeft inzicht en keuzegemak. Elk Greenworks-product beschikt over een productinformatieblad waarop staat welke duurzame kenmerken het product heeft. Zoals informatie over grondstoffen, de productie, de toepassing en de verpakking. Ook vermeldt het aan welke labels, certificaten en keurmerken (FSC®, PEFC™, DuboKeur, Cradle to Cradle) het product voldoet. Al die eigenschappen leiden tot een Greenworksscore van maximaal 20. Iconen geven daarnaast weer hoe het product scoort op aspecten als luchtkwaliteit, visueel comfort, geluidsisolatie en andere factoren die van invloed zijn op het comfort.

Greenworks is een initiatief van Saint Gobain. In Greenworks participeren: groothandels in bouwmaterialen Raab Karcher, Van Keulen en de Jager Tolhoek en de installatietechnische groothandels Wasco en Oosterberg.

Vind nu nog makkelijker alle informatie over onze merken

28/05/2021

Als groothandel hebben wij artikelen van veel verschillende leveranciers in ons assortiment. Om jou te laten zien welke merken we in het assortiment hebben en om je goed over merken te kunnen informeren heeft Wasco een overzicht gecreëerd van alle merken en de bijbehorende pagina’s. 

Design voor gedeeld gebruik met DELABIE

10/06/2021

Iedereen wil veilig en comfortabel gebruik kunnen maken van een douche of toilet in een openbaar gebouw. Voor DELABIE is het noodzaak om ervoor te zorgen dat deze faciliteiten voor iedereen toegankelijk zijn, hoe oud die persoon ook is of wat zijn of haar fysieke toestand ook is.