Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

<< Terug naar overzicht

Opleiding: Ontwerp, realisatie en beheer lucht-water warmtepompen in woningen (ISSO 98)

Wij leren je lucht-water warmtepompen ontwerpen

Nederland is volop aan het verduurzamen en als installateur krijg jij daar natuurlijk alles van mee. Wil jij je klanten zo goed mogelijk kunnen helpen met een lucht-water warmtepomp? WasCollege helpt je, want wij bieden je de opleiding Ontwerp, realisatie en beheer lucht-water warmtepompen in woningen (ISSO 98). 

We behandelen tijdens deze 3-daagse opleiding verschillende fases, waarna jij helemaal klaar bent om lucht-water warmtepompen, buffervaten en boilers te selecteren en te berekenen. Je legt vervolgens een Cito-examen af en daarna ontvang je van ons een diploma. Samen met WasCollege haal jij dat examen!

Inhoud opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het ontwerpen van lucht-water warmtepompsystemen voor woningen. Met de opleiding Ontwerp, realisatie en beheer lucht-water warmtepompen in woningen zorgen wij dat jij er klaar voor bent om lucht-water warmtepompsystemen te kunnen ontwerpen. Met deze opleiding stomen wij je vooral ook klaar voor het Cito-examen ISSO 98. 

Voor deze opleiding is het een pre als je bekend bent met het berekenen van vermogens. Daarnaast is het fijn als je inzicht hebt in de werking van een warmtepompinstallatie.

Tijdens deze 3-daagse opleiding behandelen we een aantal fases:

 • programmafase
 • ontwerpfase
 • uitwerkingsfase
 • realisatiefase
 • beheerfase

Met deze opleiding ben je er klaar voor om lucht-water warmtepompen, buffervaten en boilers te selecteren en berekenen. Daarnaast zal Wasco je meenemen in het bepalen van de plaatsing van de binnen- en buitenunit en van een goed werkend afgiftesysteem. 

Wasco is door InstallQ geaccrediteerd om deze opleiding te mogen verzorgen. 

Praktische informatie

 • Duur: De opleiding duurt 2 dagen, maar we bieden je de mogelijkheid om 3 dagen deel te nemen. Deze derde dag bieden wij kosteloos aan, zodat jij je extra goed kunt voorbereiden op je examen. 
 • Locatie theorie: Wasco Energie Centrum in Twello.
 • Locatie examen: De examens worden digitaal afgenomen in één van de testcentra van Lamark. Zo kun je zelf de datum, het tijdstip en de locatie bepalen! De locaties zijn over het hele land verspreid dus er is altijd wel een testcentrum bij jouw in de buurt.
 • Tijd: 09.00 uur – 16.00 uur
 • Kosten: De theorie bij WasCollege kost € 645,- (exclusief btw), voor dit bedrag krijg je drie dagen theorieles, het lesmateriaal en de lunches. Het Cito-examen zit niet in dit bedrag inbegrepen. Dit examen kost € 407,75 (incl. btw) en moet rechtstreeks aan Cito worden betaald.
 • Subsidie: Voor deze opleiding kun je mogelijk gebruik maken van de Wij Techniek-subsidie (voorheen OTIB). Meer informatie hierover vind je op de Wij Techniek-website.
 • Annuleren: Heb je je aangemeld voor de opleiding? Bij annulering tot uiterlijk één maand voor de startdatum zijn geen kosten verschuldigd. Bij annulering na deze termijn is het totale opleidingsbedrag verschuldigd. Voor meer informatie, bekijk de algemene voorwaarden van WasCollege.

Beschikbare opleidingsdagen

Meld je snel aan, want vol=vol

 • Startdatum 09 januari 2023 | Groep 01 VOL 
  09 januari 2023 | 23 januari 2023 | 06 februari 2023

Blijf op de hoogte!

Zit er nu geen geschikte datum tussen of was je net te laat en zit de opleidingsdag vol? Meld je hier aan voor de WasCollege nieuwsbrief. Zodra er nieuwe opleidingsdata online worden gezet, sturen we je een mail. Zo mis je niks en kun je je altijd aanmelden voor een datum die bij jou past.

Bekijk snel of jij deel kan nemen aan de opleiding!

Checklist