Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Tips voor het onderhouden van duurzame systemen

Ondanks veel duurzame systemen online te volgen zijn, via een app of een website, is het nog steeds nodig om systemen af en toe op locatie te controleren. Je kunt door in te loggen in het account van jouw klant dan wel de draaiuren en intervaltijden inzien om te beoordelen of de warmtepomp goed presteert, maar ieder duurzaam installatiesysteem heeft aandachtspunten die vragen om een beoordeling met het blote oog. Hieronder geven we per installatiesysteem aan welk onderdeel periodiek persoonlijk gecontroleerd of vervangen moet worden.

Grondgebonden warmtepompen:
het bronwater

Eén van de belangrijke dingen bij veel grondgebonden warmtepompen is de bescherming die glycol biedt tegen bevriezing en corrosie. Neem daarom regelmatig een monster van het bronwater en controleer met een refractometer of de bescherming nog goed is.

Let op: er zijn ook warmtepompsystemen die gewoon water gebruiken als bronvloeistof. Bij deze systemen is het belangrijk dat je de instelling van de invriesbeveiliging op de warmtepomp checkt.

Luchtwarmtepomp:
de wisselaar

Een luchtwarmtepomp werkt in combinatie met een buiten- of binnenunit (ventilatiewarmtepomp). De lamellen komen door vuil en stof uit de lucht dicht te zitten, wat een stijgend energieverbruik kan veroorzaken. Reinig daarom met enige regelmaat de lamellen met de daarvoor bedoelde reinigingsmiddelen. Na het schoonmaken kun je de lamellen met een lamellenkam weer in de juiste stand zetten.

Ventilatiewarmtepomp:
het filter

Dit type lucht-waterwarmtepomp is vaak voorzien van een filter; dan is het heel belangrijk om het filter af en toe te vervangen. Ook als deze periodiek wordt schoongemaakt, blijft er altijd vuil achter. Daardoor kan er minder lucht door het filter, met als gevolg een hoger energieverbruik. Het vervangen van het filter is daarom belangrijk.

Lucht-luchtwarmtepomp:
de warmtewisselaar

De airconditioning staat ook bekend als de lucht-luchtwarmtepomp. Deze bestaat uit een buiten- en binnenunit. Langzaam kleven er meer en meer vieze geurdeeltjes aan de warmtewisselaar, wat een onaangename geur of soms zelfs stank veroorzaakt. Maak 1 tot 2 keer per jaar de binnenunit schoon, waarbij je gebruikt maakt van een speciale spray. Zo voorkom je stankoverlast.

Boiler:
de anode

Een staal geëmailleerde boiler is vaak voorzien van een anode. Een anode voorkomt dat de boiler corrodeert als de laag emaille aan de binnenkant beschadigd is. De anode stuurt een stroomstootje naar de beschadiging om het vat te beschermen. Check daarom tijdens het onderhoud of de anode niet te veel opgelost is. En vervang de anode bijtijds.

PVT-systeem:
de zonnecollector

Het waterglycolmengsel in de zonnecollector wordt op warme dagen erg heet. Daardoor gaat dit mengsel op termijn vlokken en verliest het zijn werking. De vlokken plakken vast aan de binnenkant van de collector of het heatpipesysteem waardoor het systeem verstopt raakt. Vervang daarom het waterglycolmengsel na vijf tot zeven jaar. Gebruik een refractometer om de mengselverhouding te controleren.

Vloerverwarming:
de verdeler

Vloerverwarming heeft vrijwel geen onderhoud nodig, maar de verdeler controleren op lekkages is een aanrader. Meet ook of de volumestromen van bepaalde groepen correct zijn.

Laagtemperatuur- convectoren: de lamellen

Verwijder bij een laagtemperatuurconvectorsysteem eventueel het stof tussen de lamellen. Als er kleine ventilatoren zitten, controleer dan ook of deze nog goed werken en schoon zijn.

Alle systemen: de inregeling

Is de inregeling nog steeds is ingesteld zoals deze is opgeleverd bij de inbedrijfstelling? Soms veranderen gebruikers deze, waardoor het systeem niet meer optimaal functioneert. Veranderingen zijn tenslotte niet altijd verbeteringen. Controleer daarom bij alle systemen of een systeem nog goed ingeregeld is.