Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Tips voor onderhoud van duurzame systemen

Ondanks dat veel duurzame systemen op afstand te volgen zijn, via een app of een website, is af en toe op locatie de systemen controleren noodzakelijk. Via het inloggen in het account van jouw klant kun je wel de draaiuren en intervaltijden zien en beoordelen of de warmtepomp goed presteert, maar ieder duurzaam installatiesysteem heeft aandachtspunten die vragen om een beoordeling met het blote oog.

We hebben hieronder per installatiesysteem uitgelicht welk onderdeel periodiek op locatie gecontroleerd of vervangen moet worden.

Warmtepompen

Bronwater (glycol)

Eén van de belangrijke dingen bij veel grondgebonden warmtepompen is de bescherming die glycol biedt tegen bevriezing en corrosie. Neem daarom regelmatig een monster van het bronwater en controleer met een refractometer of de bescherming nog goed is.

Let op: er zijn ook warmtepompsystemen die ‘gewoon’ water gebruiken als bronvloeistof. Bij deze systemen is het belangrijk dat je de instelling van de invriesbeveiliging op de warmtepomp checkt.

Buitenunit

Onderhoud aan een lucht-water warmtepomp bestaat onder andere uit controle en het reinigen van de buitenunit. Let hierbij overigens op voor het verbuigen van de lamellen. Gebruik reinigingsspray en geen borstels. Je controleert het toestel ook op lekkage. Kijk verder de isolatie van de koelleidingen na en check het stroomverbruik van de compressor met een ampéretang.

Filter

Een ventilatiewarmtepomp is vaak voorzien van een filter. Het is belangrijk dit filter af en toe te vervangen. Ook als deze periodiek wordt schoongemaakt, blijft er altijd vuil achter. Daardoor kan er minder lucht door het filter, met als gevolg een hoger energieverbruik. Door het filter te vervangen voorkom je deze verstopping.

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar van een airconditioning (lucht-lucht warmtepomp) wordt na een bepaalde tijd vuil doordat hier viezigheid aan blijft kleven. Dit kan een onaangename geur of soms zelfs stank veroorzaken. Maak 1 tot 2 keer per jaar de binnenunit schoon, en gebruik hiervoor een speciale spray.

Anode

Een staal geëmailleerde boiler is vaak voorzien van een anode. Een anode voorkomt dat de boiler corrodeert als de laag emaille aan de binnenkant beschadigd is. De anode stuurt een stroomstootje naar de beschadiging om het vat te beschermen. Check daarom tijdens het onderhoud of de anode niet te veel opgelost is. En vervang de anode bijtijds.

Zonnesystemen

Zonnecollector

Het waterglycolmengsel in de zonnecollector wordt op warme dagen erg heet. Daardoor gaat dit mengsel op termijn vlokken en verliest het zijn werking. De vlokken plakken vast aan de binnenkant van de collector of het heatpipesysteem waardoor het systeem verstopt raakt. Vervang daarom het waterglycolmengsel na vijf tot zeven jaar. Gebruik een refractometer om de mengselverhouding te controleren.

Laagtemperatuur afgiftesystemen

Vloerverwarmingsverdeler

Vloerverwarming heeft vrijwel geen onderhoud nodig, maar de verdeler controleren op lekkages is een aanrader. Meet ook of de volumestromen van bepaalde groepen correct zijn.

Lamellen

Verwijder bij een laagtemperatuurconvectorsysteem eventueel het stof tussen de lamellen. Als er kleine ventilatoren zitten, controleer dan ook of deze nog goed werken en schoon zijn.

Alle systemen

Alle systemen: de inregeling

Is de inregeling nog steeds ingesteld zoals deze is opgeleverd bij de inbedrijfstelling? Soms veranderen gebruikers deze, waardoor het systeem niet meer optimaal functioneert. Veranderingen zijn tenslotte niet altijd verbeteringen. Controleer daarom bij alle systemen of een systeem nog goed ingeregeld is.