Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Tips en tricks voor PV-panelen

Bij het leggen van PV-panelen is het goed om rekening te houden met verschillende zaken. Zowel bij het installeren voor als bij het adviseren van je klanten heb je kennis nodig om zo goed mogelijk je werk te kunnen doen. Daarom hebben wij wat tips en tricks voor je verzameld.

De meest voorkomende fouten

Om te beginnen zetten we de meest voorkomende fouten op een rijtje.

  • Lopen op panelen of de randen van de panelen. De cellen van de panelen zijn nog dunner dan glas en zijn dus zeer kwetsbaar. Schade aan de panelen heeft direct invloed op het rendement van de panelen en kan zorgen voor kortsluiting.
  • Zonder certificering het dak op gaan. Werken met panelen, omvormers en kabel is secuur werk. Er staat meteen spanning op de kabels wanneer de panelen zijn geïnstalleerd. Om veilig op het dak te mogen werken moet je daarom gecertificeerd zijn.
  • Connectoren van verschillende merken en types voor verbindingen gebruiken. Connectoren moeten bij de panelen horen. Dan werken ze het best en zorg je voor de veiligste situatie.
  • De gebruiksaanwijzing niet lezen wanneer je de omvormer aansluit op de wifi-router. Het aansluiten van de omvormer verschilt per leverancier.

Kleurverschil tussen panelen

Het is mogelijk dat er een kleurverschil zit tussen panelen. PV-panelen zijn gemaakt van silicium. Dit is een natuurproduct dat niet altijd dezelfde kleur heeft. Dit zegt verder niks over de kwaliteit van het paneel ten opzichte van een ander paneel en zegt ook niks over de werking. Het ziet er alleen anders uit qua kleur.

Kleurverschil in verbindingen

Kleurverschil in verbindingen heeft echter wel een reden die te maken heeft met de installatie. Dit duidt op een solderingsfout. Daardoor vormen er hotspots. Een cel met een hotspot zal geen stroom meer produceren, maar deze cel kan wel energie van de andere cellen opnemen. Daardoor ontstaat er een gevaarlijke hittevorming. Hotspots zijn te herkennen aan de witte vlekken die zich op een paneel vormen.

Brandklasse C

Een PV-paneel is brandklasse C-veilig. Volgens de IEC 61730-2 norm, de testnorm voor brandveiligheid, zijn er drie niveaus: A, B en C. Door verschillen tussen de samenstelling van de PV-panelen kunnen verschillende panelen wel in verschillende niveaus vallen.

We maken hierbij een onderscheid tussen panelen van dubbelglas en ‘normale’ panelen. Een normaal paneel ligt op een backsheet, een soort plastic ondergrond. Dat plastic maakt het paneel brandgevoeliger dan een paneel van dubbelglas. Doordat glas niet brandt, zullen de panelen van dubbelglas waarschijnlijk een hogere brandklasse krijgen. Brandklasse A betekent ‘het meest brandwerend’ en brandklasse C betekent ‘het minst brandwerend’.

Opbrengst

Een paneel brengt niet altijd het vermelde aantal Wp op. Het varieert altijd iets. Panelen worden eerst geproduceerd en daarna pas getest. Daarna is pas duidelijk hoeveel Wp het paneel kan opbrengen. Er wordt vervolgens een veiligheidsmarge ingebouwd bij de indicatie. De panelen brengen daardoor zelden precies het aantal Wp op die tijdens de toemeting naar voren is gekomen. De omvormer is ook van invloed op de opbrengst. Deze kan namelijk overdimensioneren en onderdimensioneren.

Overdimensioneren en onderdimensioneren

Overdimensioneren betekent dat de omvormer een hoger maximaal ingangsvermogen heeft dan wat de panelen gezamenlijk maximaal opbrengen. Het is dan voor de omvormer moeilijker om het optimale MPP-bereik (maximum power point bereik, oftewel het maximum vermogenspunt) te halen. Het gevolg is een lagere en inefficiëntere opbrengst.

Onderdimensioneren is juist het tegenovergestelde. De omvormer heeft een lager ingangsvermogen dan de gezamenlijke maximale opbrengst van de panelen. Bij onderdimensioneren gaat er ook opbrengst verloren, maar dit is minder dan bij overdimensioneren.

Plaatsing PV-panelen

Niet iedere locatie is geschikt voor het plaatsen van PV-panelen. De kwaliteit en leeftijd van het dak zijn zaken om rekening mee te houden. Het dak moest soms eerst vervangen worden, voordat er panelen geplaatst kunnen worden.

Ook is het van belang om na te denken waar op het dak de panelen worden geplaatst. Wind heeft veel invloed op de panelen en op de opbrengst. Denk dus na over het windgebied, beschutting rond het pand, hoogte van het dak e.d.

Leveranciers van PV-bevestigingsmaterialen hebben vaak calculatoren om te berekenen of er panelen geplaatst kunnen worden. Wasco heeft ook een speciale afdeling Techniek. Zij kunnen je ook helpen met het ontwerpen en berekenen van PV-systemen.