Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Warmtepomptrends volgens fabrikanten en installateurs

Warmtepompen worden steeds vaker toegepast, in zowel nieuwbouw als renovatie. We moeten verduurzamen en een warmtepomp wordt gezien als een van de beste oplossingen. Op dit moment is de transitie van de cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp in volle gang. Wat zijn de oorzaken van deze stevige groei? En welke trends zien we op warmtepompgebied? Dutch New Energy Research zocht het uit. Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 geeft ons interessante inzichten.

Onderzoek wijst uit dat warmtepompen het grootste aandeel en de hoogste groei hebben in de woningmarkt.

Voorkeur
Bodemgebonden warmtepompen hebben nu nog een groter aandeel in de totale warmteproductie. Sinds 2009 worden buitenluchtwarmtepompen steeds populairder, in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Inmiddels verkopen fabrikanten nu het meest buitenluchtwarmtepompen. In de industrie zijn bodemgebonden warmtepompen met een gesloten systeem het populairst.
Grafiek jaarlijkse groei warmtebron

Ontwikkeling van materialen
Het gebruik van nieuwe materialen is volop in ontwikkeling. Zo wordt er gewerkt aan milieuvriendelijke koudemiddelen in plaats van de gebruikelijke HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) en aan nieuwe materialen voor warmteopslag, zoals thermochemische opslag en phase change materials (PCM). PCM’s zijn materialen waarvan de faseverandering gebruikt wordt om warmte of koude op te nemen of juist af te staan. Door de tijdelijke opslag vermijd je extreme temperaturen en daalt de koel- en verwarmingsbehoefte in een gebouw.

Aardgasvrij maken van woningen
Er zijn 3 manieren om een woning aardgasvrij te maken:
1. All-electric met een warmtepomp
2. Een warmtenet
3. Hybride warmtepomp met (groen) gas

Om te bepalen welke van deze 3 opties het gunstigst is, zijn 4 factoren van belang:
1. Totale investeringskosten
2. CO2-emissiereductie
3. Haalbaarheid voor de eindgebruiker: verdient de investering zich binnen 15 jaar terug?
4. Migitatiekosten: kosten om 1 kilogram CO2 te besparen

Hieronder zie je dat de CO2-emissiereductie bij de all-electric warmtepomp en het warmtenet vrijwel gelijk is. Met een hybride warmtepomp behaal je wel emissiereductie, maar een stuk minder. Over het algemeen zien we dat de CO2-emissiereductie, ongeacht de manier van verwarmen, in een rijtjeswoning, gebouwd tussen 1965 en 1974, het hoogst is.
In een twee-onder-een-kapwoning, gebouwd tussen 1991 en 2005, is dit het lastigst.

Grafiek CO2-emissie reductie

Eindgebruiker bepaalt CO2-emissiereductie energiezuinigheid
Naast de 4 genoemde factoren, speelt ook de eindgebruiker een grote rol in de energiezuinigheid van een woning. De energiezuinigheid wordt namelijk voor een heel groot deel bepaald door het gedrag van de bewoners. Eindgebruikers blijken moeite te hebben met het begrijpen van de installatie en de thermostaat, waardoor niet de gewenste gedragsverandering, en dus energiezuinigheid, gerealiseerd wordt. Om hier tools en methodes voor te ontwikkelen, is meer kennis noodzakelijk.

Steeds meer hulp van ESCo's

Een Energy Service Company (ESCo) is een bedrijf dat een energiebesparing garandeert aan een gebouweigenaar. De oorzaken hiervoor zijn dat installaties complexer worden en de hogere investeringskosten kun je verschuiven naar exploitatieperiode. De gebouweigenaar betaalt eenmalig de Bijdrage Aansluit Kosten (BAK).

BRON: Koppeling 2-2020

Wil jij Koppeling elk kwartaal op jouw deurmat? Abonneer je gratis, klik hier.