Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Mogelijkheden van wtw

Wtw-systemen komen we steeds vaker tegen. Deze worden in nieuwbouw regelmatig toegepast. Door de noodzaak van ventilatie is het daarom nog belangrijker om te zorgen voor een optimaal werkende installatie. Je gaat een wtw installeren, maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden voor jou?

Veel energieverlies omdat:

  • Er overmatig geventileerd wordt (verlies = 0-400 m3 gas/jaar).
  • Er is geen warmteterugwinning (verlies = 300 m3 gas/jaar); of
  • Door inefficiënte ventilatoren/motoren (verlies = 280 kWhel/jaar bij mechanische ventilatiebox AC en 200-250 kWh/jaar bij gebalanceerde systemen).

Veel varianten mogelijk

In een nieuwbouwwoning wordt tegenwoordig altijd een wtw-systeem geïnstalleerd. In bestaande woningen heb je vaak te maken met de volgende varianten:

  • Geen mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie systeem A
  • Mechanische ventilatie, systeem B luchttoevoer bijvoorbeeld achter een radiator
  • Mechanische ventilatie met CO2 – of vochtsturing, systeem C
  • WTW, systeem E (lokale WTW)

 

Kan je dan niks?

Toch betekent dit niet dat je in bestaande woningen niks kan betekenen. WTW-systemen spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Hier is de beschikbare ruimte de grootste uitdaging. Je moet een plek creëren voor de WTW-unit. Houd in de gaten dat het toestel goed bereikbaar moet zijn voor onderhoud en het vervangen van filters. Zorg dus voor ruimte rondom de unit.

Ventielsoorten

Ventielen kunnen onderverdeeld worden in toe- en afvoer ventielen. De instelling van deze ventielen bepaalt de volumestroom van lucht (doorlaat). Er zijn ook zelfregelende ventielen verkrijgbaar. Deze zijn vooral handig in bestaande bouw omdat daar vaak geen instelgegevens van bekend zijn.

Onze ventielen

Ventilatiekanalen

Naast de verschillende variaties in ventilatie zijn er ook nog allemaal verschillende soorten kanaalsystemen mogelijk.

  • Instort
  • Zichtbaar (maar meestal weggewerkt

De kanalen zijn altijd gemaakt van metaal of kunststof. Voor metalen kanalen wordt meestal Air Spiralo gebruikt en deze kunnen zowel voor instort als opbouw worden toegepast. Instort verdwijnt dus in de vloer

Voor het kanalenwerk is ruimte nodig. Bij bestaande woningen is er veel mogelijk in koven en onder een nieuw verlaagd plafond. Jij moet als installateur jouw klanten er wel op wijzen dat het plafond lager wordt. Is er geen ruimte beschikbaar dan kun je kiezen voor een lokale WTW. Die komt rechtstreeks in de ruimte. Bij dit systeem is geen kanalenwerk nodig, alleen een pijp door de buitengevel.

Berekeningen conform het Bouwbesluit

Er zijn een aantal ruimtes waar ventilatie geen wettelijk eis is, maar een aanvullende kwaliteitseis. Het is verstandig om in onderstaande ruimten te ventileren:

DENK AAN!

De kanaaldiameter:
Als je vooral met afzuigboxen werkt weet je dat deze meerdere aansluitmaten kunnen hebben 100,125,160 mm hebben. Op een WTW-systeem zitten vier aansluitingen (centrale buis) met een grote aansluitmaat. Bij gebruik van buizen met de verkeerde diameters krijg je klachten over het geluid. Daarnaast kan het dan zijn dat de benodigde luchthoeveelheden niet worden gehaald, waardoor er te weinig luchttransport ontstaat.

De dempers en omkasting:
Huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Geluid in huis valt dan meer op, doordat je minder geluid van buiten hoort. Een wtw-unit heeft 2 ventilatoren en kan daardoor een ander soort geluid geven dan een afzuigbox. Sluit hinder van geluid uit door middel van de juiste dempers en een goede kast om de unit heen.

De toe- en afvoer doorvoeren:
De toe- en afvoer doorvoeren van het systeem zijn belangrijk, deze moeten ver genoeg uit elkaar liggen. Is dit niet het geval, dan zuig je de vuile lucht die naar buiten gaat weer naar binnen. Let er ook op dat de toevoer niet in de buurt van de rioolontspanning ligt, want die lucht wil je niet naar binnen zuigen.

De goede uitleg aan jouw klanten:
Leg bij de ingebruikname goed uit hoe het systeem werkt. De filters in een wtw-unit moeten elke maand schoongemaakt worden en minimaal 1x per jaar vervangen worden. Gebruikers weten dit vaak niet. In nieuwbouw situaties waar vee wordt gebouwd in de omgeving is het van belang om elke 3 maand de filters te vervangen.