Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Installeren in historisch erfgoed: nieuw aircosysteem voor Venetiaanse bibliotheek

26/06/2024

Het belang van koeltechniek geldt niet alleen voor moderne woningen en gebouwen. Juist een historische bibliotheek is gebaat bij goede airconditioning voor het behoud van de boeken. Airconditioning maakt de lucht droger en verlaagt daarmee de luchtvochtigheid. Om de eeuwenoude geschiedenis van de Marciana, de nationale bibliotheek in Venetië (I), veilig te stellen, zocht een lokale installateur naar een oplossing waarmee brandgevaar uitgesloten werd. De installatie van een nieuwe airconditioning vraagt extra aandacht voor brandveiligheid. Voor de mensen, het historische gebouw, maar ook voor het enorme culturele papieren erfgoed.

Wanneer een juweel van het Italiaanse historische boekenerfgoed moet worden voorzien van een nieuw airconditioningsysteem komt de lokale installateur I.S.I Impianti Srl uit bij >B< MaxiPro persfittingen. Fittingen die zonder hardsolderen gemonteerd kunnen worden.

De bouw van het airconditioningsysteem op een locatie met een hoge artistieke en culturele waarde is duidelijk een prestigeproject. De Marciana Bibliotheek in Venetië is een architectonisch voorbeeld van de Venetiaanse renaissancestijl met een uitkijk over de lagune. Vanuit de bibliotheek overzie je het prachtige San Marcoplein met de beroemde basiliek.

Brandrisico is extreem in historische bibliotheek

Een bouwplaats op een architectonische locatie van dergelijk historisch belang vereist bijzondere aandacht. Het belangrijkste doel naast een veilige werkplek en de bibliotheek open houden is om maximale veiligheid te garanderen voor zowel de architectonische ruimtes als voor de waardevolle items die eeuwenlang in de bibliotheek bewaard zijn gebleven.

Om aan deze behoeften te voldoen werd de lokale installateur I.s.i Impianti Srl uit Cannareggio (It) gewezen op het >B< MaxiPro product. Zich bewust van het historische en culturele belang koos de installateur voor de persfittingen van Conex Bänninger om een snelle installatie te garanderen en hardsolderen te vermijden in een omgeving met een hoog brandrisico.

Het airco prestigeproject

In slechts 4 dagen werd de enorme klus geklaard: een installatie van 70 >B< MaxiPro koperen persfittingen in afmetingen 3/8“, 5/8”, ¼“ en ½”, op een Daikin Mini VRV met 2 externe units (RXYSCQ4TV1); en 7 interne units ( FXNQ32A). Totaal 115 m RCOOL koelleiding werd verwerkt in de installatie met behulp van >B< MaxiPro.

Dankzij de toepassing van >B< MaxiPro was het mogelijk om de werkzaamheden in de bibliotheekruimtes in alle veiligheid uit te voeren. Voor de bibliotheekmedewerkers betekende dit de garantie op een ononderbroken dienstverlening tijdens de 4 installatiedagen.

Bovendien hoefden de zeldzame items van de bibliotheek niet te worden verplaatst: dit garandeerde behoud en bescherming van het cultureel erfgoed. Inzetten van speciaal (brand)personeel en mogelijke schade door het verplaatsen van materiaal werd door de inzet van de persfittingen vermeden.

Gebruikte producten en materialen

Hoeveelheid fittingen: 70
Meters leiding: 115 meter 3/8 - 5/8 - 1/4 - 1/2 alles op rol.
Machines per type en vermogen: Mini VRV Daikin: 2 extern 2: RXYSCQ4TV1 - 7 intern: FXNQ32A
Type koelgas: R410A
Werkdruk/temperatuur: variabel op basis van temperaturen, gemiddeld 35/37 bar