Airconditioning als verwarming
“We hebben de afgelopen jaren ontzettend warme en lange zomers gehad, de vraag naar airconditioning vanuit de markt was erg groot”, blikt adviseur airconditioning & koeltechniek Jan van Zwolle terug. “Door de standaard warmtepompfunctie kun je met hetzelfde apparaat het hele jaar door een behaaglijk binnenklimaat creëren, maar dat weten veel mensen niet.” Jan pleit daarom voor meer aandacht voor airconditioning als verwarming, zéker nu mensen veel meer uren thuis doorbrengen dan voorheen.
Goed adviseren
“Bij verbouw of renovatie is een airconditioningsysteem voor het koelen of verwarmen van individuele ruimten zoals slaapkamers of studeerkamers een interessante optie. Zeker als je bedenkt dat je de radiatoren en leidingen in die ruimten weg kunt laten en het bestaande verwarmingssysteem minder nodig zult hebben”, aldus Jan. Hij benadrukt wel het belang van goed isoleren en ventileren.
Installateurs moeten goed adviseren en vervolgens maatwerk leveren. “Kijken naar de situatie ter plekke en dan samen met de klant de juiste keuze maken. Eerst de isolatie en ventilatie op orde, daar begint het mee. Daarnaast is het belangrijk een goede plek voor de opstelling van de buitenunit te kiezen en te besluiten welk systeem het moet worden. Als adviserende groothandel kunnen wij natuurlijk altijd meekijken om een goed advies aan de eindgebruiker te kunnen geven.”
Timing
Voor consumenten is de timing vaak een issue. Ontstaat aan het begin van de zomer een eerste gesprek met de installateur, dan kan het maar zo zijn dat die pas na de zomer tijd heeft om een airco te installeren. “Voor hun gevoel zijn mensen dan te laat, maar dat is dus niet zo”, zegt Jan. “Als een klant nu besluit een airco aan te schaffen, heeft men er komende winter al profijt van.”
Lokaal verwarmen
“Je kunt in relatief korte tijd de ruimte op de gewenste temperatuur brengen”, legt Jan uit. “Doordat de meeste airco’s tegenwoordig met een app te bedienen zijn, kan dat ook op afstand. Een enorm voordeel.” De thuiswerker hoeft bovendien geen volledige woning te verwarmen als hij toch van 9 tot 5 vooral in dezelfde werkruimte zit.