Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Wkb? Aan de slag ermee!

12/08/2023

Op 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. De Wkb moet zorgen voor minder faalkosten en een hogere bouwkwaliteit. De wet heeft gevolgen voor bouwers, maar ook zeker voor installateurs. Dat is helaas nog lang niet tot alle installateurs van Nederland doorgedrongen. 

De Wkb stelt geen nieuwe technische eisen aan gebouwen, maar organisatorisch verandert er veel. Centraal staat dat de bewijslast in projecten met 180 graden draait. Als je nu als koper een gegronde klacht hebt over je opgeleverde nieuwbouwwoning, moet je bewijzen dat de uitvoerende partij een fout heeft gemaakt. Straks moet je juist als bouwer (op woningniveau in een project) aantonen dat je het goed hebt gedaan. Een onafhankelijke kwaliteitsborger controleert het bouwplan en het bouwwerk, ook gedurende het bouwproces. Dat betekent dat je dossiers gaat bijhouden waarin je de geleverde bouwkwaliteit vastlegt via foto’s. 

Nu komt het. Veel installateurs denken dat de Wkb alleen de verantwoordelijkheid is van de hoofdaannemer. De wet spreekt namelijk over een ‘aannemer’. Wat wij in de volksmond aannemer noemen, is wat anders dan de Wkb ermee bedoelt. In het geval van de Wkb gaat het over ‘iedereen die in de bouwkolom een werk aanneemt’, dus ook installateurs die als onderaannemer werken. 

In onze Wkb-proefprojecten zie ik dan ook dat hoofdaannemers een deel van de verantwoordelijkheid bij installateurs neerleggen. Je legt jouw systeem aan en de hoofdaannemer eist een deeldossier waaruit blijkt dat je aan alles hebt voldaan. Dat wordt echt een vereiste om mee te draaien in projecten. De hoofdaannemer assembleert vervolgens een totaaldossier voor de borger. Ik verwacht dat installateurs bij grotere verbouwingen steeds vaker als hoofdaannemer opereren. Dan ben je als installateur eindverantwoordelijk voor alle dossiervorming. 

Is dit alles onoverkomelijk? Zeker niet, maar er komt wel wat op je af. Dossiervorming (wie gaat dit verzorgen binnen jouw bedrijf?), nauwere planning en communicatie met medebouwers, afstemming met borgers, softwarepakketten die je gaan helpen, etc. 

Het is niet slim om dit alles pas tijdens je eerste project van 2024 te ondervinden. Dat is onnodig en duur leergeld. Mijn advies? Ga deze zomer nog een proefproject draaien. Dat hoeft zeker niet gelijk voor een hele woning. Begin bijvoorbeeld eens gewoon met alleen het ventilatiesysteem. Haak daar een borger bij aan en ondervindt wat het betekent voor jouw bedrijf. Je kunt oefenen en ook een inschatting maken wat het betekent voor een heel project.  

Bouwers hebben door de Wkb meer behoefte aan vaste installatiepartners waar ze op kunnen vertrouwen. Heb je ervaring, dan heb je een flinke streep voor op je concurrenten. De Wkb biedt jou als installateur dus ook kansen. Maar begin, het is 2024 voor je het weet. 

Pascal van Meerten

Manager Oplossingen en Techniek, Ubbink BV

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!