Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Installateurs spelen belangrijke rol in behalen duurzaamheidsdoelen

09/09/2022

In 2050 moet de Nederlandse gebouwomgeving duurzaam en CO2-neutraal zijn. Deze energietransitie vraagt nogal wat van jouw klanten en van jou als installateur. Gelukkig zijn er veel bouw- en installatiebedrijven die al meer doen dan de wetgeving oplegt. Zorg dat jij als installateur alles op orde hebt, dan volgt jouw klant vanzelf.

Mensen worden geraakt in de portemonnee
De hoge energieprijzen raken mensen in hun portemonnee en je merkt dat meer klanten gaan nadenken over duurzame(re) oplossingen. Opeens is duidelijk hoe afhankelijk we zijn van het Russische gas en daarom gaan mensen massaal aan de warmtepomp en PV-panelen. Deze ommezwaai is natuurlijk erg mooi en goed voor het milieu.

25% in 2022
Ten opzichte van 1990 (als referentie) hebben we als maatschappij nu, in 2022, een CO2-besparing behaald van 25%. Over 8 jaar, in 2030, moet dit ruim 2 keer zoveel zijn als in 1990. Deze besparing behalen we door het opwekken van schone energie en door bestaande gebouwen aan te passen.  Dit betekent dat installaties aangepast moeten worden, er beter geïsoleerd moet worden en ramen moeten aan minimaal HR+++ voldoen.

BENG is niet energieneutraal
Volgens de BENG-eisen worden nu woningen gebouwd die bijna energieneutraal zijn. Jouw klant koopt dus nu een nieuwbouwhuis die gebouwd is volgens BENG, maar in 2050 moeten alle gebouwen volledig energieneutraal zijn. Dan moet jouw klant over een kleine 30 jaar dus alsnog veel investeren om aan die eisen te voldoen.

Twijfelt jouw klant dus tussen volledig energieneutraal en een woning volgens BENG-eisen? Dan is het handig om het eerste te adviseren. Zo voorkomt jouw klant dat hij in 2050 weer veel moet investeren.

Technisch mogelijk
Technisch gezien is het haalbaar om over een kleine 30 jaar een CO2-neutrale gebouwomgeving te hebben. Aan alle innovaties zal het niet liggen. We kennen al slimme netwerken waarbij energie tussen verschillende gebouwen wordt uitgewisseld. Bijvoorbeeld door het gebruik van verticale zonnepanelen die je op de gevel van een gebouw installeert en phase change materials die het klimaat in gebouwen stabiliseren.

Belangrijke rol
Jij speelt een belangrijke rol in het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Met al jouw kennis weet jij welke installaties efficiënt (samen)werken in een gebouw, hoeveel energie er kan worden teruggewonnen, hoeveel er wordt opgewekt en hoe slimme gebouwbeheerssystemen werken.

Deze kennis kan er aan de tekentafel al voor zorgen dat nieuw te bouwen gebouwen slim en efficiënt ontworpen worden. Gaat het om een renovatie? Dan kan jij jouw klanten helpen aan installaties om de energierekening omlaag te brengen en te investeren in duurzame oplossingen voor de toekomst.  

Voorbeeldprojecten
Gelukkig zijn er veel bouw- en installatiebedrijven die al meer doen dan de wetgeving oplegt. Ondanks BENG worden er toch behoorlijk wat energieneutrale gebouwen opgeleverd. Goed voorbeeld doet volgen. Welke rol pak jij?