Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

PV-panelen in de praktijk

18/06/2021

Als installateur moet je van alle markten thuis zijn. Zeker in deze tijd waarin duurzaamheid en ciculariteit een hot-topic is, is het van belang dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Een PV-paneel is één van die mooie duurzame ontwikkelingen. Een installatie waar jij je hand niet voor omdraait, maar toch zit je nog wel eens met vragen. 

Samen met Gawalo hebben we een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

 

Wat zijn de meeste voorkomende fouten die je als installateur van PV-panelen kan maken?

1. Lopen op de PV-panelen. Een kleine beschadiging heeft al snel grote gevolgen. 
2. Ongecertificeerd het dak opgaan. Veiligheid moet altijd voorop staan!
3. Connectoren gebruiken van verschillende merken. Dit geeft nooit het beste resultaat.

Het uitgebreide antwoord is nu te lezen op Gawalo.nl

 

Waardoor komt het dat panelen soms van kleur verschillen en is dit schadelijk?

Kleurverschil tussen PV-panelen: 
Soms is er een kleuverschil tussen de panelen. Dit komt omdat ze gemaakt zijn van silicum en dat is nu eenmaal een natuurproduct. Dit kleurverschil doet niets af aan de werking van de panelen, het kan alleen als storend ervaren worden voor het aanzicht.

Kleurverschil in de verbindingen:
Dit zijn hotspots die je kunt herkennen aan kleine witte stippen op de panelen. Deze zogenaamde hotspots kunnen wel degelijk effect hebben op de opbrengst van het systeem, doordat deze cellen mogelijk geen stroom meer kunnen produceren. 

Het uitgebreide antwoord is nu te lezen op Gawalo.nl

 

Is een PV-paneel met brandklasse C veilig?

In 1 woord: Ja
Onveilige PV-panelen worden niet verkocht. Er is echter wel degelijk een verschil tussen PV-panelen met brandklasse C en PV-panelen met brandklasse A. Dit zit hem met name in de materialen die worden gebruikt. Een PV-paneel met een backsheet van plastic heeft logischerwijs meer brandgevaar dan een PV-paneel van dubbelglas. 

Het uitgebreide antwoord is nu te lezen op Gawalo.nl

 

Is het aantal Wattpiek (Wp) dat bij het paneel vermeld wordt altijd het exacte aantal Wp dat het opbrengt?

Nee. Ook hier heb je weer te maken met silicum, omdat dit een natuurproducthet is kan het aantal Wp variëren. De producent zal daarom de PV-panelen testen en de PV-panelen met een vergelijkbare hoeveelheid Wp bundelen en een veiligheidsmarge inbouwen bij de indicatie. 

Het uitgebreide antwoord vind je binnenkort op Gawalo.nl

 

Kunnen PV-panelen op iedere locatie in Nederland geplaatst worden?

Nee. Het klinkt logisch, maar het dak moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn om de PV-panelen te kunnen dragen. Waar je misschien minder snel aan denkt, maar wat zeker zo belangrijk is i.v.m. een goede opbrengst of mogelijke schade, is de wind! Gebruik daarom altijd de calculator die de leveranciers hiervoor aanbieden.  

Het uitgebreide antwoord vind je binnenkort op Gawalo.nl

 

Er zijn vast nog meer vragen waar we jou mee kunnen helpen? Aarzel dan niet en vraag het onze specialisten!