Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Warmtepompgeruchten: wat klopt en wat niet?

31/10/2023

Er gaan allerlei verhalen rond over warmtepompen, die niet allemaal waar zijn. Een reden voor mensen om vraagtekens zetten bij de oplossing die door de overheid als nieuw standaard is aangemerkt. Dit is niet zo gek, want verandering brengt altijd weerstand. En geruchten. Om je klant verder te kunnen helpen is het goed dat je zelf méér dan de klok hebt horen luiden. Check je kennis: deze misverstanden kun je voortaan bij jouw klanten uit de wereld helpen! 

Dit klopt 

 
1. Geluid 

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Volgens de regels mag het geluidsniveau, gemeten op de erfgrens, tussen 19:00 en 7:00 uur, maximaal 40 dB(A) zijn. Overdag is dit 45 dB(A). Binnen deze norm zou het geen overlast moeten veroorzaken. 

2. Impact op milieu 

Door meer materiaalgebruik hebben warmtepompen een negatieve impact op het milieu. Over de gehele levensduur van een warmtepomp is deze impact uiteindelijk wel minder dan die van een cv-ketel. 

3. Onderhoud 

Het klopt dat warmtepompen minder onderhoud nodig hebben dan een cv-ketel. Dat betekent niet dat ze onderhoudsvrij zijn! Goed onderhoud zorgt ook bij een warmtepomp voor een langere levensduur. 

Dit klopt niet 

1. Is de levensduur korter ten opzichte van een cv-ketel? 

Nee. De warmtepomp gaat langer mee dan een cv-ketel, in tegenstelling tot de geruchten. Sterker nog: de gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar, die van een warmtepomp is doorgaans 5 jaar langer (15-20 jaar). 

2. Belemmert vorst de werking? 

Het is niet waar dat warmtepompen niet werken als het vriest. Ook bij vorst is de warmtepomp energie-efficiënter dan een cv-ketel en je klant heeft het nog net zo comfortabel. 

3. Is vloerverwarming vereist? 

Je hebt niet per se vloerverwarming nodig. Warmtepompen installeer je bij voorkeur in combinatie met een vloerverwarming als afgiftesysteem. Dat wil niet zeggen dat dit ook vereist is voor de installatie van een warmtepomp. Er zijn ook andere oplossingen voor lagetemperatuurverwarming (ltv). 

4. Alleen geschikt voor nieuwbouw?  

Nee, zeker niet. Steeds vaker zijn warmtepompen ook onderdeel van renovaties bij bestaande woningen, zodat deze ook duurzamer worden. De installatie is alleen verschillend, omdat je de systemen bij bestaande woningen moet inpassen.  

  

In de nieuwe editie van magazine Koppeling gaan we dieper in op de fabels en feiten. Ontvang jij dit vakblad rondom duurzaamheid in de installatiebranche nog niet op je deurmat? Meld je aan, het abonnement is gratis!