Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Airco of warmtepomp installeren?

Houd je aan de F-gassenregelgeving!

Niet iedereen mag zomaar een warmtepomp of airco installeren. Als monteur moet je een geschikt certificaat hebben voor het werken met installaties met F-gassen of koolwaterstoffen. Daarnaast moet je als bedrijf een bedrijfscertificaat hebben. Wij leggen je graag uit wat dit inhoudt.

Lees meer over de aangescherpte F-gassenverordening

Waarom een F-gassen verordening?

Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) of koolwaterstoffen. De gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Om het milieu te beschermen is er Europese wetgeving die precies regelt hoe om te gaan met deze gassen.

In maart 2024 is de nieuwe F-gassenverordening ingegaan, die gaat over F-gassen en over koolwaterstoffen.

Wat houdt de verordening in?

Om het milieu te beschermen is er afgesproken dat alleen vakkundig opgeleide installateurs koeltechnische handelingen mogen verrichten aan een airconditioningsysteem of warmtepomp. Daarnaast moet het bedrijf zelf ook gecertificeerd zijn. Hierop worden strenge controles uitgevoerd. Er worden o.a. strenge eisen gesteld aan een correcte koudemiddelen boekhouding, gereedschappen, meetinstrumenten en registratie van installaties.

Vanaf 29 september 2025 is er ook een certificeringsplicht voor het werken aan installaties met koolwaterstoffen. Voorbeelden van koolwaterstoffen zijn propaan (R290) en Isobutaan (R600a). Een certificaat die hiervoor geldt is bijvoorbeeld het B3-certificaat (tot 3 kg inhoud). Er is wel een overgangsperiode, waardoor je tot 29 maart 2026 nog aparte F-gassencertificaten en vakbekwaamheidsbewijzen voor brandbare koudemiddelen mag halen. Deze certificaten blijven geldig tot 12 maart 2029.

Na 29 maart 2026 moet je een A1- of A2-certificaat halen om de werkzaamheden uit te kunnen blijven voeren. Deze certificaten blijven 7 jaar geldig binnen de EU.

Wat mag wel en wat mag niet?

Als het een gesloten systeem betreft, bijvoorbeeld een mobiele airco of een monoblock warmtepomp, dan mag iedere installateur deze verkopen en installeren. Gaat het om een airconditioningsysteem (bijvoorbeeld een split, multisplit of VRF) of warmtepomp waarbij koeltechnische handelingen moeten worden uitgevoerd, dan moet je in het bezit zijn van een geldig F-gassen certificaat én moet het bedrijf ook gecertificeerd zijn. Heb je dat niet, dan ben je als installateur én bedrijf strafbaar. Om met brandbare koudemiddelen te werken, is het verplicht om een B1- of B3-certificaat te hebben.

Ook directe verkopen van dit soort systemen aan consumenten, zonder het te installeren en in bedrijf te stellen, is illegaal. Je bent namelijk verplicht aan te tonen dat de installatie door een gecertificeerd bedrijf en monteur geïnstalleerd en in bedrijf gesteld is.

Bovendien is het zo dat de meeste fabrikanten garanties niet honoreren indien het systeem niet aantoonbaar door een gecertificeerd bedrijf en persoon geïnstalleerd en in bedrijf gesteld is.

Wat als ik geen certificaat heb?

Er zijn diverse mogelijkheden om je klanten goed te bedienen en tevens aan alle wettelijke eisen te voldoen:

1.  Laat de installatie door een gecertificeerd bedrijf in bedrijf stellen. Wasco kan je daarbij helpen.

2.  Ga je F-gassen certificaat of B3-certificaat halen! Via WasCollege kun je je F-gassen certificaat Categorie 2 halen, waarmee je vrijwel alle split en multisplit airco systemen en warmtepompen mag installeren. Als je bedrijf aangesloten is bij Wij Techniek, kun je mogelijk subsidie aanvragen. Kijk hiervoor op de site van Wij Techniek. Bij WasCollege kun je ook de B3-opleiding volgen om dit certificaat te halen. Let op: het F-gassencertificaat en het B3-certificaat zijn twee verschillende certificaten, ze zijn niet in te zetten voor dezelfde werkzaamheden.

3.  Zorg ervoor dat je bedrijf ook F-gassen gecertificeerd is!  Hier lees je alles over BRL100 (Beoordelingsrichtlijn voor bedrijven).

Vragen? We helpen je graag!

Neem contact met ons op via je vertegenwoordiger of je vestiging, zij helpen je graag verder.

Wil je meer weten over de F-gassen opleiding of de B3-opleiding? Daarvoor kun je terecht bij WasCollege.