Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Houd je vijanden dichtbij

11/04/2021

Op een warme zomerdag in 1982 bezocht ik als tienjarig jongetje samen met mijn vriendjes de Water Expo in de Martinihal te Groningen. Nederland in gevecht met het wassende water, wat vonden we het spannend. Water was de vijand die met projecten zoals de Deltawerken moest worden bedwongen. Wat is er anno 2021 veel veranderd. De vroegere vijand is nu een belangrijke partner. We moeten respectvol omgaan met haar grillen: soms is er water in overvloed, maar steeds vaker blijkt het een schaars en kostbaar goed.

Als kind staat water garant voor plezier: lekker spelen in plassen regenwater en eindeloos douchen. En welke volwassene kan de verleiding van de hogedrukspuit of de tuinslang weerstaan? Dat kan helemaal geen kwaad, want water is er in overvloed, toch? Meestal wel. Soms is er zelfs te veel. Maar steeds vaker dreigt er een  tekort. Een droog voorjaar gevolgd door een hete zomer levert problemen op: huizen scheuren door de inklinkende bodem en gewassen verdorren op het veld. Waterbedrijven doen een beroep op hun afnemers om zuinig om te springen met dit kostbare goed.

Waterzuinig en waterloos

Maar dat is best lastig, want water kost nog steeds bijna niets en we willen allemaal een beetje comfortabel leven. De wasmachine en vaatwasser moeten draaien, het toilet gespoeld en lekker warm douchen is puur genieten. Daar ligt een belangrijke uitdaging voor onze samenleving. Kom met producten die spaarzaam omgaan met water, zonder dat de gebruiker het merkt: waterzuinig witgoed, slimme spoeltechnieken voor de toiletpot of zelfs waterloze urinoirs. En natuurlijk de douchekop die je het gevoel van een regendouche geeft, terwijl hij ronduit karig met water is. Maar met een groeiende wereldbevolking en de opwarming van de aarde is er meer nodig. 

Kritisch kijken naar je waterkringloop

Kijk eens naar de waterkringloop in je eigen buurt: welk water gebruiken we voor welk doel? Ik voel me altijd een beetje schuldig dat ik met kristalhelder leidingwater hartje zomer mijn regenton bijvul. Stel dat je op een ruimteschip zou leven, hoe zou je dan met water omgaan? Naast spaarzaam gebruik zou je vooral inzetten op slim hergebruik: een gesloten ecosysteem, waarbij water telkens opnieuw gebruikt wordt. En daar zie ik kansen. Laten we onze systemen zo inrichten dat we zoveel mogelijk waterneutraal leven in onze eigen omgeving. Niet langer verbruiken, maar juist slim hergebruiken. Een regionaal circulair watersysteem om de kringloop te sluiten. Je moet je vijanden dichtbij houden, toch?

René Notenbomer

Business developer, columnist en kwartiermaker duurzaamheid

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!