Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Home sweet home

16/10/2020

Een virus doet rare dingen met onze samenleving. Van de een op de andere dag wijzigen onze prioriteiten. Stond verduurzaming net lekker hoog op de agenda, nu staan gezondheid en de economie centraal. En die economie mag wat kosten. Den Haag ziet KLM als een verstandige investering, maar waar kan je als burger met je spaarcentjes heen als je zelf nergens meer naar toe mag? 

Vergeet elektrisch verwarmen niet

11/03/2024

Er gaan de komende jaren nog miljoenen woningen van het aardgas af. De diversiteit van deze woningen is fors. Ze verschillen in type, bouwjaar, isolatieniveau, etc. Geen enkele woning is eigenlijk precies hetzelfde. Het geven van goed energieadvies is dan ook maatwerk. Als installateur kijk je daarbij naar meerdere opties om tot de beste oplossing voor jouw klant te komen. Daarbij sluit je geen enkele mogelijkheid bij voorbaat al uit.

Kortsluiting

12/01/2024

We stoken, koken en rijden elektrisch. Onze daken liggen vol zonnepanelen en weilanden zijn bezaaid met windmolens. Zijn we nu klaar met de energietransitie? Nee, niet echt. Het stroomnet zit vol en onzekerheden stapelen zich op: terugleverboetes, het uitfaseren van salderen en een ongewisse politieke koers. Met als resultaat kortsluiting in het hoofd van menig consument.

Ook een warmtepomp heeft onderhoud nodig

12/12/2023

Warmtepompen zijn erg onderhoudsarm, maar dat betekent niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Onderhoud en monitoring zijn van groot belang voor de energiezuinigheid en levensduur van een systeem. Ik spreek regelmatig installateurs die vragen wat ze dan precies moeten doen. Ik help graag een handje.

Eigen stroom eerst

12/12/2023

Eindelijk is het zover. Stroom stoot de woekerpolis van zijn dubieuze troon. De transparantie van de energienota is belabberd. Geen idee wat je gaat betalen en wiens kas je spekt. Dynamische aan- en verkooptarieven, onbegrijpelijke toeslagen en de terugleverboete. Voor huiseigenaren met zonnepanelen komt daar nu de contractverkorter bij. Met als resultaat: kortsluiting in het hoofd van menig opwekker. 

Summer party

12/08/2023

Zomer, de zon schijnt en het is lekker warm. Gas- en stroomprijzen zijn fors gedaald en we kunnen weer jaarcontracten afsluiten. De energiecrisis is even ver weg. Maar hebben we iets van deze nare ervaring geleerd? Bereiden we ons voor op de onvermijdbare winter door te blijven investeren in verduurzaming? Misschien, maar vooruitkijken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Samen het juiste beeld scheppen van de airco

12/04/2023

Energieslurpers. Lelijk. Ongezond. Veel geluid. Altijd tocht in je nek. Het imago van airco’s is bij klanten soms negatief. Jij en ik weten dat dit beeld volledig achterhaald is. Airco’s zijn de afgelopen jaren flink verbeterd en anno 2023 zeer slimme en energiezuinige apparaten. Sterker nog, de lucht-luchtwarmtepomp (want dat is het feitelijk) is één van de middelen voor jou als installateur om een gasloze totaaloplossing aan te bieden.

Salderen wordt calculeren

12/04/2023

Salderen ligt onder vuur. Het zou oneerlijk en overbodig zijn. Met mijn zonnepanelen zadel ik de energieleverancier op met extra kosten die worden doorbelast aan alle klanten. Bovendien liggen er al aardig wat panelen op de daken. Nu streept het energiebedrijf de stroom die ik teruglever nog af van mijn verbruik. Maar houden ze dat vol met die wispelturige energieprijzen? En is salderen echt wel zo goed voor het klimaat?

Het energieplafond

12/01/2023

Economen vinden het energieplafond marktverstoring, klimaatgoeroes zien de poolkappen nog sneller smelten en politici kopen vooral gemoedsrust. En ik? Ik mag toch niet klagen met dit staatscadeau van minstens duizend euro? Dan schroef ik de thermostaat weer lekker op naar 20 graden. En zo wrijven de aandeelhouders van energiebedrijven zich alvast in hun handen.

Less is more

01/12/2022

Haardhout aangevuld? Check. Elektrisch kacheltje gekocht? Check. Ouderwets warme fleecetrui op zolder opgespoord? Check. Nadat Vladimir Poetin de gaskraan ontdekte als troefkaart, liepen bij veel Europeanen de koude rillingen over de rug. Wat kan je als huiseigenaar doen om financieel en fysiek deze winter niet in de kou te zitten?

Is duurkoop goedkoop?

12/08/2022

Zonnepanelen, warmtepompen en smarthomesystemen. Alles wat duurzaam is en helpt om te besparen wordt snel duurder. Moet je per se nu investeren in gasarm wonen of zonnepanelen, of is het verstandig om nog even te wachten? Maar ja, dan loopt je energierekening intussen wel hard op. Een lastig dilemma voor veel mensen. Investeren of wachten, wat is slim?

Zongekoeld

28/04/2022

De toenemende populariteit van airconditioners valt niet te ontkennen. De planeet warmt op, dus koelt de mens zijn huis of kantoor. Maar de manier waarop bepaalt de impact: op het klimaat en op de eigen portemonnee. En juist de zon kan een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van onze verkoeling.

Digitalisering, vloek of zegen

16/04/2020

Voor een succesvolle energietransitie is het optimaliseren van vraag en aanbod belangrijk. Daarom introduceren we steeds meer slimme apparaten en apps. Gaf je vroeger gewoon een draai aan de ronde kwikthermometer in je woonkamer, nu configureer je een warmteprofiel of je laat de software dat zelf doen. Je bespaart flink zonder dat het ten koste gaat van comfort. Maar houden we wel voldoende rekening met de keerzijde van de digitalisering van onze huizen en kantoren?

Tijd om VR toe te laten in de bouw en installatie

19/01/2022

Technologische ontwikkelingen op het gebied van virtual reality gaan supersnel. Het wordt in de bouw- en vastgoedsector alleen nog niet omarmd. Dat is een  gemiste kans, omdat het jouw leven én dat van je klant een stuk makkelijker maakt. Het is toch eigenlijk vreemd dat we eerst bouwen en de klant pas achteraf ziet wat hij heeft gekregen? In de digitale wereld kun je tegenwoordig alles eerst proberen voordat je iets daadwerkelijk bestelt. Hoezo dan niet met gebouwen?

De dubbele fuik

19/01/2022

Op een koude winterdag bezoek ik Erwin. Buiten vriest het, binnen is het 15 graden. Erwin woont met twee jonge kinderen in een slecht geïsoleerde naoorlogse woning. Charmant maar koud. Met extra sokken en dikke truien wapenen ze zich tegen de winter. Ze zitten in een dubbele fuik en blijven arm door zowel de huur als door hoge energielasten. Kan dat niet anders? 

Wat is een PVT-systeem?

20/01/2020

De bronenergie die we meestal voor warmtepompen gebruiken is water of lucht. Je boort een gat in de grond voor bronwater of je haalt de energie uit de binnen- of buitenlucht. PVT is een andere vorm van bronenergie die al jaren bestaat.