Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Isoleren, ventileren en dan pas installeren

23/02/2018

“Ik wil graag een offerte voor een warmtepomp”. Het is een verzoek dat je waarschijnlijk steeds vaker krijgt. De vraag naar energie-efficiënte oplossingen explodeert momenteel. Ik merk het dagelijks en jij als installateur natuurlijk ook. Mensen zijn steeds bewuster met het milieu bezig. Particulieren zijn zich
steeds meer bewust van de grote voordelen die energiezuinigheid kan opleveren voor de portemonnee. Ook de overheid levert natuurlijk een bijdrage. Het vervallen van de gasaansluitplicht, de Groningse gaskraan die in 2030 geheel dichtgedraaid moet zijn… De media staan er vol mee en ook jouw klant leest mee.

Nog even terug naar de aanvraag voor die warmtepomp. Hartstikke mooi natuurlijk, want dit betekent een nieuwe opdracht en ook nog eens één voor een energie-efficiënte oplossing. Je geeft de klant wat hij wil. Je installeert netjes, de klant gaat minder aardgas verbruiken en bespaart op z’n energiekosten, iedereen gelukkig. Toch?

Wat als deze aanvraag wordt gedaan voor een slecht geïsoleerde jaren ’30 woning? Ik kan je verzekeren dat deze klant, ondanks zijn vooruitstrevende keuze, bedrogen uit zal komen. Zowel op het gebied van comfort als energiezuinigheid zal hij niet krijgen waar hij op hoopt. Als een woning niet of slecht is geïsoleerd, moet een warmtepomp namelijk te hard werken en wordt het beoogde rendement niet gehaald.

De kennis van particulieren op het gebied van duurzame oplossingen en de daarbij horende (on)mogelijkheden is over het algemeen zeer laag. Het is dus aan jou om te helpen en te  adviseren. Dat betekent dat je verder moet kijken dan de aangevraagde installatietechnische oplossing. Sterker nog, je kunt simpelweg geen goed advies geven over installatietechnische aanpassingen zonder eerst de isolatiewaarde en de ventilatie van een woning onder de loep te nemen. Denk dus altijd vanuit de zogenoemde trias energetica: isoleer eerst zodat energieverspilling wordt tegengegaan, maak vervolgens slim gebruik van duurzame bronnen als wind en ga daarna zo efficiënt mogelijk voorzien in de resterende energiebehoefte. Ik zeg altijd: het is isoleren, ventileren en dan pas installeren.

Je kunt natuurlijk zeggen dat je als installateur helemaal geen invloed hebt op de isolatiewaarde van een woning. De installateur van nu is in de basis echter een adviseur. Dat betekent dat je een klant ook duidelijk moet maken wat er moet gebeuren voor jij aan de slag kan. Het hoort bij je taak, wees eerlijk. Durf de klant te adviseren dat hij het geld dat hij in zijn hoofd had voor de installatie, echt eerst aan iets anders uit moet geven. Wellicht laat de daadwerkelijke opdracht hierdoor langer op zich wachten, maar wat heeft het voor zin om iets te installeren wat nooit aan de wensen gaat voldoen, wat te weinig rendement oplevert en waar je geen garanties op kunt geven? Met eerlijk en professioneel advies onderstreep je jouw vakmanschap. Je helpt de klant echt en die komt daardoor uiteindelijk graag bij je terug.

Rob van Houten

Rob van Houten heeft meer dan 35 jaar ervaring in de installatiebranche. Hij was 25 jaar in dienst bij de Vaillant Group als Servicemanager en Manager Opleidingen. In 2011 maakte hij de overstap naar Wasco. Hier is hij Manager Techniek en Duurzaam. Zijn afdeling is gespecialiseerd in engineering van duurzame oplossingen. Rob geeft trainingen en presentaties aan collega’s en klanten over de diverse technieken van nu en de toekomst.

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!