Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Steeds meer interesse in energie-opslagsystemen

21/06/2022

Met een energie-opslagsysteem kan jouw klant thuis energie opslaan. “De interesse in energie-opslagsystemen groeit”, ziet Frans van Spreuwel, Productspecialist bij Alius, onze kennispartner voor duurzame oplossingen van SolarEdge. De energieprijzen stijgen en het aantal pv-panelen neemt toe. Steeds meer mensen willen klaar zijn voor een accu-systeem. Geef jouw klant het advies en tips ter voorbereiding.

Energievoorziening in eigen huis
Frans geeft trainingen én houdt hij de trends in de markt in de gaten. ”Een energie-opslagsysteem slaat te veel opgewekte energie op in een accu. Die energie kun je later gebruiken.” Zo houd je de energievoorziening zo veel mogelijk in eigen huis. Maar het gebruik van deze systemen staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Salderingsregeling loopt af
Door de salderingsregeling is energieopslag in Nederland financieel nog niet zo interessant. We kunnen hier heel gunstig stroom terugleveren aan het net. Deze teruggeleverde stroom mag je wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Door de salderingsregeling gebruiken we het energienet eigenlijk als accu. In België is dat heel anders. Daar kennen ze geen salderingsregeling en worden al veel accu’s verkocht.

Ook in Nederland verandert de markt. Er ligt een wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen tot nul in 2031. Als mensen minder geld krijgen voor de energie die ze terugleveren, dan wordt een energie-opslagsysteem interessanter. ”Dat merken we nu al. Steeds meer mensen kiezen een systeem waar je later eenvoudig een accu aan kunt koppelen.”

Verschillende aansluitmethoden
“Er zijn verschillende manieren om een energie-opslagsysteem aan te sluiten”, legt Frans uit. Een DC-gekoppeld systeem heeft één omvormer, voor de pv-panelen en de accu. Dat is het meest eenvoudig en efficiënt. Een AC gekoppeld systeem heeft een aparte omvormer voor de accu. Dat is flexibeler. Als de omvormer voor de pv-panelen niet accu-klaar is, kun je er altijd een AC-gekoppeld systeem van maken. Maar zo’n systeem heeft meer componenten, is daardoor vaak duurder en minder efficiënt.

Installatie tips
Veel leveranciers zoals SolarEdge bieden beide oplossingen. “Als een klant binnen een paar jaar een accusysteem wil plaatsen, dan kun je beter een omvormer plaatsen die al accu-klaar is”, vindt Frans. “Plaats alvast een energiemeter. Die is later nodig om de accu te laden en te ontladen. Zo’n energiemeter geeft veel inzicht in het energiegebruik, zodat je klanten goed kunt adviseren. En je maakt klanten nu al bewust van hoeveel energie ze opwekken, gebruiken en terugleveren, zodat ze zien wat het PV-systeem en later energieopslag hen oplevert.”

Het is ook belangrijk om een goede plaats te kiezen voor het systeem. Een accu is groot. Gemiddeld een meter bij een meter en ongeveer 120 kg. Daar moet voldoende ruimte voor zijn, bijvoorbeeld in een garage. Daarnaast is het verstandig om de omvormer en de accu zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Hoe dichter bij elkaar, hoe minder verlies.

Slimme SolarEdge oplossingen
Een SolarEdge systeem heeft een aantal specifieke voordelen. Veiligheid heeft prioriteit bij SolarEdge. Hun omvormers en Power Optimizers staan daar bekend om. Dat is doorgetrokken naar de accu’s. Het systeem voldoet aan de strengste veiligheidseisen. En in een SolarEdge systeem kunnen de omvormer en de accu draadloos met elkaar communiceren. Dat is uniek in de markt. Volgend jaar komt SolarEdge met een model dat bij stroomuitval de stroomvoorziening tijdelijk overneemt. Er is veel vraag naar zo’n back-up, omdat we steeds afhankelijker worden van elektriciteit.

Goed gesprek
Frans gelooft erg in een goed gesprek met klanten. “Goed en eerlijk advies over de mogelijkheden van een energie-opslagsysteem helpt hen op weg. En omdat klanten weten dat je kennis hebt over deze ontwikkeling, komen ze sneller bij je terug als ze aan zo’n systeem toe zijn.”