Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De nieuwe salderingsregeling: Wat moet je weten?

09/06/2022

De overheid heeft het voornemen om vanaf 1 januari 2025 de nieuwe salderingsregeling in te laten gaan. Hier kun je van je klanten best wat vragen over verwachten. Wat houdt deze nieuwe regeling in en wat is het verschil met de huidige regeling? We leggen uit wat je moet weten over de nieuwe salderingsregeling zodat jij goed voorbereid je klant te woord kunt staan.

De huidige regeling
Op dit moment wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen jaarlijks verrekend met het energieverbruik in de woning. Alle energie die iemand niet direct verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienet. Met de huidige salderingsregeling is het gunstig om zelf stroom op te wekken, omdat deze tegen hetzelfde tarief wordt weggestreept als de stroom die wordt afgenomen. Alleen over het netto (gesaldeerde) verbruik betaalt de klant verbruikskosten, energiebelasting en btw.
Wordt er meer stroom verbruikt dan opgewekt, dan levert de energieleverancier het verschil. Wordt er juist meer stroom opgewekt dan verbruikt, dan wordt het teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt een terugleververgoeding uitgekeerd. Elke energieleverancier bepaalt zelf de terugleververgoeding. Deze ligt gemiddeld tussen 3 en 12 cent per kWh. 
Wekt jouw klant meer stroom op dan hij verbruikt, adviseer de klant dan om te kijken naar de energieleveranciers met een hoge terugleververgoeding.

 

De nieuwe regeling
Vanaf 2025 wil de regering deze salderingsregeling afbouwen. Dit betekent dat jouw klant elk jaar wat minder opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de geleverde energie. De regeling wordt afgebouwd met 9 procent per jaar. In plaats van 100 procent mag hij in 2025 dus nog maar 91 procent salderen. Over dit verschil betaalt hij energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie- en klimaattransitie), een heffing op het gebruik van aardgas en elektriciteit.
Het laatste salderingsjaar is 2030, waarin men nog 28 procent mag salderen en vanaf 2031 houdt de regeling helemaal op. Jouw klant krijgt de gehele periode nog steeds een vergoeding voor elke kWh stroom die hij ongesaldeerd aan het net levert. Vanaf 2031 krijgt hij dus alleen nog de vergoeding voor de energie die hij teruglevert.

Stroom direct gebruiken
De nieuwe salderingsregeling maakt het misschien minder interessant voor jouw klant om te investeren in zonnepanelen. Toch blijft het zinvol om je eigen zonne-energie op te wekken. Het is goed voor het milieu en zonnepanelen zijn de afgelopen jaren een stuk efficiënter geworden, waardoor je ze ook sneller terugverdient. De nieuwe regeling houdt wel in dat het verstandig is om de opgewekte energie slim te gebruiken. Het loont steeds meer om zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat je de opgewekte stroom het best direct gebruikt. Adviseer daarom jouw klant om overdag bijvoorbeeld de vaatwasser ’s middags aan te zetten als de zon schijnt, in plaats van ‘s avonds. Of tip hen tijdschakelaars te gebruiken om apparaten op het juiste moment in te schakelen.