Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Persprotocollen: zeker weten dat waterleidingen lekdicht zitten en gevolgschade voorkomen

30/06/2023

Verzekeringsmaatschappijen ontvangen regelmatig claims rondom waterschade die is veroorzaakt door niet-geperste fittingen of door persproeven die niet zijn uitgevoerd. Verzekeraars willen deze schades op de installateur verhalen. Gevolgschade voor je klant en de rekening voor jou. Dat wil je beide niet. Daarom zijn persprotocollen heel belangrijk. Gerben Verweij, Manager Technical Support bij Viega, heeft een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.  

Bij de aanleg van drinkwaterinstallaties wordt op grote schaal gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘koude perstechniek’. Een logische keuze: het werken met persmachines en persfittingen werkt snel en efficiënt. Na aanleg van de installatie moet er wel een persproef worden uitgevoerd. 

Met de persproef worden de trekvaste delen van de installatie, zoals fittingen, getest op waterdichtheid en sterkte (afschuiving). Deze persproef mag tegenwoordig worden uitgevoerd met (drink)water, olievrije lucht of inert gas (bijvoorbeeld CO2 of stikstof). 

Waterwerkbladen, een leidraad voor persproeven
De Waterwerkbladen zijn een praktische uitwerking van de verschillende artikelen in NEN 1006 (Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties) en daarmee een belangrijke informatiebron bij ontwerp, aanleg, ingebruikstelling en beheer van leidingwaterinstallaties in gebouwen. 

Waterwerkblad 2.3 geeft je aanwijzingen voor de druk waarmee persproeven moeten worden uitgevoerd. De belangrijkste aandachtspunten staan hieronder.

Laat je niet misleiden door persverbindingen

De afdichting in alle persfittingen zorgt ervoor dat leidingen die correct in de fittingen worden gestoken al behoorlijk bestand zijn tegen drukbelasting. Ook niet-geperste koppelingen kunnen daardoor dicht lijken. Het tegendeel komt pas aan het licht wanneer de installatie in bedrijf is en er bijvoorbeeld drukstoten of -veranderingen optreden. De koppeling die dicht leek te zijn, blijkt dan tóch los te schieten.

Enorme waterschade kan het gevolg zijn. Optredende waterschade in nieuwbouw- en renovatieprojecten is een nachtmerrie voor de opdrachtgever én de installateur. Het vakmanschap komt in een kwaad daglicht te staan, zeker als blijkt dat een niet-geperste verbinding de oorzaak van schade moet zijn geweest. De installateur valt veelal niets te verwijten. Zeker niet als juist geprobeerd is te werken met speciale verbindingen die bij dichtheidscontrole lekkage zullen vertonen, waarbij drukvermindering of het verlies van water waarneembaar is. Het is daarom van groot belang dat een niet-geperste verbinding bij een dichtheidscontrole altijd en overal gegarandeerd lekkage vertoont.

Tips voor een succesvolle, schadevrije installatie


1. Voer de verplichte dichtheidscontrole op tijd uit. Dat moet in ieder geval voordat de installatie is verdwenen in de afwerking.

2. Maak voor het uitvoeren van de dichtheidscontrole gebruik van een persprotocol. Zo ben je ervan verzekerd dat er altijd op de juiste manier en binnen het geldende drukbereik wordt getest.

3. Wordt de dichtheidscontrole uitgevoerd op een drinkwaterinstallatie? Dan raden we je een persproef met inert gas aan. Hierdoor blijft er geen water in de installatie achter en voorkom je vervuiling (corrosie) en vorming van een biofilm (een laag ontstaan door voor het blote oog niet zichtbare organismen die zich met zelfgeproduceerd slijm vasthechten aan een oppervlak).

4. Voer bij grote installaties de dichtheidscontrole altijd in secties uit.

5. Houd bij het uitvoeren van lekcontroles ook rekening met de statische druk. Met name in hogere gebouwen is dit een vaak vergeten grootheid die de dichtheidscontrole behoorlijk kan beïnvloeden.

6. Kies bij de aanleg van de installatie voor fittingen die beschikken over een ‘niet geperst: niet dicht’ functionaliteit. Deze maken direct zichtbaar of de fitting wel of niet is geperst. Dat voorkomt dat er alsnog lekkage optreedt.

7. Houd er bij een persproef rekening mee dat een testdruk die boven de opgave van de producent ligt, ervoor zorgt dat het ‘niet-geperst: niet dicht’-element zodanig in de fitting verschuift, dat deze tijdens de test dicht is en het net lijkt alsof er succesvol is geperst.

 

• Zin in meer kennissnacks? Bekijk het overzicht van de Kennis Work-Outs!   
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Viega.