Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Ruimte-inventarisatie bij de overstap naar een (hybride-)warmtepomp

28/03/2024

Bij het verduurzamen van een woning zien consumenten vaak over het hoofd dat er extra ruimte nodig is voor de technische installatie. Waar een mechanische ventilatiebox gemakkelijk in een hoekje op zolder past en een cv-ketel in een keukenkast kan worden geplaatst, vormt de ruimte dat een (hybride-)warmtepomp inneemt al snel een uitdaging. Waar moet je als installateur op letten voordat je een advies uitbrengt?

Overstappen op een hybride-warmtepomp

Naast de cv-ketel moet er ruimte zijn voor de binnenunit van de warmtepomp. Bij beperkte ruimte kan een monoblock warmtepomp uitkomst bieden; deze heeft een kleinere (of geen) binnenunit omdat alle techniek in de buitenunit zit. Naast de binnenunit, moet er ook ruimte zijn voor een buffervat.

Overstappen op een volledig elektrische warmtepomp

Wanneer jouw klant wil overstappen op een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp, komt de cv-ketel te vervallen. Het tapwater wordt dan verwarmd door een boiler. Dus naast de binnenunit en het buffervat, is er dan ook ruimte nodig voor een boiler.

De inhoud van het buffervat is afhankelijk van twee factoren:

• het opgestelde vermogen
• wel of geen naregeling in het afgiftesysteem

De inhoud van de boiler hangt af van:

• het gewenste tapcomfort (soort douche of inhoud bad)
• het aantal bewoners

→ Voor het buffervat rekening houden met ongeveer 0,6m2.
→ Voor de boiler rekening houden met ongeveer 1m2.

Locatie van de technische ruimte

In verband met eventuele aanpassingen aan leidingwerk, geluidseisen en de bereikbaarheid van servicewerkzaamheden, moet ook gekeken worden naar een logische locatie voor deze opstelruimte. Er zijn torenopstellingen (ongeveer het formaat van een grote koelkast) waarbij de boiler, buffer en expansievat geïntegreerd zijn en die ongeveer 1 tot 1,5 m2 innemen. Aan de andere kant biedt een opstelling met losse onderdelen meer flexibiliteit bij het plaatsen van deze items.

Combinaties

Warmtepompinstallaties gaan vaak gepaard met andere aanpassingen in de woning. Denk aan veranderen of geschikt maken van het afgiftesysteem voor lagetemperatuurverwarming (ltv), PV-panelen om elektriciteit voor de warmtepomp op te wekken of balansventilatie (wtw), zodat je klant ook zo min mogelijk opgewekte warmte verliest. Ook hiervoor heb je passende ruimte nodig!

Checklist overstappen op warmtepomp

Wil je weten waar je bij de inventarisatie allemaal rekening moet houden? Bekijk dan de checklist voor (hybride-)warmtepompen.