Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Warmtepompen, pv-panelen of zonneboilers verplicht bij ingrijpende renovatie

12/05/2021

Per 30 juni a.s. gaat het kabinet de eis vastleggen voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie.

De verplichting komt voort uit de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II). Hierin is vastgelegd dat lidstaten een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie moeten voorschrijven bij ingrijpende renovatie. De verplichting geldt wel alleen wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de ingrijpende renovatie.

Vanaf 30 juni 2021
De REDII bevat een verplichting voor EU-lidstaten om een hoeveelheid hernieuwbare energie voor te schrijven bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie. Voor een deel is deze verplichting al geïmplementeerd. Voor nieuwbouw geldt namelijk als sinds 1 januari 2021 een eis voor de minimumhoeveelheid hernieuwbare energie via BENG. Voor renovatie is er op dit moment nog geen eis in de regelgeving opgenomen. Hiervoor volgt nog een wijzigingsvoorstel dat nog aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.

Op grond van de herziene EU-richtlijn hernieuwbare energie geldt voor Nederland een uiterste implementatiedatum van 30 juni 2021. De wijziging van het Bouwbesluit 2012 wil de overheid daarom op 30 juni 2021 in werking laten treden.

PVT-systeem in de praktijk

07/05/2021

In Lochem zijn 6 vrijstaande en 4 geschakelde villa’s gebouwd. PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp voorzien de woningen van elektriciteit, warmte en warm water. Löwik Installatietechniek heeft de installaties verzorgd. 

Slim gebruikmaken van de ruimte
In de zoektocht naar een energie-efficiënte oplossing voor deze woningen in IepRijk heeft Löwik de hulp ingeschakeld van de afdeling Techniek van Wasco. Omdat het om een nieuwbouwproject gaat werd gezocht naar een gasloze oplossing. Een grondgebonden warmtepomp kon niet want het is in dit gebied verboden om te boren. Een lucht-water warmtepomp zou eventueel kunnen maar vanwege te weinig buitenruimte is hier niet voor gekozen. De keuze viel op een PVT-systeem in combinatie met een brine-water warmtepomp, hiervoor is namelijk geen buitenunit nodig.

Het dakoppervlak was voldoende goed georiënteerd voor PV-panelen. Dan kunnen er ook PVT-panelen op, want simpel gezegd zijn dat PV-panelen met een watercollector (met glycol gevuld). Met een PVT-paneel wek je naast elektriciteit ook warmte op. Een mooie warmtepompoplossing met een hoog rendement. De plaats die een warmtepomp binnen inneemt is zeer beperkt en buiten wordt nu slim gebruik gemaakt van de ruimte op het dak. Een PVT-systeem heeft als enige nadeel dat je niet kunt koelen.

 

3900 zonnepanelen op distributiecentrum Wasco

06/05/2021

Met trots kunnen wij vertellen dat we op ons distributiecentrum op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn nog eens 1100 extra zonnepanelen geplaatst hebben. Deze uitbreiding is goed voor 350 MWh meer aan zonne-energie. Het is een uitbreiding van de 2800 zonnepanelen die al op het distributiecentrum liggen en past in ons streven naar duurzaamheid.

Halveer de bouwtijd met Wasco bouwlogistiek

04/05/2021

Wasco’s bouwlogistiek bewijst zichzelf opnieuw. In een recent project behaalde onze klant maar liefst 50% tijdswinst doormiddel van het inzetten van slimme bouwlogistiek, prefab en volumeboxen.

Tijd is geld luidt het cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Het verkorten van de bouwtijd is een belangrijke manier om te besparen op de kosten. Wasco levert verschillende diensten die meehelpen aan het verkrijgen van deze tijdswinst. De video bij dit artikel geeft de kracht van slimme bouwlogistiek weer. Waar de klant voorheen 4 appartementen in een dag kon realiseren, waren dat er nu 6. Dit werd voor elkaar gekregen door goed overleg te voeren met de klant en zo af te stemmen wat en wanneer de volumeboxen en het prefab materiaal geleverd werden.

Zo werd er in het weekend geleverd, om de bouw niet in de weg te zitten. Tevens werd het in de juiste ruimte klaar gezet, waardoor de monteur niet meer met materialen over de bouwplaats hoefden te lopen. Wasco neemt hiermee vooraf veel werk uit handen, waardoor monteurs direct met de eindmontage kunnen beginnen. Er wordt voor het transport door het materiaal in de volumeboxen te plaatsen goed zorg gedragen om schade te voorkomen. Daarnaast nemen wij de afvalverwerking voor de klant uit handen door vooraf aan het transport zoveel mogelijk verpakkingsloos te leveren en achteraf door de Wasco resterende materialen weer mee te nemen. Daarnaast -ook niet onbelangrijk- heb je blijere monteurs, want zij hoeven niet met zware bouwmaterialen te sjouwen.

Bekijk het project:

De nieuwe wijk Kloostervelden verbindt toen en nu.

30/04/2021

In de nieuwe wijk Kloostervelden in Sterksel staan het klooster en de kapel centraal. Deze werden meer dan een eeuw geleden door monniken opgericht. Eromheen staan woonhuizen en kleinschalige zorgwoningen. Van Thiel Optimaal is al sinds 2014 betrokken bij de realisatie van deze nieuwe woonwijk om het voormalige klooster.

BENG en MPG: Slim ontwerpen en je eraan houden

30/04/2021

Sinds 1 januari 2021 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Om hieraan te voldoen zijn goede isolatie, slimme installatietechnische oplossingen en de toepassing van hernieuwbare energie een must. Maar de toevoeging van materialen en installaties zorgt wel voor een spanningsveld met een andere grenswaarde: de milieuprestatie van gebouwen (MPG).

Koppeling heeft Harm Valk (sr. adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs) gevraagd hoe hiermee om te gaan.

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

30/04/2021

picto Beng

Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen. De bepalingsmethode hiervoor is de NTA 8800. BENG heeft de EPC-berekening vervangen en kijkt in tegenstelling tot EPC niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw per jaar. Ook worden er nu eisen gesteld aan de energiebehoefte en het aandeel hernieuwbare energie. De BENG-eisen zijn voor ieder gebouwtype verschillend.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
- BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

 

picto MPG

De MPG draait om de belasting van de gebruikte materialen in een gebouw over de totale levensduur van dat gebouw. Elk materiaal in een ontwerp wordt geïdentificeerd en er wordt bepaald hoeveel er van wordt toegepast. Op basis van een LevensCyclusAnalyse (LCA) wordt de milieubelasting van een materiaal vertaald naar de zogenoemde schaduwkosten per eenheid van het product. Momenteel geldt een maximale totale schaduwprijs € 1,0 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar, oftewel een MPG van 1.

Vanaf wanneer?
De MPG-eis van 1 geldt vanaf 1 januari 2018. Vanaf 1 januari 2021 is deze aangescherpt naar naar 0,8. De verwachting is dat de grens vervolgens stapsgewijs wordt verlaagd naar 0,5 in 2030.

 

picto WKB

Het doel van de Wet kwaliteitsborging is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten aan de hand van verschillende dossiers, inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd. Ze worden ook aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden.

Vanaf wanneer: De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking.

Waarom wordt elektrische vloerverwarming steeds populairder?

15/04/2021

Gas wordt duurder en stroom goedkoper. De energiebelasting wordt steeds meer gebruikt als instrument om duurzamer energieverbruik te stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat in 2021 de energiebelasting op gas opnieuw stijgt met 4,7% en op elektriciteit daalt met 3,5%. De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. Geen wonder dat de toepassing van elektrische verwarmingssystemen steeds meer aan populariteit wint.
 

Een kleine portemonnee vereist slimme productkeuze

14/03/2021

De COVID-pandemie heeft ervoor gezorgd dat we nu vaker onze handen wassen. Met zelfsluitende wastafelkranen van Delabie verbeteren we de handhygiëne, doordat er geen fysiek contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Mogelijke bacteriën of virussen aanwezig op de grepen worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen.

Het beste van 2 werelden

09/03/2021

Bewust omgaan met klimaat en zuinig in energieverbruik.

De aandacht voor hybride systemen is meer dan terecht, ze bieden je gegarandeerd comfort. Je bent verzekerd van voldoende warmte en warm water tegen de laagste kosten. Het is een slimme optie als je bewust wilt omgaan met het klimaat en je portemonnee. Een hybride warmtepomp is een haalbare, betaalbare en realistische (eerste) stap op weg naar verduurzaming van woningen.

Wil je een optimaal rendement en dat het systeem- en tapwater van A-kwaliteit is, check dan www.wasco.nl/water.


Ketel deals
Deze maand is de Elga Ace van Remeha een Ketel Deal. Deze hybride warmtepomp stuurt de cv-ketel met OpenTherm aan. Je zet de warmtepomp optimaal in en  de gebruiker is altijd verzekerd van voldoende warmte tegen de laagste energiekosten. De Elga Ace is te combineren met elk merk cv-ketel. Investeren in een nieuwe cv-ketel hoeft pas als de ketel is afgeschreven.

Moet de ketel ook vervangen worden? Maak dan je hybride installatie compleet met de Tzerra Ace cv-ketel.

FEIT of FABEL: Ventilatie

18/02/2021

Wasco’s ventilatiespecialist Leon Kleinmeulman zijn wat zaken voorgelegd. Wat is feit en wat is fabel. 
 

FEIT OF FABEL? Energielabel C voor kantoren verplicht.

Feit: Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

FEIT OF FABEL? Hoeveel je in een woning moet ventileren hangt af van het aantal personen.

Fabel: Het Bouwbesluit maakt voor de benodigde ventilatie verschil tussen woon- en utiliteitsgebouwen. Voor woningen gaat de berekening uit van de vloeroppervlakte. Voor utiliteitsgebouwen is de berekening gebaseerd op het aantal personen in een ruimte.
Ga hierbij uit van een maximale bezetting.

FEIT OF FABEL? BENG-eisen zijn alleen nog haalbaar met een ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met wtw.

Fabel: Een systeem met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer kan binnen de BENG-normen nog wel toegepast worden, maar dit wordt wel moeilijker. Een te hoge EPC-waarde kon je verlagen door PV-panelen toe te voegen aan een gebouw. Hierdoor was het eenvoudiger om het minder energiezuinige systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te passen in een nieuw gebouw.

De BENG bestaat uit 3 categorieën, elke met een eigen te behalen norm:

1. Energiebehoefte verwarmen en koelen

2. Primair energiegebruik

3. Aandeel hernieuwbare energie

Ventilatie valt in categorie 2 en PV-panelen in categorie 3. Hierdoor wordt de toepassing van het energiezuinige systeem ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met WTW gestimuleerd en daarmee ook een comfortabeler binnenklimaat. Om het systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te kunnen passen, zijn extra bouwkundige voorzieningen nodig. Het is de vraag of dit dan uiteindelijk een goedkopere oplossing is.

 

De technische specialisten van Wasco zetten graag hun kennis in om jou zo goed mogelijk te helpen. Zij weten alles van ventilatie en zorgen er samen met jou voor dat jij een compleet ventilatiesysteem krijgt. Wasco ondersteunt jou bij de juiste systeemkeuze en het ontwerp van de installatie.

 

ROB VERTELT: Een gezond binnenklimaat begint met ventilatie

03/02/2021

Werken, sporten, ontspannen; tijdens de wintermaanden doen we dat vaak binnen. We zitten er dan het liefst warmpjes bij, met de ramen dicht om tocht te voorkomen. In de loop van de dag beginnen we te gapen en concentreren wordt lastiger. Een gebrek aan verse lucht, of eigenlijk een teveel aan CO2, is hier vaak de oorzaak van. De luchtkwaliteit is dan niet meer op peil.

Hoe kun je dit voorkomen?
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren Als mens zijn we eigenlijk de grootste vervuilers in een ruimte. We ademen CO2 uit en produceren zo’n 2 tot 5 liter vocht per dag. Dit komt in de lucht en daarom moet je goed ventileren. Dit is echt de belangrijkste manier om de luchtkwaliteit op peil te houden. Je wilt alleen geen last hebben van tocht, dus wil je op een gecontroleerde manier ventileren. Dit kan bijvoorbeeld met een WTW-installatie.

Slim ventilatiesysteem
Om een WTW-installatie optimaal te laten werken, kun je sensoren in verschillende ruimtes laten meten hoeveel CO2 en vocht er in de lucht zit. Als er bijvoorbeeld meer mensen in een ruimte plaatsnemen, zorgt de installatie voor meer verse lucht. Hiermee voorkom je ook dat er door te veel vocht bacterie- en schimmelgroei ontstaat. De luchtkwaliteit blijft zo op een constant niveau.

Luchtreiniger ondersteunt
Om de luchtkwaliteit in gebouwen nog verder te verbeteren, kun je luchtreinigers gebruiken. Deze halen stof- en vuildeeltjes uit de lucht die door bouwmaterialen, meubels, kleding en elektrische apparaten worden afgescheiden. Er zijn grote verschillen tussen soorten en typen luchtreinigers. Vergelijk voor de aanschaf daarom de prestaties, het geluidsniveau en het energieverbruik. Kijk ook goed naar het soort en de grootte van de ruimte waarin de luchtreiniger gebruikt wordt.

Comfortabel wonen
Wij willen comfortabel wonen en daar horen tocht en schimmelgroei niet bij. Ventileren is de sleutel tot succes en een luchtreiniger kan, waar het nodig is, fantastisch bijsturen.

Opleiding Gezond Binnenklimaat
Wil je meer weten over het realiseren van een gezond binnenklimaat? Meld je dan aan voor de opleiding.

De weg naar een circulaire economie. Uitdaging óf hoofdpijndossier?

03/02/2021

In een snel tempo volgen de veranderingen in onze branche elkaar op. Denk aan de energietransitie en de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Tel daar bij op; het tekort aan handjes en kennis, steeds meer complexiteit, de veranderende klantwens, etc. Dan weet je, er staat ons nog heel veel te doen.

Om aan het nieuwe normaal te kunnen voldoen heb je in onze branche ketenpartners nodig met kennis en die dat graag willen delen. Greenworks is zo’n partner. Greenworks omvat een unieke ketensamenwerking van bouwmaterialen groothandel Raab Karcher, installatiegroothandels Wasco en Oosterberg en 80  andere leveranciers uit de bouw- en installatiesector.

Wasco en econic tekenen samenwerkingsovereenkomst

28/01/2021

Wasco en econic, 2 belangrijke spelers op het gebied van verduurzamen, bundelen hun krachten. Op 11 januari jl.tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst. Samen streven de bedrijven ernaar het energiegebruik in Nederland te verlagen en te zorgen voor duurzame, betaalbare oplossingen voor iedereen en zo de energietransitie te versnellen.

De huizen van de toekomst
econic
, voorheen THE FCTR E/Zon, gaat voor een wereld zonder emissie. Daarom maken zij van ieder huis een e-home – het duurzame huis van de toekomst, waar men nu al in kan wonen zonder er omkijken naar te hebben – en zorgen dat bewoners daar zorgeloos van kunnen genieten. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Een mooi doel waarin Wasco zich herkent en waar ze als partners verder aan werken.

Samen de energietransitie versnellen
Door een overeenkomst aan te gaan, hopen de bedrijven hun gezamenlijke ambitie sneller te realiseren. econic verwijst installatiepartners voortaan door naar Wasco, technische groothandel in verwarming, sanitair, airconditioning, ventilatie en onderdelen. Commercieel directeur Xander Hagens tekende de overeenkomst namens Wasco. Xander: “Wij hebben een enorme duurzame ambitie. Daarom werken wij ook graag samen met bedrijven die dezelfde of vergelijkbare ambities hebben. econic is zo’n bedrijf. We kiezen voor elkaar omdat we vertrouwen hebben in wat we samen kunnen realiseren. De energietransitie versnellen, of in ieder geval waarmaken.”

Duurzame oplossingen voor iedereen
Om ervoor te zorgen dat duurzame oplossingen voor iedereen beschikbaar worden, werkt econic samen met strategische partners. Zij maken afspraken met onder andere projectontwikkelaars, investeringsmaatschappijen, woningbouwverenigingen en particulieren over het verduurzamen van nieuwe of bestaande woningen. Namens econic tekende COO Jan-Willem van Wensem de samenwerkingsovereenkomst. Jan-Willem: “Een overeenkomst met Wasco was voor ons een logische keuze. Wij zoeken partijen die ons kunnen helpen de CO2-emissie te verlagen. Om dat te bereiken, willen we duurzame oplossingen zo snel en toegankelijk mogelijk in de markt zetten. Door afspraken te maken met een groothandel als Wasco en diverse fabrikanten, zorgen we ervoor dat de prijzen behapbaar worden, waardoor de markt sneller kiest voor onze duurzame producten en oplossingen in plaats van niet-duurzame alternatieven.”

DICE: geluidsisolerende omkasting voor warmtepompen

08/01/2021

DICE is de oplossing voor het dempen van geluid van vrijstaande buitenunits van warmtepompen. Met een reductie tot 15 dB wordt geluid tot een minimum gereduceerd. De robuuste DICE omkasting is universeel toepasbaar en verkrijgbaar in zeven uitvoeringen. DICE is eenvoudig te monteren en dankzij de onderhoudsluiken blijft de buitenunit gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud. 

Esdec Calculator

12/01/2021

Selecteer je regio, je type dak en je type zonnepanelen, teken je dak en selecteer je gewenste montagesysteem. Ontvang direct een materiaallijst en bouwplan op maat.

Uitbreiding ventilatie-assortiment met BUVA homecare systemen

24/12/2020

Per 1 januari 2021 is het ventilatie-assortiment van BUVA verkrijgbaar via Wasco. Een samenwerking die zorgt voor meer klantgemak en een uitbreiding van de marktpositie van ons en BUVA.

Tot nu toe had BUVA een rechtstreeks distributiebeleid. Vanaf 1 januari 2021 voegt het hier onze distributiekanalen aan toe. Wij nemen op deze manier een groot deel van het logistieke proces rondom de ventilatieproducten van BUVA over. Daarmee wordt het assortiment van Wasco uitgebreid met prachtige, innovatieve producten zoals de EcoStream WTW-unit, Q-Stream ventilatiebox en de VitalAir.

Efficiënt bestelproces
De samenwerking maakt het bestel- en leverproces een stuk efficiënter en klantvriendelijker. Klanten bestellen de ventilatieproducten van BUVA samen met alle andere benodigde installatiematerialen gewoon bij ons. Ook helpt de distributiewijziging bij het beperken van het aantal transportbewegingen op bouwlocaties. Zo hoeft er maar een vrachtwagen naartoe in plaats van twee. Dat scheelt weer, ook voor het milieu.

Uitbreiding marktpositie
Met 75 jaar ondernemerschap is BUVA onmisbaar in het dagelijkse leven van bewoners op het gebied van: duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. Hiermee heeft BUVA een sterke positie op de nieuwbouw- en renovatiemarkt opgebouwd. Door de samenwerking met BUVA kunnen wij, Wasco, onze marktpositie op het gebied van ventilatie verder uitbouwen.