Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Duurzame, circulaire woningen met een materiaalpaspoort: Reinbouw realiseerde het met Greenworks

11/06/2021

Een woning voorzien van een materialenpaspoort; dat klinkt niet ingewikkeld. Gewoon goed bijhouden welke materialen worden gebruikt bij de bouw, alles opschrijven en klaar. Zo simpel is het alleen niet.

Het doel: alle materialen moeten aan het einde van de levensduur van de woning opnieuw gebruikt kunnen worden.

Gebouwen worden de grondstofbanken van de toekomst. Daarvoor zijn wel veel gegevens nodig van de materialen en de fabrikanten ‘moeten’ ze terug willen nemen voor hergebruik.

Het is Reinbouw gelukt om een woning met materialenpaspoort te realiseren in Zutphen. Belangrijk hiervoor was de hechte samenwerking met Greenworks.

Partnerschap met Madaster
Reinbouw houdt nieuwe ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. Ook op het vlak van duurzaamheid. Bijblijven is cruciaal. In 2019 is Reinbouw hierom een partnerschap aangegaan met Madaster; het kadaster voor materialen.

Circulariteit is ontzettend belangrijk, dus:
- Zijn wij ons in de branche bewust van de materialen die we gebruiken
- Maken wij inzichtelijk welke materialen in een gebouw zitten
- Denken wij met elkaar na over het geschikt maken van die materialen voor hergebruik.

Greenworks sluit 100% aan op circulariteit
Reinbouw kreeg de kans dit concreet toe te passen. De gemeente Zutphen schreef een tender uit voor de bouw van 14 ‘schone en slimme’ woningen. Circulariteit is daarbij een belangrijk thema. Reinbouw werkt al jaren samen met Raab Karcher en wisten van Greenworks. Als je over circulariteit praat sluit het verhaal van Greenworks daar 100% op aan. Samen met Greenworks is Reinbouw gaan kijken hoe je een woning zoveel mogelijk circulair kan vormgeven.

Rijke database met specificaties
Gerhard Hospers van Greenworks weet uit ervaring dat de grote kracht van Greenworks zit in de samenwerking. De samenwerking met klanten en leveranciers en zeker ook de samenwerking tussen de bouwmaterialenhandel en installatietechniek. Greenworks is een hechte samenwerking van Raab Karcher, Wasco en Oosterberg. Samen beschikken zij over een hele rijke database met heel veel specificaties. We weten exact wat de duurzame materiaal- en productie eigenschappen zijn van materialen. Met die kennis kon Greenworks Reinbouw al in de tenderfase goed ondersteunen.

Meedenken vanaf de tenderfase
Met een materialenpaspoort breng je als het ware het product in kaart. We weten waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Of het is gemaakt van hernieuwbare of recyclebare grondstoffen, of er bijzondere milieuwinst is van het product in zijn toepassing, of en hoe het herbruikbaar en recyclebaar is aan het einde van de levenscyclus van een gebouw. Hierdoor kan Greenworks heel goed adviseren welke materialen voor zo’n circulaire woning goede keuzes zijn.

Duurzaamheidspaspoort voor de bewoners
Het is een puzzel waarin je allerlei afwegingen maakt:
- wat is de levensduur?
- hoe is het gemaakt?
- hebben we producten waar gerecycled materiaal in zit?
- wat is de mate van onderhoud?
- is het demontabel?

Daarnaast hebben zaken als prijs, uitstraling en wet- en regelgeving natuurlijk ook grote invloed op de keuzes die (kunnen) worden gemaakt.

Daarom is door Reinbouw niet alleen een een materialenpaspoort gemaakt, maar hebben zij in hun plan richting de gemeente voorgesteld om een duurzaamheidspaspoort te maken voor de bewoners.

Met een duurzaamheidspaspoort laat je, met een uitdraai van Madaster, aan de bewoners zien wat er is gedaan. Hierin worden ook tips gegeven over wat zij kunnen doen als bijdrage aan verduurzaming.

Bijvoorbeeld:
- fietsen naar hun werk; 
- een ecologische tuin aanleggen;
- een laadpaal plaatsen op eigen terrein;

Met dit soort bijdragen sparen de bewoners punten sparen en verdienen cadeaus als bijv. een vogelhuisje of insectenhotel, of een echte Reinbouwfiets, die gemaakt wordt door de sociale werkplaats in Zutphen.

Fijne leefomgeving = duurzame leefomgeving
Voor het plan richting de gemeente verdiepte Reinbouw zich in de geschiedenis van het stuk grond waar de woningen komen; op zoek naar de ziel van die locatie. Met een goed verhaal beleven en ervaren mensen hun leefomgeving meer. Een duurzame leefomgeving is vooral natuurlijk een hele fijne leefomgeving. Zo leerden zij dat op deze locatie in het verleden veel hop is verbouwd. Dat werd de rode draad bij dit project: de hopplant die staat voor schoonheid, ecologie en sociale cohesie. Alle bewoners krijgen een pergola met hopplanten in de tuin. Misschien worden er straks gezamenlijk biertjes gebrouwen.
 


Greenworks logoHét duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen. Dit label geeft inzicht en keuzegemak. Elk Greenworks-product beschikt over een productinformatieblad waarop staat welke duurzame kenmerken het product heeft. Zoals informatie over grondstoffen, de productie, de toepassing en de verpakking. Ook vermeldt het aan welke labels, certificaten en keurmerken (FSC®, PEFC™, DuboKeur, Cradle to Cradle) het product voldoet. Al die eigenschappen leiden tot een Greenworksscore van maximaal 20. Iconen geven daarnaast weer hoe het product scoort op aspecten als luchtkwaliteit, visueel comfort, geluidsisolatie en andere factoren die van invloed zijn op het comfort.

Greenworks is een initiatief van Saint Gobain. In Greenworks participeren: groothandels in bouwmaterialen Raab Karcher, Van Keulen en de Jager Tolhoek en de installatietechnische groothandels Wasco en Oosterberg.