Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.


 

Belangrijk aandachtspunt in installatietechniek: Binnenklimaat in woningen

20/01/2023

Door Corona is het belang van een gezond binnenklimaat aangetoond. We brengen veel tijd (90%) binnenshuis door en daarom is ventileren erg belangrijk.  Rob van Houten, Technisch Specialist bij Wasco vertelt je de noodzaak van goede ventilatie.

Gezondheidscijfers
Onze lucht is allesbehalve 100% schoon. Naast zuurstof en stikstof bevat de lucht die wij inademen ook vaste deeltjes zoals vezels, fijnstof en glas- of steenwol. Daarnaast bestaat lucht altijd uit microbiologische en chemische agentia.

WHA-cijfers
-    30% van alle kantoorgebouwen is last van SBS
-    15% van alle Europeanen heeft last van luchtwegaandoeningen en dit aantal stijgt: 2,2 miljoen mensen (meting 2017)
-    30.000 mensen overlijden als direct gevolg van het vrijkomen van Radon.
-    20% van alle woningen kampt met vochtproblemen.
-    50% van alle ziekten wordt veroorzaakt of verergerd door vervuild binnenklimaat.1

Voor de Nederlandse  markt gelden deze cijfers voor een grotendeels ook:

Ventileren, ventileren, ventileren
Ventileren verwijdert niet alleen nare luchtjes, maar ook al die schadelijke stoffen. Een mens produceert gemiddeld 1 tot 2 liter vocht per dag, maar dit vocht kan ook van buitenaf komen.  

Verse lucht van buiten kan veel vocht bevatten en komt binnen via roosters of een inblaasopening. Het reguleren en meten is dus belangrijk voor de relatieve vochtigheid binnen. Daarnaast wordt er steeds energiezuiniger gebouwd en is de ventilatie steeds belangrijker en kritischer geworden.

Voorbeeld
Een huishouden van 4 personen (incl. douchen en koken) produceert 5 tot 20 liter vocht per dag. Door juist te ventileren kunnen wij dit afvoeren.

Schimmelbestrijding vs. milieu
In schimmelbestrijders zit natriumhypochloriet (chloorbleek) of waterstofperoxide (zuurstofbleek). Beide stoffen hebben zowel een desinfecterende werking als een blekende werking. Als je ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, is er geen milieuprobleem. Waterstofperoxide is alleen binnenshuis toegestaan. Natriumhypochloriet mag je ook buitenshuis gebruiken.

Invloed van fijnstof
Fijnstof zit in de lucht die we inademen. De deeltjes groter dan 0,01 millimeter (PM10) noemen we aërosolen of Particulate Matter (PM). Alles kleiner dan 0,0001 mm noemen we: ultra fijnstof.

Fijnstof bestaat o.a. uit zout, bodemstof, zware metalen en roet. Roet ontstaat door onvolledige verbranding en bevat vooral koolstof. Roet is een belangrijke indicator van de mate van luchtvervuiling. 

Ventilatievormen

- SYSTEEM  A: Natuurlijke ventilatie, luchttoevoer en afvoer zonder mechanische energie. Komt overeen met VST1 van de NTA 8800
Voordelen: Goedkoop
Nadelen: Tochtgevoel, energieverlies, niet regelbaar, ongefilterde buitenlucht

- SYSTEEM B: Mechanische ventilatie, luchttoevoer en afvoer, zonder mechanische energie
In Nederland wordt dit systeem praktisch niet gebruikt. Een van de redenen is omdat
de afvoer van vervuilde lucht niet regelbaar is. Dit kan voor nare geurtjes zorg

- SYSTEEM C: Mechanische ventilatie, luchttoevoer en afvoer, zonder mechanische energie
Voordelen: Weinig leiding- en kanaalwerk nodig, ltijd ventilatie, lage aanschafkosten
Nadelen: Tochtgevoel, energieverlies, ongefilterde buitenlucht

- SYSTEEM D: Mechanische ventilatie , luchttoevoer en afvoer
Voordelen: Minder/geen tochtgevoel, altijd ventilatie, energiezuinig, ongefilterde buitenlucht
Nadelen: Hogere aanschafkosten dan systeem C, veel leiding- en kanaalwerk nodig

- SYSTEEM E: Lokale WTW

-

Koeling en verwarmen van ventilatielucht
Wanneer verse lucht zonder verdere voorzieningen zo de ruimte in komt kan dit als erg vervelend worden ervaren. Mensen gaan hun eigen maatregelen nemen. Vaak wordt dan de ventilatie verminderd of gestopt en dat is natuurlijk een slechte zaak.

Om dit te voorkomen, kun je het ventilatiesysteem ook gebruiken worden om deels te koelen of te verwarmen

Let op: Bij het aanbrengen van koeling moeten alle kanaal- en uitblaaspunten aan uittreezijde voorzien zijn van dampdicht isolatiemateriaal. Dit om te vermijden dat deze ervoor zorgen dat omgevingslucht hierop kan condenseren.

Regelen van de temperatuur
Om klachten te voorkomen is het belangrijk om de temperatuur te regelen. Bij grote installaties zijn de temperatuur en vochtigheid belangrijke eenheden om te meten en hierop te regelen. Dit kan door een vochtsensor en een temperatuuropnemer te plaatsen na de warmtebatterij. Bij kleine installaties met alleen mechanische ventilatie in de ventilatiebox zal je een vochtsensor en CO₂ sensor moeten installeren.  

Bij een wtw kan de regeling in de unit zijn aangebracht op basis van vocht en of temperatuur. Vaak worden vochtsensoren gebruikt in combinatie met een CO₂ sensor. Deze sensor meet de hoeveelheid CO₂ in de afgezogen lucht en zal hierop de ventilator(en) sturen. Een bewegingssensor neemt waar of er personen aanwezig zijn en zal hierop de hoeveelheid lucht sturen.

Ja, luchtreiniging heeft zeker zin!
Huizen en werkplekken zijn plaatsen waar schadelijke luchtverontreiniging vaak voorkomt. Een luchtreiniger vermindert de problemen en verbetert de luchtkwaliteit. Hierbij moeten wij wel opmerken dat alle lucht reinigen in een vertrek veel capaciteit vraagt van de luchtreiniger.

Wil je meer weten over ventilatie, kanaalwerk, berekeningen, ventielen en dempers? Volg dan onze opleiding Gezond Binnenklimaat

Rob van Houten
Rob van Houten heeft meer dan 35 jaar ervaring in de  installatiebranche. Hij was 25 jaar in dienst bij de Vaillant Group als Servicemanager en Manager Opleidingen. In 2011 maakte hij de overstap naar Wasco. Hier is hij Technisch Specialist. Zijn afdeling is gespecialiseerd in engineering van duurzame oplossingen. Rob geeft trainingen en presentaties aan collega’s en klanten over de diverse technieken van nu en de toekomst.

 

 

Lees ook snel onze andere interessante blogs!

 

 

 

 

1. World Health Organization
2. Milieucentraal
3. Milieucentraal en habitatsolutions
4. 1-10-2018 nieuwe gelijkwaardigheid woningen