Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De warmtepomp wordt veel ingezet, hoe komt dit?

11/04/2019

De afzet van warmtepompen is de laatste jaren sterk gegroeid, waar komt deze groei vandaan?

Als we kijken naar de afzet in de markt, kunnen we stellen dat de afzet van warmtepompen het afgelopen jaar ruim is verdubbeld. De vraag is groter geworden door de publiciteit en de vraag naar een zuinige oplossing als alternatief voor de cv- ketel. De cv- ketel draait op aardgas, maar gezien de problematiek in Noord- Nederland heeft aardgas een negatief imago gekregen. Het is dus niet zo gek dat er een ommezwaai ontstaat. Men gaat op zoek naar een alternatief, zoals een warmtepomp. Daar komt bij dat een warmtepomp, mits er aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voldaan wordt, een prima en zuinig alternatief is voor de cv-ketel.

De warmtepomp is een groepsnaam, er zijn veel verschillende uitvoeringen en toepassingen. De randvoorwaarden verschillen per uitvoering (voor specificaties kun je ons bellen op 088 – 099 5690). Ik ga in deze column in op drie varianten:

- Warmtepomp voor het verwarmen van cv- water en warm tapwater
- Warmtepomp voor het leveren van alleen warm tapwater
- Warmtepompen voor het verwarmen en koelen van lucht (wordtvaak toegepast in de bedrijfsomgeving)

Deze drie groepen kennen weer veel verschillende uitvoeringen, vooral de eerste groep. Daar komt ook nog de hybride uitvoering bij: een warmtepomp die wordt ondersteund door een cv-ketel.

Verwarmen van cv-water en/of tapwater met een water-waterwarmtepomp: de energiebron hiervoor is een bodembron of oppervlaktewater in een open of gesloten systeem. Deze vorm levert het hoogste rendement op, omdat de brontemperatuur constant is. Let op: het is wettelijk geregeld dat bij het ontwerpen en bouwen van zo’ n installatie aan de BRL 6000-21 regelgeving moet worden voldaan (Wasco kan jou hierbij ondersteunen).

Lucht-waterwarmtepomp: de energiebron hiervoor is binnen- of buitenlucht. Binnenlucht is beperkt voorradig maar heeft wel een hoge temperatuur en daarmee dus een hoog rendement. Het kan in het algemeen ongeveer 1 kW aan energie opleveren en dat gedurende 24 uur. Buitenlucht is oneindig voorradig, maar beperkt in brontemperatuur (deze is namelijk niet constant en je hebt er geen invloed op). Met de huidige technieken is het echter zeer goed toepasbaar voor het verwarmen van cv-water en warm tapwater.

De warmtepomp voor alleen warm tapwater wordt ook wel de warmtepompboiler genoemd. De energiebron is lucht, dit kan zowel binnen- als buitenlucht zijn. Bij toepassing van mechanische ventilatie kan dit vaak gecombineerd worden. De benodigde ruimte is relatief klein, maar pas op: we praten wel over een flinke inhoud. De vloerbelasting is daardoor fors.

Warmtepompen voor verwarmen en koelen van lucht (ook wel airconditioning genoemd). Deze vorm komt veel in bedrijfsomgevingen voor. Vaak wordt er niet aan gedacht om dit bijvoorbeeld ook toe te passen in woningen voor de slaapkamers. Deze vertrekken worden niet regelmatig verwarmd en in de zomer is hier vaak wel behoefte aan koeling. Verwarmen en koelen met dit systeem gaat snel en tegenwoordig ook zeer stil. Het is ook nog eens een stuk goedkoper in gebruik dan centrale verwarming. Goed voor de portemonnee en comfortverhogend dus!

Zit je met vragen of wil je advies? De afdeling Techniek van Wasco helpt je graag.

Rob van Houten

Rob van Houten heeft meer dan 35 jaar ervaring in de installatiebranche. Hij was 25 jaar in dienst bij de Vaillant Group als Servicemanager en Manager Opleidingen. In 2011 maakte hij de overstap naar Wasco. Hier is hij Manager Techniek en Duurzaam. Zijn afdeling is gespecialiseerd in engineering van duurzame oplossingen. Rob geeft trainingen en presentaties aan collega’s en klanten over de diverse technieken van nu en de toekomst.

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!