Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Bepaal voor jouw klant een prettig binnenklimaat

17/02/2023

Als de aan- en afvoerkanalen verkeerd geplaatst zijn kan dit voor een onprettig binnenklimaat zorgen. Ventileren met een wtw-systeem (balansventilatie) is een goede oplossing om een hoge luchtkwaliteit te garanderen en een laag energieverbruik. ‘Maar als installateur is het essentieel om goed na te denken over de luchtstromen’, aldus Rob.

Wtw-ventilatiesystemen en luchttoevoer
Nieuwbouw wordt door de goede isolatie bijna allemaal voorzien van wtw-ventilatiesystemen. Deze systemen zorgen voor de juiste luchttoevoer en -afvoer en dus voor een hoge luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat. Het systeem zorgt altijd dat er een lichte overdruk in de woning aanwezig is. Verse lucht wordt toegevoerd via ventielen in de woonkamer, keuken en slaapkamers en afgevoerd in de keuken, de badkamer, de hal en overloop. Zo ontstaat er een luchtstroming in huis waar je van tevoren goed over moet nadenken.

Waar plaats je de toevoerventielen
Wij komen in de praktijk wel eens situaties tegen waar het in een woning 23ºC is en de bewoners met een jas aan op de bank zitten omdat ze het koud hebben. Hier zie je dat bij de bouw of het verduurzamen van het huis niet is nagedacht over de plaatsing van de toevoerventielen. Naast het berekenen zal een installateur ook over de beleving moeten nadenken. Zo wordt vaak alleen berekend hoeveel lucht er in een bepaalde ruimte gepompt moet worden, maar wordt er weinig rekening gehouden met hoe de ruimte is ingedeeld, wordt gebruikt en hoe de luchtstromen zich bewegen door de ruimte. Zo zien we bijvoorbeeld wel eens dat de aanvoerventielen boven de bank zijn geplaatst, daardoor zitten de bewoners constant in de tocht. Die geven dan het systeem de schuld, terwijl het aan het ontwerp ligt.

Tijdens onze WasCollege-opleiding Gezond Binnenklimaat, Ventilatie en Luchtbehandeling besteden we uitgebreid aandacht aan de plaatsing van ventielen voor een optimale en aangename luchtstroom.


Wtw in bestaande bouw
Bij nieuwbouw is het gebruik van ventilatiesystemen met warmteterugwinning bijna de standaard. In de bestaande bouw zie je het nu ook steeds meer omdat bewoners steeds vaker besluiten voor verduurzaming en hun woning extra laten isoleren. In oudere woning komt er normaal gesproken frisse lucht via naden en kieren binnen, door te isoleren en kieren af te dichten wordt dit onmogelijk gemaakt. Hierdoor kunnen er op den duur vochtproblemen ontstaan en dat kan weer leiden tot schimmelgroei.

Isoleren? Eerst ventileren
‘We raden installateurs altijd aan om eerst over ventilatie na te denken voordat zij starten met isoleren. Het ventilatievraagstuk is namelijk veel ingewikkelder bij bestaande bouw. Kies je voor een centrale wtw waarbij je een kanalenstelsel moet aanleggen of kies je voor een decentrale ventilatie of zelfs voor een hybride systeem? Dit zijn belangrijke vraagstukken die een groot effect hebben op de aanpassingen die in huis gedaan moeten worden”, vertelt Ingmar. 

Informatiebehoefte installateurs
Bij dit soort projecten veranderen de technieken snel en is er meer vraag naar informatie. Volgens de opleiders van WasCollege zijn installateurs in 3 groepen  te verdelen. 

1. De grootste groep bestaat uit echte doeners, zij zijn vooral bezig met het uitvoeren van bekende werkzaamheden.
2. Een kleinere groep is echt geïnteresseerd in nieuwe technologieën en het toepassen daarvan. Die groep ziet dat het heel snel gaat met nieuwe technieken en investeert tijd om op de hoogte te blijven. 
3. Tot slot heb je de schoolverlaters, ondanks dat zij geslaagd zijn voor hun opleiding lopen zij door een gebrek aan capaciteiten en voorzieningen van hun opleiding al achter op de huidige stand van de techniek.

Opleiding Gezond Binnenklimaat 
Het creëren van een gezond binnenklimaat is niet alleen belangrijk voor iemands gezondheid, maar ook voor de gebouwen waar mensen zich grote delen van hun leven in bevinden. Omdat dit vaak onderschat wordt, kun je bij het WasCollege de opleiding Gezond Binnenklimaat  volgen. Deze 1-daagse opleiding leer je alles over het verkrijgen van de juiste balans tussen temperatuur, conditie en luchtkwaliteit. 

 

> meld je aan voor de WasCollege nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van wanneer de opleidingsdagen zijn.