Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Feit of fabel: Ventilatie

18/02/2021

Wasco’s ventilatiespecialist Leon Kleinmeulman zijn wat zaken voorgelegd. Wat is feit en wat is fabel. 
 

FEIT OF FABEL? Energielabel C voor kantoren verplicht.

Feit: Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

FEIT OF FABEL? Hoeveel je in een woning moet ventileren hangt af van het aantal personen.

Fabel: Het Bouwbesluit maakt voor de benodigde ventilatie verschil tussen woon- en utiliteitsgebouwen. Voor woningen gaat de berekening uit van de vloeroppervlakte. Voor utiliteitsgebouwen is de berekening gebaseerd op het aantal personen in een ruimte.
Ga hierbij uit van een maximale bezetting.

FEIT OF FABEL? BENG-eisen zijn alleen nog haalbaar met een ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met wtw.

Fabel: Een systeem met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer kan binnen de BENG-normen nog wel toegepast worden, maar dit wordt wel moeilijker. Een te hoge EPC-waarde kon je verlagen door PV-panelen toe te voegen aan een gebouw. Hierdoor was het eenvoudiger om het minder energiezuinige systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te passen in een nieuw gebouw.

De BENG bestaat uit 3 categorieën, elke met een eigen te behalen norm:

1. Energiebehoefte verwarmen en koelen

2. Primair energiegebruik

3. Aandeel hernieuwbare energie

Ventilatie valt in categorie 2 en PV-panelen in categorie 3. Hierdoor wordt de toepassing van het energiezuinige systeem ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met WTW gestimuleerd en daarmee ook een comfortabeler binnenklimaat. Om het systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te kunnen passen, zijn extra bouwkundige voorzieningen nodig. Het is de vraag of dit dan uiteindelijk een goedkopere oplossing is.

 

De technische specialisten van Wasco zetten graag hun kennis in om jou zo goed mogelijk te helpen. Zij weten alles van ventilatie en zorgen er samen met jou voor dat jij een compleet ventilatiesysteem krijgt. Wasco ondersteunt jou bij de juiste systeemkeuze en het ontwerp van de installatie.