Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Feit & fabel - verwarming

08/11/2021

Lees je ook vaak dingen waarvan je niet zeker weet of het nu een feit of een hardnekkige fabel is? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben er een paar voor je onderzocht!

1)    Bewering: De verwarming ‘s nachts aan laten staan is zuiniger dan ‘m volledig uit te schakelen.

Deels een FABEL: Dit hangt sterk af van de isolatie van de woning en de installatie met bijbehorend stookgedrag. De verwarming uitschakelen zorgt dat de temperatuur in huis daalt, maar goed geïsoleerde woningen koelen weinig af en dus daalt de temperatuur minder. Laat dus hier de thermostaat gewoon op dagtemperatuur staan. Bij een woning die niet of slecht geïsoleerd is, is het advies om de thermostaat met maximaal 4 graden te verlagen. Dit is de meest zuinige stand. Op deze manier duurt het niet lang om de temperatuur weer op dagwaarde te krijgen.

2)    Bewering: Bij gebruik van een warmtepomp moet in de woning vloerverwarming liggen.

Deels een FEIT: Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage watertemperaturen, vloerverwarming en laagtemperatuur convectoren. Hoe hoger de watertemperatuur moet worden des te meer elektra de warmtepomp gaat verbruiken. Bestaande radiatoren gebruiken voor een warmtepomp wordt sterk afgeraden. De afgifte van deze radiatoren loopt sterk terug bij lage watertemperaturen (<45 gr C), tot wel 40%, dus is het verwarmen met deze radiatoren niet goed mogelijk.

3)    Bewering: Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de energieopbrengst van de zonnepanelen

FABEL: Zonnepanelen wekken elektra op door licht en niet door de hoogte van de temperatuur. Sterker nog, zonnepanelen wekken juist méér elektra op bij onbewolkt, helder weer met lage temperatuur dan een snikhete zomerdag. Toch wekken zonnepanelen in de winter op een onbewolkte, heldere dag minder op dan in de zomer wanneer het warmte is. Dit komt omdat de dagen in de zomer langer zijn en er meer zonlichturen zijn dan in de winter. Zo wekken de panelen ondanks te warmte toch meer op in de zomer dan in de winter.

Wil je meer weten omtrent Warm Wonen?