Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Waterverbruik moet omlaag: drinkwater is zo gewoon nog niet

31/01/2024

In 2035 is er naar schatting nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag beschikbaar, volgens een onderzoek van het RIVM.

Eind vorig jaar sloeg de drinkwatersector alarm. Waterbedrijven vrezen dat ze straks niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. De bevolking groeit en daartegenover besparen we nog niet voldoende. Dus blijft ook het totale landelijke verbruik stijgen. Met de huidige klimaatverandering en milieuverontreiniging wordt de optelsom simpelweg te groot. Aan de hand van deze noodkreet is er onderzoek gedaan door het RIVM. Conclusie: huishoudens moeten naar maximaal 100 liter drinkwaterverbruik per persoon per dag.   

In 2030 moet er zoals we nu doorgaan circa 100 miljoen kubieke meter meer drinkwater worden gemaakt dan in 2020, zoals je kunt teruglezen in de samenvatting van het onderzoek. In sommige provincies hebben drinkwaterbedrijven al binnen enkele jaren extra bronnen voor drinkwater nodig om in de loop naar 2030 aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Dus naast een energietransitie, krijgen we in de installatiebranche nu ook te maken met een watertransitie. Huishoudens gebruiken het meeste drinkwater namelijk om te douchen, het toilet door te spoelen en om kleding te wassen.

Bron: Vewin

In Nederland kunnen we nog veel bereiken met reeds bestaande oplossingen. Zo heeft ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens nog geen waterbesparende douchekop en/of kraan. Daarmee kunnen huishoudens als gauw 1,5 liter water per minuut mee besparen. Ook zijn de volumestroombegrenzers nog geen algemeen begrip binnen huishoudens. Deze zorgt voor een stabiel drinkwatersysteem, waarbij de doorstroming ondanks drukvariaties in het leidingnet kan worden beperkt tot een constante volume. Een derde voorbeeld is het schuimstraalmondstuk. Hierbij wordt een deel van de waterstroom vervangen door lucht, waardoor minder water wordt verbruikt zonder af te doen aan het comfort. 

Te verwachten is dat er de komende jaren behoorlijk wat vernieuwing zal komen in het aanbod van oplossingen. Denk daarbij aan recirculatiedouches, waterbesparende toiletten en zelfreinigende recyclingsystemen. Maar ook het gebruik van regenwater zal centraal staan in het ontwikkelen van oplossingen. Veel gemeenten en waterschappen verstrekken als een eerste stap al subsidies voor het ontkoppelen van de regenpijp en de riolering en het plaatsen van een regenton.  

Nog een transitie waarbij er voor de installatiebranche een belangrijke rol is weggelegd. Deze gaat niet alleen over de installatie van oplossingen, installateurs krijgen ook steeds meer een adviseursrol richting consumenten.  

Geïnteresseerd in het volledige onderzoek van het RIVM rondom drinkwaterverbruik, waterschaarste en oplossingen? Je kunt deze hier inzien