Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Ventilatieventielen: functionaliteit ontmoet stijl

11/03/2024

Ventilatie is een essentieel onderdeel van elk gebouw, maar dat betekent niet dat de esthetiek eronder hoeft te lijden. Ventilatieventielen, ook bekend als luchtventielen, bieden niet alleen functionele voordelen, maar voegen ook een decoratief accent toe aan de ruimte. Hoe combineer je optimale luchtkwaliteit met esthetische overwegingen? Met ventilatieventielen. 

Waterbesparingstips: 5 innovatieve oplossingen

11/03/2024

Als installateur heb je veel voordeel van de meest efficiënte oplossingen voor jou en je klanten. Ook op het gebied van sanitair gebeurt er veel in de markt. Waterbesparing wordt steeds belangrijker, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook vanwege de kostenbesparingen die het met zich meebrengt voor huiseigenaren. Chantal Timmer, productmanager sanitair bij Wasco, is regelmatig in gesprek met toonaangevende merken in de sanitairindustrie. Chantal zette de meest innovatieve producten en technologieën voor je op een rij. Tips die niet alleen water besparen, maar ook jouw installatiewerk efficiënter maken.

Hier zijn 5 tips die je in overweging kunt nemen:

Nieuw: de Alfea Extensa M monobloc van Atlantic

19/03/2024

Atlantic presenteert haar nieuwste lucht/water warmtepomp; de Alfea Extensa M monoblock. De ideale warmtepomp voor verwarmingsinstallateurs die CV ketels plaatsen.

De monoblock buitenunit van de Alfea Extensa M onderscheidt zich met een stijlvol uiterlijk en een stille, veilige werking. Deze nieuwe monoblock-range staat garant voor:
- één van de stilste warmtepompen
- betrouwbaar Europese kwaliteits product
- installatiegemak: alle componenten onder 1 mantel
- zeer efficiënt en voordelige prijs

En met een capaciteit van 5-11 kW en een watertemperatuur tot 60 °C, past deze warmtepomp zowel in nieuwbouw oplossingen als bestaande bouw. Voor alleen verwarming is er een single uitvoering, eventueel te combineren met een losse boiler. Voor verwarming en warm water is er een DUO boil met een inhoud van 190 of 230 liter* beschikbaar.

* later dit jaar beschikbaar

Onderdelen opknappen en hergebruiken: Wasco doet het, doe je mee?

05/02/2024
Waarom nieuwe onderdelen gebruiken als opgeknapte onderdelen net zo goed zijn? Daarnaast zijn gereviseerde onderdelen – ook wel refurbished onderdelen genoemd - tegenwoordig met regelmaat beter verkrijgbaar, goedkoper en qua fabricage veel milieuvriendelijker. Je kunt nu bij Wasco ook terecht voor gereviseerde onderdelen; onderdelen uit gebruikte installaties die als nieuw worden opgeknapt en nog prima een ronde meekunnen. “We hebben honderden leveranciers en duizenden klanten. Met ons enorme logistieke netwerk kunnen we het verschil maken. Als groothandel kunnen we de circulaire handel op gang brengen.”, aldus Joost Bloemers, productmanager onderdelen bij Wasco.

Water als bronenergie voor warmtepompen

30/01/2024

We kennen de lucht-waterwarmtepomp die met buitenlucht het huis verwarmen. Minder bekend is de grondgebonden warmtepomp, ook wel de water-waterwarmtepomp genoemd. Deze zie je vooral bij nieuwbouw. Omdat hiervoor diep gegraven moet worden is dit vaak voor de bestaande bouw geen optie. Maar wat als we hiervoor opgevangen regenwater als bronenergie gebruiken? 

Onderzoek waterschaarste: actiebereidheid consument in sterke mate verbonden met kosten

15/12/2023

Uit een internationaal onderzoek naar waterschaarste en de manier waarop mensen daarmee omgaan, blijkt dat kosten voor de consument een grotere zorg is dan de toekomstige beschikbaarheid van water. Het onderzoek, dat in opdracht van GROHE is uitgevoerd, toont aan dat de persoonlijke impact van waterschaarste de belangrijkste drijfveer is voor consumenten als het gaat om het aanpassen van waterconsumptie. Wel is 78% van de Nederlanders bereid water te verbruiken als er in Nederland sprake is van watertekort, maar worstelt 26% met de wijze waarop.

Vijf strategieën om de lagere MPG-eis te realiseren

01/11/2023

De overheid heeft zich voorgenomen om per 1 januari 2025 de eis voor MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) aan te scherpen van 0,8 naar 0,5. MPG is een wettelijke meetlat voor circulair bouwen. Deze aanscherping heeft impact op de manier waarop woonhuisinstallaties ontworpen moeten worden. Het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen komt daarom met 5 strategieën om bouwpartijen te ondersteunen in deze stap. Het is nu al zaak dat installateurs gaan nadenken over de energieprestatie en het wooncomfort in het ontwerp van de installaties van hun (toekomstige) klanten.

Snel en duurzaam op weg: Haagse installateur op bakfiets

20/03/2023

Door de binnenstad crossen en binnen 10 minuten bij je klant zijn. Dit klinkt voor veel installateurs als muziek in de oren. Vaak is dit helaas niet het geval vanwege het drukke verkeer. Dan zijn er ook nog de milieuzones en straks de zero-emissiezones. Voor de Haagse Peter Damsteeg allemaal geen probleem. Op zijn bakfiets sjeest hij heel Den Haag en omstreken door, op weg naar zijn volgende klant.

Met plezier naar je werk
Peter Damsteeg is directeur, CEO, en grootaandeelhouder van zijn eenmanszaak Damsteeg Installatie- en Onderhoudsbedrijf. Dit is hij met veel plezier sinds 2005. Peter: “Omdat ik het belangrijk vind om de particuliere klant voorop te plaatsen en klantvriendelijker te werk te gaan, ben ik ooit mijn eigen bedrijf begonnen.” En met succes. Hij heeft inmiddels een mooie klantenkring opgebouwd bestaande uit 600 (voornamelijk) particuliere klanten. “Met veel plezier onderhoud en installeer ik cv-ketels, zonneboilers en warmtepompen in heel Den Haag en omstreken”, vertelt Peter.

Installeren in de stad: milieuzones, drukte en lastig parkeren
Werken in de stad is voor velen een uitdaging. Het drukke verkeer en de milieuzones waar sommige dieselbusjes niet doorheen mogen rijden, maken de reistijd lang. "Hier blijft het helaas niet bij”, vertelt Peter: “Ook de parkeerkosten zijn vrij hoog in de binnenstad en vaak mag je niet langer dan een half uur parkeren. Dit is soms wel nodig, wat dan weer leidt tot een bekeuring.”

Alternatief voor de binnenstad: de elektrische bakfiets
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Peter op zoek ging naar een duurzaam alternatief. Al snel kwam hij uit op een elektrische bakfiets. “Dezelfde afstand waar ik met mijn dieselbus 45 minuten over deed, doe ik nu in een kwartiertje met mijn bakfiets. Ik hoef niet meer om de binnenstad heen te rijden, maar kan er dwars doorheen. Bovendien erger ik me ook niet meer aan het verkeer.”

Het bespaart Peter ook veel geld. “Ik heb het afgelopen jaar zo’n € 1.700 bespaart aan parkeerkosten. Hier heb ik nog niet eens alle bekeuringen bijgeteld. Als ik vier keer een onderhoudsbeurt heb van een uur, waar je elke keer maar een half uur mag blijven staan, kreeg ik die dag geheid een bekeuring. Met mijn bakfiets kan ik nu voor de deur parkeren, zo lang als ik wil.”

Alternatief vervoer, positieve reacties
Vanwege zijn werk komt Peter op mooie plekjes in de hofstad. “Denk dan aan ambassades of grote vrijstaande huizen waar Amerikaanse CEO’s wonen”, vertelt hij. “Zij maken dan altijd een foto van mijn bakfiets en sturen die naar hun Amerikaanse vrienden en familie. Typical Dutch noemen ze het dan.” Zijn fiets krijgt ook van niet-klanten veel bekijks: “Als ik met mijn dieselbus rondrijd, krijg ik eigenlijk nooit vragen en spreken mensen me zelden aan. Maar als mensen mijn bakfiets op de stoep zien staan, vragen ze altijd wel om een kaartje.”

De groene installateur
Peter is groot fan van zijn eigen bakfiets: “Alle materialen die ik bij mijn go-to Wasco aan de Westvlietweg haal, passen samen met mijn montageset en servicesetstofzuiger in mijn bakfiets. Ik wil andere installateurs dan ook aansporen om na te denken hoe je ook op andere manieren, zonder dieselauto, klanten kunnen bereiken. Er zijn genoeg duurzame mogelijkheden. Kijk dan vooral ook naar de subsidieregelingen die er zijn als je voor een duurzame keuze gaat.”

Voor Peter is de bakfiets niet alleen een zomerding. “Ook als het regent of het vriest stap ik op de fiets. Ik snap ook wel dat je niet in de stortregen als een verdronken kat aan kan komen bij een klant. Maar dan heb ik mijn dieselauto nog als alternatief.” Maar ook zijn dieselauto wil hij op den duur wegdoen. “Ik zit te kijken naar een Carver auto. Dat is een soort elektrische bakfiets met een dak erop.” Peter is dus zeker op weg om de groenste installateur van Den Haag te worden, als hij dat al niet is.

 

 

Subsidie warmtepompen verhoogd van 20% naar 30%

02/11/2021

De ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie) voor een (hybride) warmtepomp gaat vanaf 2022 omhoog! Deze extra subsidie is bedoeld om de (hybride) warmtepomp een aantrekkelijk alternatief te maken voor de gasketel.

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

30/04/2021

Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen. De bepalingsmethode hiervoor is de NTA 8800. BENG heeft de EPC-berekening vervangen en kijkt in tegenstelling tot EPC niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw per jaar. Ook worden er nu eisen gesteld aan de energiebehoefte en het aandeel hernieuwbare energie. De BENG-eisen zijn voor ieder gebouwtype verschillend.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
- BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De MPG draait om de belasting van de gebruikte materialen in een gebouw over de totale levensduur van dat gebouw. Elk materiaal in een ontwerp wordt geïdentificeerd en er wordt bepaald hoeveel er van wordt toegepast. Op basis van een LevensCyclusAnalyse (LCA) wordt de milieubelasting van een materiaal vertaald naar de zogenoemde schaduwkosten per eenheid van het product. Momenteel geldt een maximale totale schaduwprijs € 1,0 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar, oftewel een MPG van 1.

Vanaf wanneer?
De MPG-eis van 1 geldt vanaf 1 januari 2018. Vanaf 1 januari 2021 is deze aangescherpt naar naar 0,8. De verwachting is dat de grens vervolgens stapsgewijs wordt verlaagd naar 0,5 in 2030.

Het doel van de Wet kwaliteitsborging is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten aan de hand van verschillende dossiers, inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd. Ze worden ook aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden.

Vanaf wanneer: De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking.

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

17/01/2024

Het kabinet kondigde 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht wordt voor het verwarmen van woningen wanneer de cv-ketel vervangen dient te worden. Dus is jouw klant vanaf 2026 toe aan het vervangen van de cv-ketel? Dan moet hij op zijn minst overstappen naar een hybride oplossing met cv-ketel, of beter nog naar een andere duurzame oplossing waarbij de cv-ketel helemaal niet meer nodig is.

Met deze maatregel wil het kabinet de transitie naar duurzame energie versnellen. De omslag moet samen met installateurs en leveranciers gemaakt worden. Om de transitie zo vlot mogelijk te maken, biedt de overheid een subsidie aan voor de aanschaf van een pomp. Die bedraagt 30% van de aankoopprijs. Het kabinet heeft daar tot en met 2030 150 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

Veelbelovende logistieke samenwerking bij de bouw van Amsterdamse woontoren ‘Justus’

24/10/2023

In Amsterdam Zeeburg wordt momenteel de 100 meter hoge Amsterdamse woontoren ‘Justus’ gebouwd. Om de bouw zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, bedachten aannemer J.P. van Eesteren en Giesbers InstallatieGroep een slimme logistieke aanpak. Een ‘logistieke hub’ en een gerichte samenwerking met ketenpartners resulteren langzamerhand in een duurzaam eindresultaat. Een overdaad aan transportbewegingen en verpakkingen zijn in de traditionele bouw de oorzaken van vertragingen, buurtoverlast en veel CO2-uitstoot. Daarom is er bij de bouw van deze woontoren samen met onder andere ketenpartners IdealStandard (sanitair), WTH (vloerverwarming) en Wasco gewerkt aan processen die minder verpakkingen, (verticale) transportbewegingen en doorlooptijd met zich meebrengen. Dit resulteert in aanzienlijk minder CO2-uitstoot en meer effectieve montage-uren.

Verduurzamen doen we samen

31/08/2022

Wil jij graag efficiënter werken, geld besparen en goed bezig zijn voor het milieu maar lukt dit je niet alleen? Er zijn verschillende initiatieven en mogelijkheden die jou kunnen helpen om duurzaam te ondernemen.

Vergeet de dakgoot en regenpijp niet!

25/10/2021

Installateurs opgelet! Wijs jouw klant erop dat verstopte regenpijpen en dakgoten voor serieuze schade kunnen zorgen. Een preventieve inspectie is daarom zeker aan te raden, vooral met het oog op naderende hoosbuien, bladverlies en herfststormen.