Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Technisch ventilatieadvies: met deze vragen kun je terecht

04/07/2025

Hou jij je bezig met ventilatie? Wist je dat we je kunnen helpen met technisch ventilatieadvies op maat? Van renovatieklussen tot complete nieuwbouwprojecten – onze specialisten denken mee over de beste oplossing voor elk project. 

Met dit advies zorgen we ervoor dat jij kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat voor jouw klant. Wij geven ventilatieadvies waar je echt wat aan hebt. Praktisch, onafhankelijk en afgestemd op jouw project.  

Ook een nieuw rookgasafvoersysteem bij een nieuwe cv-ketel

04/03/2024
Wist je dat het wettelijk verplicht is om bij de vervanging van een cv-ketel ook het complete rookgasafvoersysteem te vernieuwen? Nog te vaak wordt dat — onder andere uit kostenoverwegingen — niet gedaan. Bob Peters, Sales Manager Installatie bij Ubbink, ziet het in de praktijk regelmatig gebeuren: de cv-ketel wordt vervangen, maar het bestaande rookgasafvoersysteem blijft hangen. Met alle risico’s van dien. Installateurs hebben de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de consument aan de wettelijke eisen voldoet.

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

17/01/2024

Het kabinet kondigde 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht wordt voor het verwarmen van woningen wanneer de cv-ketel vervangen dient te worden. Dus is jouw klant vanaf 2026 toe aan het vervangen van de cv-ketel? Dan moet hij op zijn minst overstappen naar een hybride oplossing met cv-ketel, of beter nog naar een andere duurzame oplossing waarbij de cv-ketel helemaal niet meer nodig is.

Met deze maatregel wil het kabinet de transitie naar duurzame energie versnellen. De omslag moet samen met installateurs en leveranciers gemaakt worden. Om de transitie zo vlot mogelijk te maken, biedt de overheid een subsidie aan voor de aanschaf van een pomp. Die bedraagt 30% van de aankoopprijs. Het kabinet heeft daar tot en met 2030 150 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

12/07/2019

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de ‘gasketelwet’. De wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2020. Dit zal een overgangsjaar worden om de certificering te kunnen behalen. Vanaf 2021 mogen enkel nog gediplomeerde installatiebedrijven en monteurs aan cv-ketels sleutelen.

Aanleiding
Het Koolmonoxide-rapport uit 2015 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aanleiding geweest voor deze nieuwe regeling. In dat rapport werd geconcludeerd dat de bestaande kwaliteitsregelingen er niet genoeg voor konden zorgen dat de veiligheid van woningbezitters gewaarborgd werd.

Voor wie is deze wet?
Volgens de wet is er een verschil tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Die laatste groep moet zich gaan houden aan vakbekwaamheidseisen. Iedere monteur die straks wil installeren en in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets. Ook monteurs die een SCIOS-certificaat hebben moeten deze toetsen halen. Monteurs die werken als Energie Service Specialist bij een bedrijf met het kwaliteitslabel OK-CV zijn hier ook toe verplicht. Er wordt voor deze groep wel gekeken of een aangepast examen mogelijk is.

CO-certificering via WasCollege
WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, gaat installateurs op weg helpen voor deze verplichte certificering. De trainers hebben een ruime (praktijk)ervaring in de installatietechniek en kunnen daardoor alles vanuit de praktijk vertellen wat je moet weten. Bij het WasCollege leer je niet alleen de theorie, je krijgt ook de handvatten aangereikt voor je dagelijkse werk. De voorbereidingen op de opleiding voor CO-certificering is momenteel in volle gang. We houden je op de hoogte.

Waterbesparing in de badkamer: zo overtuig je jouw klant

05/06/2025

Water is een van onze kostbaarste grondstoffen. Toch gebruiken we er in huis vaak meer van dan nodig is. Ondertussen vergroten klimaatverandering en bevolkingsgroei de druk op onze watervoorziening. Het gebruik van de badkamer speelt hierin een belangrijke rol: gemiddeld stroomt er hier per persoon zo’n 120 liter water per dag door de leidingen. Hoog tijd dus om te kijken hoe je in deze ruimte efficiënter en zuiniger met water om kunt gaan. Andrej Kobal, Director Engineering bij Wisa, legt uit welke maatregelen je als installateur kunt adviseren.

Een bliksemstart voor ieder aircoproject: de nieuwe brochures zijn er!

29/03/2025

Ze zijn er weer, volledig up-to-date: de aircobrochures 2025!

In het aircoseizoen kun je als installateur flink aan de bak. Hoe haal je daar het meeste uit? De beste startblokken staan voor je klaar. Je hebt in één klap overzicht met onze nieuwe brochures en supersnel je systeem samengesteld met de Wasco AirConfigurator. Ervaar je oponthoud in je project? Met onze technische ondersteuning bereik je alsnog glansrijk de finish.  

De vernieuwde brochures geven jou de meest actuele opties rondom airconditioners en installatiematerialen. Daarnaast kun je jouw klanten helpen bij hun keuzes met ons gratis promotiemateriaal voor consumenten. Hiermee maken jullie samen de juiste keuze.

Boost jouw aircoseizoen:  Samen sterk in aircowerk

Energiehuishouding managen met EMS is een veelbelovende ontwikkeling

25/03/2025

Energiebeheer in woningen en bedrijven wordt steeds belangrijker. Energiemanagementsystemen (EMS) bieden hierin een veelbelovende oplossing. Volgens Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy, wordt EMS in de toekomst een onmisbaar onderdeel van onze energiehuishouding. Een van de redenen hiervan is dat netbeheerders manieren proberen te vinden om de totale belasting van het energienet te verlagen. 

Waterkwaliteit aanpakken: uitdagingen versus oplossingen

27/02/2025

De waterkwaliteit in Nederland staat onder druk door verschillende bronnen van vervuiling, wat ernstige gevolgen heeft voor zowel het milieu als de maatschappij. De Maatschappelijke Watercoalitie benadrukt dat schoon en voldoende water geen vanzelfsprekendheid is en roept op tot een gecoördineerde aanpak om de waterkwaliteit te verbeteren. Innovatieve oplossingen en gedragsverandering zijn daarin leidend.

De warmtepompmarkt in 2025: vooruitzichten en kansen

27/11/2024

De Nederlandse warmtepompmarkt staat voor een uitdaging. Waar in 2023 een record van 154.000 verkochte systemen werd behaald, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024/2025 een daling van maar liefst 33% naar 103.000 installaties in 2024. Deze terugval brengt de markt onder het niveau van 2022, voornamelijk door dalende gasprijzen en veranderingen in overheidsbeleid. Landelijk betekent deze trend dat de doelstelling van 1 miljoen hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving in 2030 zonder aanvullende maatregelen niet wordt gerealiseerd. Wat betekenen deze onderzoeksresultaten voor installateurs?

Hoe je perfect maatwerk levert bij ieder vloerverwarmingsproject

28/10/2024

Maatwerk is bij een vloerverwarmingsproject essentieel. Voor een optimaal binnenklimaat moet elk project zorgvuldig worden uitgedacht. De juiste keuzes bij ontwerp en materiaal bepalen de efficiëntie en duurzaamheid van de installatie. Bij ROBOT Vloerverwarming, een specialist op het gebied van vloerverwarmingssystemen, kennen ze de route naar een succesvolle uitvoering maar al te goed. De belangrijkste stappen in het proces zijn de voorbereiding, het legplan, de selectie van de juiste materialen en het consumentendossier.

Zijn hybride systemen de beste route voor een duurzaam Nederland?

04/10/2024

De verduurzaming van de gebouwde omgeving staat onder grote druk, en de vraag naar efficiënte en toekomstbestendige verwarmingsoplossingen groeit snel. Rick Bruins, National Key Account Director bij Remeha, deelt in dit artikel zijn visie op de toekomst van verwarmingstechnologie in Nederland. Hij legt uit waarom Remeha gelooft dat hybride systemen – de combinatie van een gasketel en een warmtepomp – de sleutel zijn tot het behalen van de duurzaamheidsdoelen in Nederland. Hoe kunnen installateurs hierop inspelen en welke kansen biedt deze technologie voor zowel bestaande als nieuwe woningen?

Hansgrohe kiest voor kleur

26/10/2020

Kies voor kleur met Hansgrohe

Kranen en douches met een persoonlijk tintje

Geef je badkamer karakter met de gekleurde kranen en douches van Hansgrohe. Van mat zwart tot glanzend goud; ieder product geeft de wastafel, het bad of de douche een persoonlijke uitstraling. Naast chroom zijn er nu ook vijf verschillende metallic en matte kleuren verkrijgbaar.

Nu uit voorraad leverbaar bij Hansgrohe! 

De matte kleuren wit en mat zwart kunnen zowel stoer als sereen ogen. In combinatie met een wastafel in een donker oppervlak of met gekleurde accessoires in de ruimte komen deze kleuren helemaal tot hun recht. De kranen en douches in matte kleuren zijn minimalistisch maar elegant en maken je moderne badkamer helemaal af.

Drinkwaterbesparing wordt noodzaak: helpen met eenvoudige oplossingen

02/09/2024

In het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing* dat in april 2024 werd gepresenteerd, kun je lezen wat de oorzaken zijn van drinkwaterschaarste en welke stappen er worden genomen in de zin van maatregelen en onderzoek naar oplossingen. Een noodkreet dat oproept tot samenwerking van alle betrokkenen in de keten.  

Een aspect dat een belangrijke rol speelt als het gaat om het drinkwaterverbruik is de leefstijl van mensen. Drinkwaterbesparing is noodzakelijk en urgent, omdat van de  2,5% van het zoetwater op aarde slechts een klein deel direct toegankelijk is voor menselijke consumptie. Onder andere door de toenemende bevolking en dus woningen wordt voldoende schoon drinkwater voor iedereen urgent, ook als het gaat om een eerlijke verdeling.

Jouw klant: Kan je koelen met een wtw?

12/08/2024

Jouw klant heeft ergens gelezen dat je kan koelen met een wtw. Dus hij komt bij jou met de vraag of dit mogelijk is. Wat antwoord je dan? Ja en nee. Met een wtw-unit kan je passief koelen, maar niet actief koelen. Wat zijn de functies van een wtw in de winter en zomer?

Koelen met een wtw-unit:
Met een wtw koel je passief, niet actief.

Wtw in de winter:
Koude buitenlucht wordt opgewarmd.
> Warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt overgedragen aan de koude buitenlucht in de warmtewisselaar.

Wtw in de zomer:
Koelere binnenlucht koelt warmere buitenlucht af voordat het binnenkomt.
> De wtw koelt niet actief zoals een airco.
> ’s Nachts koelen door koudere buitenlucht als de bypass is geactiveerd.