Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

17/01/2024

Het kabinet kondigde 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht wordt voor het verwarmen van woningen wanneer de cv-ketel vervangen dient te worden. Dus is jouw klant vanaf 2026 toe aan het vervangen van de cv-ketel? Dan moet hij op zijn minst overstappen naar een hybride oplossing met cv-ketel, of beter nog naar een andere duurzame oplossing waarbij de cv-ketel helemaal niet meer nodig is.

Met deze maatregel wil het kabinet de transitie naar duurzame energie versnellen. De omslag moet samen met installateurs en leveranciers gemaakt worden. Om de transitie zo vlot mogelijk te maken, biedt de overheid een subsidie aan voor de aanschaf van een pomp. Die bedraagt 30% van de aankoopprijs. Het kabinet heeft daar tot en met 2030 150 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

Verplichting Gasketelwet 9 maanden uitgesteld

14/10/2021

Installatiebedrijven hoeven pas op 1 januari 2023 en niet op 1 april 2022 gecertificeerd te zijn voor de Gasketelwet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft besloten tot 9 maanden uitstel omdat 1 april 2022 ‘niet meer haalbaar is’, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Gasketelwet treedt 1 april 2023 in werking

21/03/2023

Het heeft enige tijd geduurd, maar per 1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Dit houdt in dat iedereen die zonder CO-certificaat aan gasverbrandingsinstallaties werkt in overtreding is vanaf die datum. 

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

12/07/2019

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de ‘gasketelwet’. De wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2020. Dit zal een overgangsjaar worden om de certificering te kunnen behalen. Vanaf 2021 mogen enkel nog gediplomeerde installatiebedrijven en monteurs aan cv-ketels sleutelen.

Aanleiding
Het Koolmonoxide-rapport uit 2015 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aanleiding geweest voor deze nieuwe regeling. In dat rapport werd geconcludeerd dat de bestaande kwaliteitsregelingen er niet genoeg voor konden zorgen dat de veiligheid van woningbezitters gewaarborgd werd.

Voor wie is deze wet?
Volgens de wet is er een verschil tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Die laatste groep moet zich gaan houden aan vakbekwaamheidseisen. Iedere monteur die straks wil installeren en in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets. Ook monteurs die een SCIOS-certificaat hebben moeten deze toetsen halen. Monteurs die werken als Energie Service Specialist bij een bedrijf met het kwaliteitslabel OK-CV zijn hier ook toe verplicht. Er wordt voor deze groep wel gekeken of een aangepast examen mogelijk is.

CO-certificering via WasCollege
WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, gaat installateurs op weg helpen voor deze verplichte certificering. De trainers hebben een ruime (praktijk)ervaring in de installatietechniek en kunnen daardoor alles vanuit de praktijk vertellen wat je moet weten. Bij het WasCollege leer je niet alleen de theorie, je krijgt ook de handvatten aangereikt voor je dagelijkse werk. De voorbereidingen op de opleiding voor CO-certificering is momenteel in volle gang. We houden je op de hoogte.

De Gasketelwet gaat in per 1 oktober 2020

30/09/2020

Het is dan eindelijk zover, de gasketelwet gaat per 1 oktober in. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De komende 1,5 jaar is ter overbrugging, zodat iedereen zich gereed kan maken voor de wet en zich kan laten certificeren. Vanaf 1 april 2022 is het strafbaar om zonder certificering te sleutelen aan cv-ketels.

"Ons werk wordt door deze wet weer echt professioneel. Er mag van ons verwacht worden, dat wij weten wat wij doen." Rob van Houten, Opleider WasCollege

Vakbekwaamheidseisen
Deze wettelijke regeling stelt hiermee vakbekwaamheidseisen aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland, die ketels plaatsen of onderhouden. Met WasCollege ben jij klaar voor deze verandering, want wij bieden je de mogelijkheid om CO-gecertificeerd te raken.

WasCollege – Opleiding: CO-certificering

Effect op de consument 

Ook consumenten zijn strafbaar volgens de wet wanneer zij na 1 april 2022 hun ketel laten onderhouden door een installateur die niet gecertificeerd is. Er komt een database die consumenten kunnen raadplegen om te zien welke installateur gecertifieerd is.

Meldingsplicht
Naast de certificering moeten ketels die een te hoog percentage koolmonoxide uitstoten, uitgeschakeld en gemeld worden. Er is sprake van een onveilige situatie wanneer de concentratie boven de 20ppm wordt gemeten in de opstellingsruimte. Wanneer dit onder de 5 ppm is, mag de installatie pas weer in gebruik genomen worden. Als het gaat om de hoeveel koolmonoxide in de verbandingsgassen ligt de drempel op 400 ppm in een gesloten toestel en 200ppm bij een open toestel met afvoer.

Herziening F-gassenverordening: wat wijzigt er voor jou?

06/06/2025

De F-gassenverordening is al meer dan een jaar van kracht, maar er komen nog nieuwe wijzigingen aan. Op 29 september 2025 gaat de certificeringsplicht in voor het werken aan installaties met koolwaterstoffen, zoals propaan (R290) en Isobutaan (R600a). Ook na september zijn er nog wijzigingen die volgen. We leggen het per datum aan je uit en we geven je advies over welk certificaat je nu het beste kan halen. 

De markt vraagt om andere zoneregelsets

31/03/2025

Warmtepompen worden ondanks de huidige stagnatie in de markt steeds vaker toegepast, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop installaties worden ontworpen. Eén van de belangrijke veranderingen is het gebruik van grotere leidingdiameters om de grotere waterstromen bij lagere temperaturen efficiënt te transporteren. Resideo speelt hierop in met een vernieuwd en uitgebreid assortiment Honeywell Home Y-VC zoneregelsets. In dit artikel legt Arnold Bakker, applicatie- en technisch specialist bij Resideo, uit waarom en hoe dit jouw werk makkelijker maakt.

Energiehuishouding managen met EMS is een veelbelovende ontwikkeling

25/03/2025

Energiebeheer in woningen en bedrijven wordt steeds belangrijker. Energiemanagementsystemen (EMS) bieden hierin een veelbelovende oplossing. Volgens Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy, wordt EMS in de toekomst een onmisbaar onderdeel van onze energiehuishouding. Een van de redenen hiervan is dat netbeheerders manieren proberen te vinden om de totale belasting van het energienet te verlagen. 

De toekomst van circulaire installaties

04/03/2025

“Circulariteit is een kans om vakmanschap nieuw leven in te blazen”, stelt Wytze Kuijper, kernteamlid en Manager Partners bij Cirkelstad. Cirkelstad is kennispartner van het Lente-akkoord 2.0 en zet zich in die hoedanigheid in voor een circulaire gebouwde omgeving. Wytze deelt zijn visie op de rol van de installatiesector in deze transitie, de kansen die circulariteit biedt en de veranderingen die nodig zijn.

Waterkwaliteit aanpakken: uitdagingen versus oplossingen

27/02/2025

De waterkwaliteit in Nederland staat onder druk door verschillende bronnen van vervuiling, wat ernstige gevolgen heeft voor zowel het milieu als de maatschappij. De Maatschappelijke Watercoalitie benadrukt dat schoon en voldoende water geen vanzelfsprekendheid is en roept op tot een gecoördineerde aanpak om de waterkwaliteit te verbeteren. Innovatieve oplossingen en gedragsverandering zijn daarin leidend.

Krachten bundelen in woelige warmtepompmarkt

24/02/2025

Het was een bewogen 2024 in de warmtepompmarkt. De verkoop van de installatie kreeg een flinke klap door negatieve berichtgeving, veranderend overheidsbeleid en dalende gasprijzen. Als installateur kun jij een grote rol spelen om, samen met de klant, deze uitdagingen te overwinnen. Robin Waarsenburg, Wasco’s Business Unit Manager Duurzaam, geeft zijn visie op de warmtepompmarkt en op hoe installateurs klanten kunnen overtuigen van duurzame oplossingen in deze tijd. 

Brancheplan Verpakkingen; waar staan we nu?

10/01/2025

Voor Brancheplan Verpakkingen zijn negen doelstellingen geformuleerd voor 2025. Hoe staat het ervoor met deze doelstellingen? Laurens de Vrijer, een van de initiatiefnemers van het Brancheplan Verpakkingen vanuit Techniek Nederland, maakt de balans op in Koppeling.  

Vergeten aspect van de energietransitie: circulair koelen

18/12/2024

Duurzaam bouwen en renoveren zijn aan de orde van de dag, maar de focus ligt dan vaak op het verwarmen. Koeling, wat net zo belangrijk is, wordt vaak vergeten. En circulair koelen al helemaal. Robert Jan van Egmond, programmamanager Duurzame Warmte en Koude bij TKI Urban Energy, wil deze trend doorbreken en vertelde hierover in Koppeling.  

De Nederlandse batterijmarkt in beeld

18/12/2024

De complete Nederlandse batterijmarkt is voor het eerst in kaart gebracht. Dit is gedaan in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25, van Dutch New Energy Research en Solar365. Batterijopslag gaat een steeds grotere rol spelen in de installatiewereld, maar het is tegelijkertijd een nog onbekend onderwerp. Wij delen daarom de belangrijkste conclusies over de batterijmarkt met je.  

Eerste kamer stemt: salderingsregeling definitief afgeschaft

17/12/2024

Het is definitief, de salderingsregeling wordt afgeschaft. Daar heeft de Eerste Kamer op 17 december over gestemd. Het kabinet heeft een streep gezet door deze regeling, die gunstig was voor eigenaren van zonnepanelen. De Eerste Kamer is nu dus meegegaan in het voorstel van het kabinet om deze regeling af te schaffen.