Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Ook een nieuw rookgasafvoersysteem bij een nieuwe cv-ketel

04/03/2024
Wist je dat het wettelijk verplicht is om bij de vervanging van een cv-ketel ook het complete rookgasafvoersysteem te vernieuwen? Nog te vaak wordt dat — onder andere uit kostenoverwegingen — niet gedaan. Bob Peters, Sales Manager Installatie bij Ubbink, ziet het in de praktijk regelmatig gebeuren: de cv-ketel wordt vervangen, maar het bestaande rookgasafvoersysteem blijft hangen. Met alle risico’s van dien. Installateurs hebben de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de consument aan de wettelijke eisen voldoet.

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

17/01/2024

Het kabinet kondigde 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht wordt voor het verwarmen van woningen wanneer de cv-ketel vervangen dient te worden. Dus is jouw klant vanaf 2026 toe aan het vervangen van de cv-ketel? Dan moet hij op zijn minst overstappen naar een hybride oplossing met cv-ketel, of beter nog naar een andere duurzame oplossing waarbij de cv-ketel helemaal niet meer nodig is.

Met deze maatregel wil het kabinet de transitie naar duurzame energie versnellen. De omslag moet samen met installateurs en leveranciers gemaakt worden. Om de transitie zo vlot mogelijk te maken, biedt de overheid een subsidie aan voor de aanschaf van een pomp. Die bedraagt 30% van de aankoopprijs. Het kabinet heeft daar tot en met 2030 150 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

Verplichting Gasketelwet 9 maanden uitgesteld

14/10/2021

Installatiebedrijven hoeven pas op 1 januari 2023 en niet op 1 april 2022 gecertificeerd te zijn voor de Gasketelwet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft besloten tot 9 maanden uitstel omdat 1 april 2022 ‘niet meer haalbaar is’, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Gasketelwet treedt 1 april 2023 in werking

21/03/2023

Het heeft enige tijd geduurd, maar per 1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Dit houdt in dat iedereen die zonder CO-certificaat aan gasverbrandingsinstallaties werkt in overtreding is vanaf die datum. 

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

12/07/2019

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de ‘gasketelwet’. De wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2020. Dit zal een overgangsjaar worden om de certificering te kunnen behalen. Vanaf 2021 mogen enkel nog gediplomeerde installatiebedrijven en monteurs aan cv-ketels sleutelen.

Aanleiding
Het Koolmonoxide-rapport uit 2015 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aanleiding geweest voor deze nieuwe regeling. In dat rapport werd geconcludeerd dat de bestaande kwaliteitsregelingen er niet genoeg voor konden zorgen dat de veiligheid van woningbezitters gewaarborgd werd.

Voor wie is deze wet?
Volgens de wet is er een verschil tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Die laatste groep moet zich gaan houden aan vakbekwaamheidseisen. Iedere monteur die straks wil installeren en in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets. Ook monteurs die een SCIOS-certificaat hebben moeten deze toetsen halen. Monteurs die werken als Energie Service Specialist bij een bedrijf met het kwaliteitslabel OK-CV zijn hier ook toe verplicht. Er wordt voor deze groep wel gekeken of een aangepast examen mogelijk is.

CO-certificering via WasCollege
WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, gaat installateurs op weg helpen voor deze verplichte certificering. De trainers hebben een ruime (praktijk)ervaring in de installatietechniek en kunnen daardoor alles vanuit de praktijk vertellen wat je moet weten. Bij het WasCollege leer je niet alleen de theorie, je krijgt ook de handvatten aangereikt voor je dagelijkse werk. De voorbereidingen op de opleiding voor CO-certificering is momenteel in volle gang. We houden je op de hoogte.

De Gasketelwet gaat in per 1 oktober 2020

30/09/2020

Het is dan eindelijk zover, de gasketelwet gaat per 1 oktober in. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De komende 1,5 jaar is ter overbrugging, zodat iedereen zich gereed kan maken voor de wet en zich kan laten certificeren. Vanaf 1 april 2022 is het strafbaar om zonder certificering te sleutelen aan cv-ketels.

"Ons werk wordt door deze wet weer echt professioneel. Er mag van ons verwacht worden, dat wij weten wat wij doen." Rob van Houten, Opleider WasCollege

Vakbekwaamheidseisen
Deze wettelijke regeling stelt hiermee vakbekwaamheidseisen aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland, die ketels plaatsen of onderhouden. Met WasCollege ben jij klaar voor deze verandering, want wij bieden je de mogelijkheid om CO-gecertificeerd te raken.

WasCollege – Opleiding: CO-certificering

Effect op de consument 

Ook consumenten zijn strafbaar volgens de wet wanneer zij na 1 april 2022 hun ketel laten onderhouden door een installateur die niet gecertificeerd is. Er komt een database die consumenten kunnen raadplegen om te zien welke installateur gecertifieerd is.

Meldingsplicht
Naast de certificering moeten ketels die een te hoog percentage koolmonoxide uitstoten, uitgeschakeld en gemeld worden. Er is sprake van een onveilige situatie wanneer de concentratie boven de 20ppm wordt gemeten in de opstellingsruimte. Wanneer dit onder de 5 ppm is, mag de installatie pas weer in gebruik genomen worden. Als het gaat om de hoeveel koolmonoxide in de verbandingsgassen ligt de drempel op 400 ppm in een gesloten toestel en 200ppm bij een open toestel met afvoer.

Voorkom discussie over geluidsniveau warmtepompen met deze tool

31/05/2025

Bij de plaatsing van een warmtepomp is het geluidsniveau steeds vaker onderwerp van gesprek. Bewoners letten er scherper op, wetgeving stelt duidelijke eisen en soms ontstaat er discussie over de juiste locatie van de buitenunit. Met ATAG ComfortGeluid voorkom je dat: je toont direct aan dat je zorgvuldig en volgens de norm werkt.

De uitfasering: koudemiddelen van nu en later

04/03/2025

De toepassing van koudemiddelen in systemen zoals aircosystemen en warmtepompen is volop in beweging. Vorig jaar is de herziene F-gassenregelgeving voor heel Europa in werking getreden. Deze regeling heeft als doel het gebruik van F-gassen (HFK’s) verder terug te dringen. Hoewel vaak wordt gedacht dat de nieuwe regelgeving gefluoreerde koudemiddelen volledig verbiedt, blijft flexibiliteit essentieel. Er is geen universele oplossing voor alle toepassingen, omdat verschillende situaties unieke uitdagingen met zich meebrengen. In deze vooruitblik van Daikin wordt duidelijk hoe de implementatie van de uitfasering van F-gassen in elkaar steekt.

Eerste kamer stemt: salderingsregeling definitief afgeschaft

17/12/2024

Het is definitief, de salderingsregeling wordt afgeschaft. Daar heeft de Eerste Kamer op 17 december over gestemd. Het kabinet heeft een streep gezet door deze regeling, die gunstig was voor eigenaren van zonnepanelen. De Eerste Kamer is nu dus meegegaan in het voorstel van het kabinet om deze regeling af te schaffen. 

De warmtepompmarkt in 2025: vooruitzichten en kansen

27/11/2024

De Nederlandse warmtepompmarkt staat voor een uitdaging. Waar in 2023 een record van 154.000 verkochte systemen werd behaald, voorspelt het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024/2025 een daling van maar liefst 33% naar 103.000 installaties in 2024. Deze terugval brengt de markt onder het niveau van 2022, voornamelijk door dalende gasprijzen en veranderingen in overheidsbeleid. Landelijk betekent deze trend dat de doelstelling van 1 miljoen hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving in 2030 zonder aanvullende maatregelen niet wordt gerealiseerd. Wat betekenen deze onderzoeksresultaten voor installateurs?

F-gassencertificaat blijft noodzakelijk bij transitie naar brandbare koudemiddelen

04/10/2024

Update 31 maart 2025: Rijkswaterstaat voert veranderingen door rondom de regelgeving voor koudemiddelen. De wijzigingen die gedaan worden zijn nog niet bekend, maar kunnen als gevolg hebben dat onderstaande informatie niet meer actueel is. 

Met de overgang naar natuurlijke koudemiddelen lijkt het misschien alsof een F-gassencertificaat niet meer noodzakelijk is om je werkzaamheden uit te voeren, maar niets is minder waar. Ook bij brandbare koudemiddelen, zoals R290, blijft een F-gassencertificaat noodzakelijk.

Drinkwaterinstallaties installeren: wetgeving en andere aandachtspunten

14/07/2025

Het belang van schoon en veilig drinkwater kan niet worden onderschat. Dagelijks vertrouwen miljoenen Nederlanders op de levering van gezond drinkwater. Voor installateurs is het essentieel om de wet- en regelgeving rond drinkwaterinstallaties goed te kennen en te volgen om een goede waterkwaliteit te kunnen garanderen. In dit kennisartikel bespreken we de belangrijkste regels en praktische tips voor het installeren van drinkwaterinstallaties.

Wet- en regelgeving

In Nederland wordt de kwaliteit van drinkwater streng bewaakt door diverse wetten en normen, die zijn afgestemd op Europese richtlijnen. De belangrijkste wet- en regelgeving zijn de Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en de Waterwet. Deze wetten stellen eisen aan de drinkwaterkwaliteit en de leveringszekerheid, en geven richtlijnen voor de bescherming van drinkwaterbronnen. Daarnaast is de NEN Norm 1006:2021 van cruciaal belang voor installateurs. Deze norm beschrijft de algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, waaronder het verplicht gebruik van goedgekeurde materialen.

Recente ontwikkelingen

Om in te spelen op nieuwe uitdagingen en technologische vooruitgangen is de wetgeving rondom drinkwater voortdurend in ontwikkeling. Eén van de belangrijkste recente wijzigingen is de herziening van de Europese Drinkwaterrichtlijn, die strengere normen en nieuwe verplichtingen oplegt aan de kwaliteit van drinkwater. 

Nederland heeft zijn nationale wetgeving aangepast om aan deze nieuwe Europese normen te voldoen. Daarnaast is er veel aandacht voor schadelijke stoffen,  zoals PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), die moeilijk afbreekbaar zijn en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dit heeft geleid tot strengere monitoring en lagere toegestane concentraties van deze stoffen in drinkwater. Ook de maatregelen voor legionellapreventie zijn aangescherpt, vooral op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels.

Aandachtspunten voor installateurs

Bij de installatie van drinkwatersystemen zijn er diverse aandachtspunten waar installateurs rekening mee moeten houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kruisverbindingen te voorkomen en terugstroombeveiligingen correct te installeren. 

Onjuiste installatie kan leiden tot microbiële besmetting, zoals legionella, en chemische verontreiniging door zware metalen. Ook de juiste dimensionering van leidingen is belangrijk om een voldoende doorstroming en waterdruk te garanderen. Daarnaast is het cruciaal dat je jouw klanten goed informeert over het gebruik en onderhoud van hun drinkwatersysteem.

Innovaties en makkelijkere installatie

Nieuwe technologieën maken het aanleggen en beheren van drinkwaterinstallaties steeds makkelijker en efficiënter. Slimme sensoren en IoT-apparaten worden steeds vaker ingezet om continu de waterkwaliteit, druk en temperatuur te monitoren. Dit stelt installateurs in staat om real-time data te ontvangen en vroegtijdig in te grijpen bij eventuele problemen. 

Daarnaast zorgen prefab en modulaire systemen voor een snellere en kwalitatief betere installatie. Duurzame materialen en technieken, zoals corrosiebestendige kunststoffen, dragen bij aan de verbetering en duurzaamheid van drinkwaterinstallaties.

De toekomst van drinkwaterkwaliteit

De hoge kwaliteit van drinkwater in Nederland blijft ook in de toekomst een prioriteit. Dankzij technologische innovaties en de voortdurende inspanningen van drinkwaterbedrijven en installateurs kan Nederland blijven voldoen aan de strenge eisen voor drinkwaterkwaliteit. 

Het is belangrijk dat installateurs zich continu bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen om hun rol hierin optimaal te vervullen. Wasco helpt door kennis te delen en kan samen met installateurs hun opdrachtgevers adviseren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland behouden blijft, ondanks uitdagingen zoals klimaatverandering.

Samen zorgen we ervoor dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland ook voor toekomstige generaties gegarandeerd blijft.

F-gassenverordening is aangescherpt: reken op toename in toepassing natuurlijke koudemiddelen

13/07/2024
In 2010 werd de F-gassenverordening in het leven geroepen als antwoord op klimaatverandering en is in 2013/2014 al eens flink herzien. Deze Europese wet is dit voorjaar opnieuw aangescherpt om de overgang naar natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en propaan te versnellen. De F-gassenquota en de GWP-waarde worden versneld omlaag gebracht. De redactie van het magazine Koppeling sprak met Harry Dekker, directeur van Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Harry nam ze mee in de gevolgen van deze aanscherping: waarop moeten installateurs zich voorbereiden?

Hoofdlijnenakkoord: geen verplichting hybride warmtepomp, afschaffing van de salderingsregeling. En nu?

23/05/2024
Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitiepartijen beschrijft besluiten die behoorlijke gevolgen kunnen hebben voor de installatiebranche. Zo is de rendementseis voor woningen wat betreft het voorgestelde regeerakkoord van de baan. Dat wil zeggen dat de verplichting om een cv-ketel vanaf 2026 minimaal te laten vervangen door een hybride warmtepomp komt te vervallen. Ook de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt, zoals het er nu uitziet, ondanks een eerder besluit van de overheid toch afgeschaft per 1 januari 2027. Schokkend nieuws in een markt waar partijen hoog hebben ingezet op deze duurzame oplossingen ten behoeve van de energietransitie.

Wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet?

03/04/2024

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In deze wet, die alles omvat wat te maken heeft met de leefomgeving, zijn 26 wetten gebundeld. De belangrijkste regels hieruit zijn uitgewerkt in vier besluiten. Maar wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet? We leggen het per besluit uit. 

De BRL100 Q&A: een routebeschrijving voor installatiebedrijven

23/10/2023

Expert aan het woord:

Door de huidige F-gassenwetgeving zijn er strengere eisen ontstaan voor de omgang met F-gassen.  Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) die schadelijk zijn voor het milieu. Om deze reden stelt de Nederlandse regelgeving dat installateurs en installatiebedrijven zich moeten certificeren wanneer zij werken met koudemiddelen. Voor bedrijven betekent dat een wettelijke plicht van een BRL100-certificering. Wladimir Frik, trainer bij Wasco, legt je in dertien vragen uit waar de BRL100 vandaan komt, wat het inhoudt en welke stappen je als installatiebedrijf moet nemen.