Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Aandacht voor gecombineerde installatiesystemen

23/09/2022

Verduurzamen doe je samen. Dat geldt niet alleen voor de verschillende partijen die bij een project betrokken zijn. Ook, steeds meer systemen kunnen elkaar versterken door ze in een installatie te combineren.

Denk bijvoorbeeld aan:
- PV-panelen en airco
- (Regen)water en een grondgebondenwarmtepomp,
- PVT-panelen en een warmtepomp
- Mechanische ventilatie en een ventilatiewarmtepomp
- Zonnecollectoren en een warm water
- Hybride warmtepomp en cv-ketel

We lichten ze hieronder toe.

PV-panelen en airco
Te koud of te warm… een airco kan snel koelen maar ook verwarmen (let op: het verwarmingsvermogen is niet gelijk aan het koelvermogen). Met een airco verwarm je met 1 binnen-unit 1 ruimte. Vertel jouw klant wel dat een airco relatief meer stroom gebruikt dat ze nu gewend zijn. Adviseer daarom om bij het installeren van airco ook een PV-installatie.  Met PV wekken zij zelf de benodigde energie op en kunnen ze voorlopig nog een aantal jaren gebruik maken van de salderingsregeling.

Regenwater en grondgebonden warmtepomp
Regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse tank met tenminste een inhoud van 20 m³. afhankelijk van de energievraag van de woning kan dit eventueel ingezet worden als energiebron voor een bodemgebonden warmtepomp. Een andere optie is een waterzak in de kruipruimte leggen. De waterzak wordt gevuld met waterglycol en dient dan als bronenergie voor een bodemgebonden warmtepomp.  De ondergrond levert energie aan de waterzak en de warmtepomp gebruikt deze energie weer. De waterzak heeft een alarmsensor die terugstroom vanuit de overloop signaleert.

PVT-panelen zorgen voor thermische energie en stroom voor de warmtepomp
PVT (PhotoVoltaic Thermal) is een vorm van bronenergie die al jaren bestaat. Het PVT-paneel absorbeert zonlicht en zet dit om in elektra én thermische energie voor de warmtepomp. De geleverde stroom en energie kunnen aan de warmtepomp worden geleverd, waardoor de warmtepomp minder stroom nodig heeft uit het net. Voordeel van PVT als bronenergie voor een warmtepomp is dat er geen buitenunit voor de warmtepomp benodigd is.

Mechanische ventilatie en ventilatiewarmtepomp
De ventilatiewarmtepomp gebruikt de energie uit de warme af te voeren ventilatielucht. Er wordt gebruikgemaakt van een warmtepompfunctie om de ventilatielucht te gebruiken als bronenergie voor het op te warmen water. Dit kan tapwater zijn maar ook cv-water, dit is afhankelijk van het gekozen type warmtepomp.  
 
Zonnecollectoren en warm water
Een zonneboiler verwarmt het tapwater met zonlicht, hiermee is eenvoudig veel energie te besparen. Op dagen wanneer de zon minder schijnt zal een warmtepomp of cv-ketel nodig zijn om bij te verwarmen.

Hybride warmtepomp en cv-ketel
Een hybride warmtepomp wordt gecombineerd met een bestaande cv-ketel. De warmtepomp verwarmt de woning. De cv-ketel verwarmt het tapwater. Bij hele lage buitentemperaturen springt de cv-ketel bij. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en daardoor kunnen de kosten voor gasverbruik tot wel 70% verlaagd worden.

Afdeling Techniek
Wil je hier meer over weten? Onze collega’s van de Afdeling Techniek helpen je graag!
Je kunt ze bereiken via techniek@wasco.nl of 088-0995690.