Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Wist jij dit al over ons water?!

15/10/2021

Nederland is een waterland. Rivieren, kanalen, sloten, meren etc. Maar wat weet jij eigenlijk over ons water?!

Europese drinkwaterrichtlijn: meer kwaliteit uit de kraan

Na jarenlang overleg is het zover; de Europese drinkwaterrichtlijn is een feit. Voor Nederland betekent dit dat de maximumgrenzen voor bepaalde verontreinigende stoffen in het drinkwater of die via de installatie in contact kunnen komen met drinkwater, zoals lood en bacteriën, worden

aangescherpt. De richtlijn geldt voor drinkwater, maar ook voor water dat gebruikt wordt in de levensmiddelenindustrie. Andere doelen van deze richtlijn zijn het verbeteren van toegang tot drinkwater, het voorzien van informatie aan consumenten en het verminderen van lekkage.

 

135 Nederlandse drinkwaterbronnen zijn in gevaar!

Uit RIVM-onderzoek blijkt dat in ruim de helft van de 216 Nederlandse drinkwaterwinningen stoffen gevonden zijn die niet in deze hoeveelheden in drinkwater mogen voorkomen. Door toenemende droogte is er in ons land minder water beschikbaar. Dit zorgt er ook voor dat de concentraties vervuilende stoffen hoger zijn. Volgens het RIVM zijn extra maatregelen noodzakelijk en is er meer duidelijkheid nodig over de verantwoordelijkheid van landelijke en decentrale overheden.

 

Duizend rivieren zorgen voor 80% van de oceaanvervuiling

Ken je de Nederlander Boyan Slat al? Hij droomt al vanaf zijn zestiende om de plastic soep op te ruimen. In 2012 startte hij het project The Ocean Cleanup met het doel om 90% van al het plastic uit de oceaan te vissen. Alleen The Great Garbage Patch, een drijvende plastic afvalberg in de Stille Oceaan, is al zo’n 80 miljoen kilo.  Om te voorkomen dat het plastic in de oceaan terechtkomt, ontwikkelde Boyan en zijn team de Interceptor. Deze zelfsturende, plastic vangende catamaran werkt 100% op zonne-energie en is geschikt voor rivieren. Er kan dagelijks 50.000 kilo plastic mee worden opgevangen.

 

Reinigen afvalwater is geen schone zaak

Door het lozen van ons afval in water, komen er allerlei stoffen in grond- en oppervlaktewater terecht. Wist je dat er jaarlijks ongeveer 450 kubieke kilometer afvalwater door rivieren en beken naar de kust wordt vervoerd? Om de verontreiniging te verwijderen is 6000 kubieke kilometer schoon, zoet water nodig.  Dit is net zoveel water als tweederde van de totale hoeveelheid water die op aarde direct in rivieren en meren terechtkomt.

 

‘s Werelds eerste waterstofplatform voor Nederlandse kust

Het eerste offshore waterstofplatform ter wereld, genaamd Q13a-A van Neptune Energy, ligt op ongeveer dertien kilometer van de Scheveningse kust. Het Noorse waterstofbedrijf Nel levert het elektrolysesysteem. Dit project PosHYdon heeft als doel om drie energietechnologieën - offshore wind, aardgas en waterstof - te integreren op één platform. Zeewater zal op het platform omgezet worden in gedemineraliseerd water. Dit wordt door middel van elektrolyse en stroom van wind omgezet in groene waterstof.

 

Waterfeitjes:

...  erin 2020 in Nederland 1200 miljard liter drinkwater

geproduceerd werd?

... een Nederlander ongeveer 120 liter drinkwater per dag verbruikt?

... ongeveer 41% daarvan gebruikt wordt om te douchen, 29% voor het

doorspoelen van het toilet en 12% voor de wasmachine?

... er meer dan 100 verschillende eisen aan de kwaliteit van drinkwater

worden gesteld?

... het drinkwater in Nederland voor ongeveer 60% gemaakt wordt van

grondwater en voor ongeveer 40% van oppervlaktewater afkomstig uit

rivieren en het IJsselmeer?

... er door 1 gram bestrijdingsmiddel 1 miljoen liter oppervlaktewater

ongeschikt kan worden om er drinkwater van te maken?

 

Meer lezen over waterkwaliteit?