Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De isolatiecheck: een energiezuiniger binnenklimaat

20/06/2023

Woningisolatie vergroot het wooncomfort en drukt het energieverbruik van je klanten. Wanneer je als installateur een energiezuinig advies wilt geven rondom een gezond binnenklimaat, is het raadzaam op een aantal plekken in de woning te controleren of er isolatie aangebracht is. Goede isolatie voorkomt in de zomer dat koude binnenlucht naar buiten gaat en zorgt er in de winter voor dat warme binnenlucht niet ontsnapt.

De drie belangrijke plekken in een woning om te checken zijn het dak, de vloer en de gevel.

1. Het dak

Voor een aangenaam en gezond binnenklimaat is het belangrijk dat het dak geïsoleerd is. Als het inderdaad geïsoleerd is, laat een specialist dan controleren of de isolatie bouwfysisch goed is aangebracht. Dat wil zeggen dat er gecontroleerd wordt of isolatie dusdanig is aangebracht dat de woning in ieder geval:

• de juiste temperatuur behoudt, zowel in de zomer als in de winter;
• van voldoende verse lucht wordt voorzien;
• een gezonde (lucht)vochtigheidsgraad in ieder ruimte heeft.

 

2. De gevel

Spouwmuur

Tegenwoordig zijn spouwmuren een normale zaak in nieuwbouwwoningen en zijn deze veelal reeds geïsoleerd. Tot de jaren 20 bouwde men huizen zonder spouwmuren, pas daarna kwam deze constructie in opkomst in de bouwwereld. In 1960 werden spouwmuren uiteindelijk verplicht gesteld bij de bouw van nieuwbouwwoningen. De spouwmuren isoleren gebeurde destijds meestal niet. Is het huis van jouw klant gebouwd voor 1990? Dan is er een grote kans dat isolatie ontbreekt.

Of een spouwmuur geïsoleerd is, zie je aan opgevulde boorgaten in de buitenmuur. Wanneer je zulke boorgaten tegenkomt, is de kans groot dat de spouw inderdaad geïsoleerd is. Het is aan te raden dit nog wel te controleren door met een endoscoop de binnenkant van de muur te bekijken.

Isolatie met voorzetwand

Doordat huizen voor 1960 zonder spouwmuurconstructie werden gebouwd, moe(s)ten oude woningen vaak geïsoleerd worden aan de binnenkant door middel van een voorzetwand. De muur wordt aan de binnenkant dikker. Dit zie je dan terug bij een raamkozijn; de muur is daar dan dikker. Als vuistregel kun je aan houden dat de muur daar dikker is dan 30 cm.

3. Vloer

Een huis is pas echt goed geïsoleerd, als er aan alle kanten van het huis isolatiemateriaal is aangebracht. Dus je zult ook de kruipruimte in moeten duiken om te checken of er onder de vloer isolatie aanwezig is en of het in goede staat is. Is dat niet het geval, dan heb je een mooi aanknopingspunt om de woning van jouw klant nog energiezuiniger te maken.

 

Ook handig om te weten

Een nieuwbouwwoning kan in de zomer heel warm worden

Bij nieuwbouwwoningen kan er tijdens  warme zomers ongewenste oververhitting ontstaan. Daarom zijn de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) in 2021 ingevoerd. De BENG-eisen schrijven voor dat gebouwen getoetst moet worden op drie punten:

• de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;
• het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;
• het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Deze bouwregels bevatten ook de zogenaamde ‘TOjuli’. Dit staat voor ‘TemperatuurOverschrijding juli’. Dit cijfer wordt bepaald aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli. Deze indicatie moet een te hoog verbruik van (fossiele) energie voorkomen.

De TOjuli-grenswaarde is vastgesteld op 1,20. Hoe hoger het getal, des te hoger het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjuli-waarde van een woning wordt berekend per gevelvlak. Om een voorbeeld te geven: een tussenwoning heeft twee TOjuli-uitkomsten, een hoekwoning drie en een vrijstaande woning vier.

Check op vleermuizen, ze zijn een beschermd diersoort

Gevelisolatie van bestaande huizen kan een interessante uitdaging met zich meebrengen wanneer vleermuizen hun intrek hebben genomen in de spouw. De dieren kruipen door open stootvoegen in de spouw en verblijven daar vaak overdag. Je mag ze niet zomaar verjagen. Naast dat het zielig is,  kan dit je een boete opleveren wegens overtreding van de Wet Natuurbescherming.