Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Nooit meer last van te veel of te weinig neerslag

17/09/2021

Het klimaatonderzoek van begin augustus liegt er niet om. De wereld om ons heen is aan het veranderen. Dit merken we al vaker aan de hevige wateroverlast. Maar wateroverlast kan jouw klant juist weer helpen. Wil je weten hoe?

Er valt veel regen in een kort tijdsbestek en het wordt niet opgevangen. Dat is natuurlijk zonde van al dat water want wanneer er een periode van droogte aanbreekt kan het opgevangen regenwater jouw klant uit de brand helpen.

KNMI
Uit metingen van het KNMI blijkt dat:


- De neerslag van 1910 tot 2019 met 26% is toegenomen, van 692 mm naar 873 mm per jaar.
- Het gemiddeld aantal dagen met een neerslag van meer dan 20 mm varieert sterk.
- De trend vertoont jaarlijks een stijging van 2,6 dagen in 1910 naar 4,6 in 2019.
- Het aantal dagen is toegenomen met 76% over de periode 1910-2019.

Zorgplicht
Gemeentes hebben de zorgplicht om het schone regenwater in te zamelen en te verwerken. Dit doen zij door een gescheiden rioolstelsel aan te leggen die voorzien is van twee buizen: Eén buis voert het huishoudelijke afvalwater af en de tweede het regenwater. Afvalwater wordt gezuiverd en regenwater stroomt via een hemelwateroverlaat in een sloot (wadi) of laat men in de bodem zakken (regenwaterinfiltratie). Een andere optie die gemeentes benutten is het aanleggen van een verbeterd, gemengd riool. Een speciale overstortbak zorgt ervoor dat het water tijdelijk wordt opgeslagen in een bergbezinkbassin. Daarna wordt het alsnog naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd, gezuiverd en geloosd op het oppervlaktewater.

Hoe kan (externe) neerslag opgevangen worden?
Als particulier kan je jouw klant en de gemeente helpen bij het opvangen en vasthouden van regenwater. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:


- Een regenton (buffervat). Deze plaats je tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool. Zo loopt eerst de regenton vol voordat er water naar het riool gaat.
- Het afkoppelen van de regenpijp op het riool. Zo kan je een overloop maken naar een sloot of wadi en verdwijnt het water niet direct het riool in.
- Maak gebruik van een ‘laagteverberging, dit kan een zitkuil of laaggelegen gazon zijn. Ondergrondse berging, onder tegels, het gazon of de borders. Het water wordt opgevangen via grindkoffers, infiltratiekratten of een zinkput.

Met deze oplossingen kan het regenwater opgevangen en hergebruikt worden, langzaam wegzakken in de grond of verdampen. Zo heeft je klant geen last meer van wateroverlast als het teveel regent en is het water altijd voorhanden als het te droog is.

Bij Wasco hebben we diverse drainage en afvoerproducten voor buiten.

Meer lezen over waterkwaliteit?