Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

BENG en MPG: Slim ontwerpen en je eraan houden

30/04/2021

Sinds 1 januari 2021 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Om hieraan te voldoen zijn goede isolatie, slimme installatietechnische oplossingen en de toepassing van hernieuwbare energie een must. Maar de toevoeging van materialen en installaties zorgt wel voor een spanningsveld met een andere grenswaarde: de milieuprestatie van gebouwen (MPG).

Koppeling heeft Harm Valk (sr. adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs) gevraagd hoe hiermee om te gaan.

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

30/04/2021

picto Beng

Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen. De bepalingsmethode hiervoor is de NTA 8800. BENG heeft de EPC-berekening vervangen en kijkt in tegenstelling tot EPC niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw per jaar. Ook worden er nu eisen gesteld aan de energiebehoefte en het aandeel hernieuwbare energie. De BENG-eisen zijn voor ieder gebouwtype verschillend.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
- BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

 

picto MPG

De MPG draait om de belasting van de gebruikte materialen in een gebouw over de totale levensduur van dat gebouw. Elk materiaal in een ontwerp wordt geïdentificeerd en er wordt bepaald hoeveel er van wordt toegepast. Op basis van een LevensCyclusAnalyse (LCA) wordt de milieubelasting van een materiaal vertaald naar de zogenoemde schaduwkosten per eenheid van het product. Momenteel geldt een maximale totale schaduwprijs € 1,0 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar, oftewel een MPG van 1.

Vanaf wanneer?
De MPG-eis van 1 geldt vanaf 1 januari 2018. Vanaf 1 januari 2021 is deze aangescherpt naar naar 0,8. De verwachting is dat de grens vervolgens stapsgewijs wordt verlaagd naar 0,5 in 2030.

 

picto WKB

Het doel van de Wet kwaliteitsborging is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten aan de hand van verschillende dossiers, inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd. Ze worden ook aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden.

Vanaf wanneer: De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking.

1000e cursist voor F-gassen certificaat bij WasCollege

24/03/2021

Op 3 april 2018 begon de eerste cursist aan de F-Gassen opleiding van WasCollege. Hij slaagde in één keer voor zowel theorie als praktijk. Deze maand, drie jaar later, is de 1000e cursist gestart met deze opleiding.

1000e cursist voor F-gassen certificaat bij WasCollege
Pieter van der Veen, eigenaar van Van der Veen ZON, is de 1000e cursist die de F-gassen opleiding bij WasCollege volgt. Pieter: “Sinds vier jaar heb ik een eigen bedrijf in de installatie van onder andere zonnepanelen. Ik merkte dat klanten die zonnepanelen lieten leggen, daarna vaak airconditioning lieten plaatsen. Om mijn klanten daar ook in te faciliteren, wil ik mijn bedrijf uitbreiden. Daar heb ik het F-gassen certificaat voor nodig.” Omdat Pieter klant is bij Wasco, was het vertrouwen meteen gewekt toen hij na wat zoekwerk uitkwam bij WasCollege. En ook nu hij de training bijna heeft afgerond, is hij er erg over te spreken: “Goede docenten, fijne begeleiding, prima te combineren naast mijn bedrijf en een leuke groep deelnemers. Daarnaast neemt Wasco je veel geregel uit handen, zoals het inschrijven voor de examens. Als ondernemer is dat erg prettig. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik er ver voor moet reizen. Maar dat heb ik er graag voor over.”

Wist je dat WasCollege is benoemd tot Challenger in de categorie Opleiders en Certificeerders?

Begeleiding door vakbekwame docenten
De F-gassen opleiding is gericht op airconditioning- en warmtepompsystemen en gaat uit van certificering in categorie 2. De opleiding bestaat uit drie theoriedagen, vier praktijkdagen en een examendag. Na het behalen van het certificaat mag je als installateur werken aan installaties met een koudemiddelinhoud tot maximaal drie kilo. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split- en multisplit-aircosystemen, maar ook voor het plaatsen van vrijwel alle warmtepompen.

Uitbreiding voor betere verspreiding
Verschillende trainingen worden gegeven vanuit het Wasco Energie Centrum in Twello en we huren ook locaties in andere plaatsen in Nederland. Door de hoge vraag vanuit het westen van het land, openen we binnenkort een tweede opleidingslocatie in de randstad. Zo kunnen we zo veel mogelijk installateurs de training bieden die zij willen volgen.

Wil jij ook je kennis uitbreiden met WasCollege?
Meld je snel aan voor de nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte van nieuwe trainingen en webinars.

Nieuwe regelgeving voor efficiënter energieverbruik bij radiatorverwarming

27/12/2020

Het herziene Bouwbesluit maakt installateurs verantwoordelijk voor de juiste afstelling van de warmteopwekking en het afgiftesysteem. De wetgeving bepaalt wanneer radiatoren waterzijdig moeten worden ingeregeld en dus worden voorzien van inregelbare thermostaatkranen. Iedereen krijgt ermee te maken omdat de nieuwe regels van toepassing zijn op zowel nieuwbouw als bestaande bouw. 

Het waterzijdig inregelen en het gebruik van thermostaatkranen draagt bij aan een beter energielabel en het helpt bij de doelstelling om jaarlijks 30.000 tot 50.000 gebouwen aardgasvrij te maken. 
 

De Gasketelwet gaat in per 1 oktober 2020

30/09/2020

Het is dan eindelijk zover, de gasketelwet gaat per 1 oktober in. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De komende 1,5 jaar is ter overbrugging, zodat iedereen zich gereed kan maken voor de wet en zich kan laten certificeren. Vanaf 1 april 2022 is het strafbaar om zonder certificering te sleutelen aan cv-ketels.

"Ons werk wordt door deze wet weer echt professioneel. Er mag van ons verwacht worden, dat wij weten wat wij doen." Rob van Houten, Opleider WasCollege

Vakbekwaamheidseisen
Deze wettelijke regeling stelt hiermee vakbekwaamheidseisen aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland, die ketels plaatsen of onderhouden. Met WasCollege ben jij klaar voor deze verandering, want wij bieden je de mogelijkheid om CO-gecertificeerd te raken.

WasCollege – Opleiding: CO-certificering

Effect op de consument 

Ook consumenten zijn strafbaar volgens de wet wanneer zij na 1 april 2022 hun ketel laten onderhouden door een installateur die niet gecertificeerd is. Er komt een database die consumenten kunnen raadplegen om te zien welke installateur gecertifieerd is.

Meldingsplicht
Naast de certificering moeten ketels die een te hoog percentage koolmonoxide uitstoten, uitgeschakeld en gemeld worden. Er is sprake van een onveilige situatie wanneer de concentratie boven de 20ppm wordt gemeten in de opstellingsruimte. Wanneer dit onder de 5 ppm is, mag de installatie pas weer in gebruik genomen worden. Als het gaat om de hoeveel koolmonoxide in de verbandingsgassen ligt de drempel op 400 ppm in een gesloten toestel en 200ppm bij een open toestel met afvoer.

Powerprofit PVT-paneel nu met kwaliteitsverklaring

24/07/2020

 

De Powerprofit PVT-panelen uit ons assortiment hebben in combinatie met een NIBE grondgebonden warmtepomp (type F1255) volgens de NEN 7120 een kwaliteitsverklaring gekregen.

Bij nieuwbouw kan voor de bepaling van de EPC (en binnenkort de NTA 8800) de berekening worden gedaan met gegevens uit de kwaliteitsverklaring. Er hoeft niet meer met standaardwaarden, die over het algemeen slechter uitvielen, gerekend te worden.

Recent heeft Wasco samen met Löwik installatietechniek in Lochem een PVT-project afgerond. Lees meer over dit project >>

Klik hier voor de verklaring afgegeven door Entry Technology Support BV, in opdracht van RVO, volgens de NEN 7120.

ISDE gaat wijzigen in 2020

26/11/2019

In 2020 gaat er flink wat gewijzigd worden aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er zijn twee belangrijke wijzigingen die per 1 januari 2020 ingaan.

Klimaatakkoord: gasrekening omhoog, energie wordt goedkoper

25/06/2019

De energiebelasting op gas zal tot 2026 in totaal met 10 cent per m3 stijgen. De energiebelasting op elektriciteit gaat met 5 cent per kWh omlaag. Dat meldt NOS op basis van bronnen. Deze maatregelen zouden in het Klimaatakkoord staan dat naar verwachting vrijdag wordt gepresenteerd. 

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

12/07/2019

‘Gasketelwet’ definitief aangenomen

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de ‘gasketelwet’. De wet gaat naar verwachting in op 1 januari 2020. Dit zal een overgangsjaar worden om de certificering te kunnen behalen. Vanaf 2021 mogen enkel nog gediplomeerde installatiebedrijven en monteurs aan cv-ketels sleutelen.

Aanleiding
Het Koolmonoxide-rapport uit 2015 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aanleiding geweest voor deze nieuwe regeling. In dat rapport werd geconcludeerd dat de bestaande kwaliteitsregelingen er niet genoeg voor konden zorgen dat de veiligheid van woningbezitters gewaarborgd werd.

Voor wie is deze wet?
Volgens de wet is er een verschil tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Die laatste groep moet zich gaan houden aan vakbekwaamheidseisen. Iedere monteur die straks wil installeren en in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets. Ook monteurs die een SCIOS-certificaat hebben moeten deze toetsen halen. Monteurs die werken als Energie Service Specialist bij een bedrijf met het kwaliteitslabel OK-CV zijn hier ook toe verplicht. Er wordt voor deze groep wel gekeken of een aangepast examen mogelijk is.

CO-certificering via WasCollege
WasCollege, het opleidingsinstituut van Wasco, gaat installateurs op weg helpen voor deze verplichte certificering. De trainers hebben een ruime (praktijk)ervaring in de installatietechniek en kunnen daardoor alles vanuit de praktijk vertellen wat je moet weten. Bij het WasCollege leer je niet alleen de theorie, je krijgt ook de handvatten aangereikt voor je dagelijkse werk. De voorbereidingen op de opleiding voor CO-certificering is momenteel in volle gang. We houden je op de hoogte.

Kabinet presenteert Klimaatakkoord

28/06/2019

Op vrijdag 28 juni heeft het Kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. In dit akkoord staan de afspraken en voorstellen om in Nederland de CO2-uitstoot te verminderen. Minister Wiebes, minister Ollongren, minister Schouten en staatssecretaris Van Veldhoven hebben in een persconferentie kort uitgelegd wat het Klimaatakkoord inhoudt. 

Eerste Kamer neemt Klimaatwet aan

29/05/2019

Het is definitief: de Klimaatwet komt er. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd. Het gaat hierbij om een kaderwet, wat betekent dat er geen concrete maatregelen in staan. Er staan wel drie klimaatdoelen voor Nederland in. 

Tweede Kamer heeft ‘gasketelwet’ aangenomen

29/05/2019

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de ‘gasketelwet’, waarmee er een wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties zou moeten komen. Als deze wet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, mogen installatiebedrijven en monteurs vanaf 2021 niet meer ongediplomeerd aan cv-ketels sleutelen. 

Salderingsregeling verlengd tot 2023

08/05/2019

Eigenaren van zonnepanelen hebben geluk, want de salderingsregeling blijft drie jaar langer bestaan dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 wordt de regeling voortgezet. 

ISDE-budget voor 2019 €100 miljoen

25/02/2019

Het ISDE-budget voor 2019 is vastgesteld op €100 miljoen. In 2018 werd hetzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Hoeveel subsidie je krijgt op een apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel dat je aanschaft en van de energieprestatie. 

Nieuwe privacywetgeving: ben jij er klaar voor?

02/03/2018

Nederland voert op 25 mei 2018 de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Met deze wet moeten de persoonsgegevens beter beschermd worden. Ben jij al helemaal klaar voor de invoering van de AVG? 

Ook in onze branche moet je maatregelen treffen om boetes te voorkomen, want elke organisatie moet rekening houden met deze nieuwe wet. De organisaties hebben namelijk veel meer verantwoordelijkheden door deze wet.