Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Ook een nieuw rookgasafvoersysteem bij een nieuwe cv-ketel

04/03/2024
Wist je dat het wettelijk verplicht is om bij de vervanging van een cv-ketel ook het complete rookgasafvoersysteem te vernieuwen? Nog te vaak wordt dat — onder andere uit kostenoverwegingen — niet gedaan. Bob Peters, Sales Manager Installatie bij Ubbink, ziet het in de praktijk regelmatig gebeuren: de cv-ketel wordt vervangen, maar het bestaande rookgasafvoersysteem blijft hangen. Met alle risico’s van dien. Installateurs hebben de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de consument aan de wettelijke eisen voldoet.

De BRL100 Q&A: een routebeschrijving voor installatiebedrijven

23/10/2023

Expert aan het woord:

Door de huidige F-gassenwetgeving zijn er strengere eisen ontstaan voor de omgang met F-gassen.  Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) die schadelijk zijn voor het milieu. Om deze reden stelt de Nederlandse regelgeving dat installateurs en installatiebedrijven zich moeten certificeren wanneer zij werken met koudemiddelen. Voor bedrijven betekent dat een wettelijke plicht van een BRL100-certificering. Wladimir Frik, trainer bij Wasco, legt je in dertien vragen uit waar de BRL100 vandaan komt, wat het inhoudt en welke stappen je als installatiebedrijf moet nemen.

Vijf strategieën om de lagere MPG-eis te realiseren

01/11/2023

De overheid heeft zich voorgenomen om per 1 januari 2025 de eis voor MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) aan te scherpen van 0,8 naar 0,5. MPG is een wettelijke meetlat voor circulair bouwen. Deze aanscherping heeft impact op de manier waarop woonhuisinstallaties ontworpen moeten worden. Het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen komt daarom met 5 strategieën om bouwpartijen te ondersteunen in deze stap. Het is nu al zaak dat installateurs gaan nadenken over de energieprestatie en het wooncomfort in het ontwerp van de installaties van hun (toekomstige) klanten.

Verantwoord werken als service- en onderhoudsmonteur: ken jij de regels?

23/10/2023

Expert aan het woord:

Installateurs zijn de aangenomen helden van de energietransitie. Immers, iedereen moet uiteindelijk van het gas af. De overheid heeft daarom als nieuw uitgangspunt gesteld dat vanaf 2026 cv-ketels alleen nog vervangen worden voor een warmtepomp. Ondertussen moeten installateurs zich bewegen in een wereld waar regelgeving steeds strenger wordt. De energietransitie heeft ervoor gezorgd dat de overheid regelgeving enorm heeft aangescherpt. Voor service- en onderhoudsbedrijven en monteurs betekent dat een wirwar aan certificeringen. Ondertussen heb je als monteur een belangrijkere adviseursrol naar de consument toe dan je denkt. Mark Pool, technisch adviseur bij Wasco, neemt je in dit artikel mee in de regelgevingen die gevolgen hebben voor jouw werk of bedrijf. 

Meet voor je leven: zijn de waarden van je meetapparatuur juist ingesteld?

23/10/2023

Expert aan het woord:

Als service- en onderhoudsmonteur werk je elke dag met gasgestookte toestellen. Cv-ketels, gaskachels en geisers; al deze apparaten kunnen een bron van koolmonoxide (CO) zijn. Koolmonoxide is een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas, waarbij vergiftiging al snel fataal kan zijn. Daarom kan het van levensbelang zijn om een persoonlijke CO-meter bij je dragen. Sterker nog, wist je dat dit met de Gasketelwet indirect verplicht is? Wilfred Drenth, Technisch Adviseur bij Wasco, legt je uit waar je op moet letten en welke grenswaarden je moet aanhouden.

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

30/04/2021

Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen. De bepalingsmethode hiervoor is de NTA 8800. BENG heeft de EPC-berekening vervangen en kijkt in tegenstelling tot EPC niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw per jaar. Ook worden er nu eisen gesteld aan de energiebehoefte en het aandeel hernieuwbare energie. De BENG-eisen zijn voor ieder gebouwtype verschillend.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
- BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De MPG draait om de belasting van de gebruikte materialen in een gebouw over de totale levensduur van dat gebouw. Elk materiaal in een ontwerp wordt geïdentificeerd en er wordt bepaald hoeveel er van wordt toegepast. Op basis van een LevensCyclusAnalyse (LCA) wordt de milieubelasting van een materiaal vertaald naar de zogenoemde schaduwkosten per eenheid van het product. Momenteel geldt een maximale totale schaduwprijs € 1,0 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar, oftewel een MPG van 1.

Vanaf wanneer?
De MPG-eis van 1 geldt vanaf 1 januari 2018. Vanaf 1 januari 2021 is deze aangescherpt naar naar 0,8. De verwachting is dat de grens vervolgens stapsgewijs wordt verlaagd naar 0,5 in 2030.

Het doel van de Wet kwaliteitsborging is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten aan de hand van verschillende dossiers, inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd. Ze worden ook aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden.

Vanaf wanneer: De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking.

Vakmanschap CO blijft langer geldig

09/11/2021

Heb jij jouw certificering ‘Vakmanschap CO’ gehaald in de afgelopen maanden en ben je bang dat deze nu verloopt door het uitstel van de Gasketelwet? Geen zorgen! Uitgegeven bewijzen van vakmanschap zijn 9 maanden langer geldig. Heb jij je Vakmanschap CO nog niet behaald. Schrijf je snel in, want vol=vol.

Veilig PV-panelen installeren

25/05/2022

PV-panelen zijn onmisbaar bij het verduurzamen van een woning. Het is belangrijk dat je ze goed en veilig installeert. We hebben Arjen Harberink, Manager Application Engineering bij Esdec, gevraagd waar je rekening mee moet houden voordat je het dak op gaat.

Verplichting Gasketelwet 9 maanden uitgesteld

14/10/2021

Installatiebedrijven hoeven pas op 1 januari 2023 en niet op 1 april 2022 gecertificeerd te zijn voor de Gasketelwet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft besloten tot 9 maanden uitstel omdat 1 april 2022 ‘niet meer haalbaar is’, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Warmtepompen, pv-panelen of zonneboilers verplicht bij ingrijpende renovatie vanaf het najaar 2021!

23/08/2021

Komend najaar gaat het kabinet de eis vastleggen voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Daarmee is de exacte datum waarop de toepassing van onder meer warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers bij ingrijpende renovatie verplicht worden nog niet bekend.

De verplichting komt voort uit de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II). Hierin is vastgelegd dat lidstaten een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie moeten voorschrijven bij ingrijpende renovatie. De verplichting geldt wel alleen wanneer de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaakt van de ingrijpende renovatie.

 

De nieuwe salderingsregeling: Wat moet je weten?

09/06/2022

De overheid heeft het voornemen om vanaf 1 januari 2025 de nieuwe salderingsregeling in te laten gaan. Hier kun je van je klanten best wat vragen over verwachten. Wat houdt deze nieuwe regeling in en wat is het verschil met de huidige regeling? We leggen uit wat je moet weten over de nieuwe salderingsregeling zodat jij goed voorbereid je klant te woord kunt staan.

De huidige regeling
Op dit moment wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen jaarlijks verrekend met het energieverbruik in de woning. Alle energie die iemand niet direct verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienet. Met de huidige salderingsregeling is het gunstig om zelf stroom op te wekken, omdat deze tegen hetzelfde tarief wordt weggestreept als de stroom die wordt afgenomen. Alleen over het netto (gesaldeerde) verbruik betaalt de klant verbruikskosten, energiebelasting en btw.
Wordt er meer stroom verbruikt dan opgewekt, dan levert de energieleverancier het verschil. Wordt er juist meer stroom opgewekt dan verbruikt, dan wordt het teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt een terugleververgoeding uitgekeerd. Elke energieleverancier bepaalt zelf de terugleververgoeding. Deze ligt gemiddeld tussen 3 en 12 cent per kWh. 
Wekt jouw klant meer stroom op dan hij verbruikt, adviseer de klant dan om te kijken naar de energieleveranciers met een hoge terugleververgoeding.

 

Eerste Kamer neemt Klimaatwet aan

29/05/2019

Het is definitief: de Klimaatwet komt er. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd. Het gaat hierbij om een kaderwet, wat betekent dat er geen concrete maatregelen in staan. Er staan wel drie klimaatdoelen voor Nederland in. 

Elektrisch verwarmen én voldoen aan BENG?

15/11/2021

Ja. Je kan voldoen aan BENG met elektrisch verwarmen. De BENG-rekenmethodiek is nog wat onbekend, maar het is mogelijk om een berekening op te stellen die uiteindelijk aan alle eisen voldoet. Daarnaast kan je verschillende duurzame systemen combineren.  

Wil je met je eigen ogen zien hoe elektrische oplossingen toegepast kunnen worden in combinatie met de BENG-eisen? Dat kan in de Masterwatt klimaatconcepten.  

 

Gasketelwet treedt 1 april 2023 in werking

21/03/2023

Het heeft enige tijd geduurd, maar per 1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Dit houdt in dat iedereen die zonder CO-certificaat aan gasverbrandingsinstallaties werkt in overtreding is vanaf die datum. 

Herziening F-gassenverordening goedgekeurd door Europees Parlement

16/10/2023

Op 5 oktober 2023 hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie een akkoord bereikt over de inhoud van de nieuwe F-gassenverordening. Deze is nog niet openbaar gemaakt, dus nog niet alle details zijn bekend. Dit maakte onder andere de Nederlandse Vereniging voor Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) bekend. We geven hieronder alvast in hoofdlijnen weer wat je kunt verwachten als installateur. 

 

Installateur 2.0: Wouter van Raad

19/08/2021

Wouter van Raad is projectleider bij Stijnen. Stijnen richt zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt. Vanaf advies, engineering tot aan installatie en onderhoud. Ze onderscheiden zich op het gebied van energiezuinige installaties. Met deze installaties worden woningen zo energiezuinig dat nul-op-de-meter binnen handbereik komt.

Je ontkomt in het installateursvak niet aan het onderwerp ‘duurzaamheid’. Energieneutrale gebouwen zijn daarin een mooie stap. Maar duurzaamheid is een uitdagend onderwerp, want onze klant vindt comfort nog steeds het belangrijkste. Hoe geef je de klant wat hij wil terwijl je de duurzame doelstellingen nastreeft en hoe zorg je ervoor dat de klant erop vooruitgaat op alle vlakken?