Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Ventilatieventielen: functionaliteit ontmoet stijl

11/03/2024

Ventilatie is een essentieel onderdeel van elk gebouw, maar dat betekent niet dat de esthetiek eronder hoeft te lijden. Ventilatieventielen, ook bekend als luchtventielen, bieden niet alleen functionele voordelen, maar voegen ook een decoratief accent toe aan de ruimte. Hoe combineer je optimale luchtkwaliteit met esthetische overwegingen? Met ventilatieventielen. 

Ventilatie in gestapelde bouw verduurzamen

28/02/2024

Bij renovatie van gestapelde bouw zorgen het kanaalwerk en de beschikbare ruimte voor de grootste belemmeringen als het gaat om ventilatie. Ondanks dat ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, treft Wouter Meeuws van DUCO in de praktijk vaak nog slechte ventilatie aan. In sommige gevallen ontbreekt een ventilatiesysteem zelfs. Voor de renovatie van gebouwen tot aan 15 appartementen bestaan er oplossingen, waarbij belemmeringen van kanaalwerk en ruimte niet meer aan de orde zijn. In dit artikel lichten we collectieve ventilatie met vraagsturing toe. 

Ubbink Ventus Valetis - De logische WTW combinatie

29/02/2024

Word dakwijs met Ubbink 

Een efficiënt en goed presterend dak realiseren is niet inspelen op een vraag, het is voldoen aan de gestelde eisen! In een notendop zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden: de constructie, de isolatiewaarden van het dak, de lucht- en waterdichtheid van het dak, de aansluitingen en doorvoeren én een maximaal renderende energieopwekking. Wat in één zin is samengevat, vergt echter veel ontwerpvaardigheden, oplossingsgerichtheid en kunde van de mensen die het dak opgaan.

Iedere (energie)component op het dak stelt specifieke eisen. De luchttoevoer mag niet naast de ontspanningsleiding van de riolering of de ventilatieluchtafvoer geplaatst worden. Terwijl je bij zonnepanelen schaduw wilt voorkomen. Daarnaast moet je bij het ontwerp rekening houden met de schacht, muren en kamers binnenshuis. En juist daar, waar installateurs en bouwers elkaar tegenkomen, maakt de combinatie Ventus-Valetis het onderscheid.

De Ventus-Valetis combinatie bij Wasco

Voor zowel de luchttoevoer Ventus als luchtafvoer Valetis geldt dat de doorvoeren loodrecht door het dak geplaatst worden. Fijn voor de installateur die een rond gat in het dak maakt in plaats van een ovaal. Bovendien is het gat kleiner en exacter (lucht- en waterdicht) af te werken. Maar ook binnenshuis bieden deze haakse doorvoeren voordelen. Zo kan het leidingwerk tegen het dak geplaatst worden en neemt het minder ruimte in.

Daarnaast bewijzen de Ventus en Valetis hun klasse op het dak. Tijdwinst wordt geboekt door de ronde doorvoeren én de traploze instelling van de Ventus. Terwijl de Valetis de helling van het dak volgt. Door de beperkte opbouwhoogte - slechts 140 mm – voorkom je met het Valetis-luchtafvoersysteem schaduwen op de zonnepanelen. Én voor de Valetis is bijna overal op het hellende dak plaats, wat het ontwerp voor zowel binnen als buiten vereenvoudigd.
Dat maakt de keuze voor de Valetis-Ventus combinatie niet alleen heel logisch, maar ook bijzonder renderend.

Bekijk hier het Ventus-Valetis assortiment van Wasco.

Symaro-opnemers zorgen voor een gezond binnenklimaat

13/04/2022

Symaro-opnemers zorgen voor een gezond binnenklimaat, door de regeling van luchtverversing, kooldioxide (CO2) en reducering van fijnstof. Ze registreren en geven meetwaarden snel en nauwkeurig door en bieden zo een optimale basis voor een nauwkeurige en dus energiezuinige en kostenefficiënte regeling van een HVAC-installatie.  

Ventilatiesystemen optimaal instellen? Dat begint met luchtdebiet meten

25/01/2024

Ventilatiesystemen hebben een belangrijke rol voor het welbevinden van bewoners. Om de ventilatietechniek optimaal te kunnen instellen is het belangrijk om het luchtdebiet bij de verschillende toevoer- en afzuigroosters in het gebouw exact te meten. Waar moet je rekening mee houden? Tobias Thieme, Productmanager Klimaat en Koeltechniek bij Testo, heeft uitgeschreven hoe je dat het beste doet bij grote luchtroosters, standaard luchtroosters, afzuigroosters en wervelroosters met verwervelde stroming. 

 

Ventilatietips voor de wintermaanden

11/12/2020

Francesco Franchimon geeft de volgende tips:

1. Controleer hoeveel er daadwerkelijk wordt geventileerd

2. Controleer in welke mate er wordt gerecirculeerd

3. Verleng de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem: start eerder en zet later uit. Ook al is het gebouw gesloten

4. Ventilatie in de toiletten is zeer belangrijk: bij het doortrekken kan een extra virusconcentratie ontstaan

5. Kijk of de capaciteit van het ventilatiesysteem kan worden vergroot

6. Bepaal of recirculeren leidt tot een risico: veel lokaal recirculeren is een groter risico dan recirculatie in een gebouw met honderden ruimtes

Zehnder ComfoFan S is uitgebreid met interne vochtsensor

14/08/2018

De Zehnder ComfoFan S ventilatiebox is er in een nieuwe uitvoering: de ComfoFan S Hygro. De interne vochtsensor van deze ventilatiebox zorgt voor een nog gezonder binnenklimaat. De ComfoFan S zal automatisch meer gaan ventileren om het moment dat het huis vochtiger wordt, bijvoorbeeld tijdens het douchen of koken. Het huis droogt dan sneller, wat schimmelvorming tegengaat. De interne vochtsensor kan ook geplaatst worden in een ComfoFan S die al in gebruik is genomen. 

De optimale luchtverdeling met een luchtverdeelkast

31/01/2024

De basis van een goed functionerend ventilatiesysteem wordt gelegd op de tekentafel. Zeker bij balansventilatiesystemen. De luchtaanvoer en -afvoer vergen een nauwkeurige berekening, omdat de luchtstromen in evenwicht moeten zijn. Bovendien moet er voor zowel toe- als afvoer een kanalensysteem geïnstalleerd worden. Denk goed na voor je start over de ontwerpkeuzes die je maakt én over de materiaalkeuzes. Zo voorkom je faalkosten tijdens de bouw en kunnen bewoners straks gezond en comfortabel wonen.

Haat-liefdeverhouding met ventilatiesystemen met warmteterugwinning

18/02/2021

Onze WasCollege opleiders, Rob en Ingmar, leggen in een dubbelinterview in Gawalo uit dat de haat-liefdeverhouding te maken heeft met zowel negatieve ervaringen uit het verleden als met hedendaagse problemen.

“Ventilatie met WTW is een mooie oplossing om een hoge luchtkwaliteit te garanderen in combinatie met een laag energieverbruik. Het is echter wel essentieel dat er goed over de luchtstromen wordt nagedacht.” Rob van Houten

“Het is ontzettend belangrijk om eerst over ventileren na te denken, voordat je een huis gaat isoleren.” Ingmar Tennekes

Lees het complete interview op Gawalo.nl 

Een frisse blik op een gezond binnenklimaat
Met een frisse blik delen wij graag onze kennis met jou over een gezond binnenklimaat. We staan niet alleen voor je klaar met een ruim assortiment, maar ook met technische ondersteuning, tips, diensten en opleidingen. We hebben alvast wat informatie voor je op een rij gezet

Meer weten over het creëren van een gezond binnenklimaat?
Tijd om dat luchtbederf aan te pakken! We praten we je in de eendaagse opleiding ‘Gezond Binnenklimaat’, helemaal bij. We hebben nog een paar plekken beschikbaar. Meld je aan > 

Het belang van dampdicht geïsoleerde ventilatiekanalen: vocht voorkomen

08/12/2023

Al vele jaren is de markt bezig om ventilatie-installaties energiezuiniger te maken. De sterk opkomende warmteterugwin-installaties (wtw-installaties) zijn daar onder andere het resultaat van. Deze zorgen dat de warmte uit de afgezogen lucht wordt teruggegeven aan de toevoerlucht in het gebouw. Met wtw-installaties komt er hierdoor voor de installateur een nieuwe uitdagende isolatieklus bij: het dampdicht isoleren van ventilatiekanalen. Door temperatuurverschillen van de lucht die door de ventilatiekanalen gaat, is er risico op condens. En dat betekent dat de boel vochtig wordt. Waar moet je als installateur op letten om ervoor te zorgen dat de isolatie z’n werking behoudt? Bram van Luin, Manager Engineering bij R-Vent legt het uit. 

Mobiele warmtepomp - Zuinige “alleskunner”

21/12/2017

Een mobiele warmtepomp is een zuinige “alleskunner”, die ideaal is voor bijvoorbeeld de zolderkamer. Hij geeft verkoeling in de zomer, maar geeft ook warmte in de winter. Daarnaast zorgt hij voor een aangenaam klimaat door het bevochtigen en ventileren van de ruimte.

Bestaande woningen verduurzamen met Overflow Technology

19/01/2024

Balansventilatie speelt een sleutelrol in het creëren van een duurzame en gezonde woning. Het aanleggen ervan kan wel een flinke klus zijn. Zeker wanneer de toevoerlucht van het ventilatiesysteem vanuit een zolderopstelling naar de benedenverdieping wordt gebracht. Overflow Technology is een oplossing voor centrale balansventilatie in bestaande woningen die minder tijd en materialen kost. Rutger Naber, adviseur bij Zehnder, vertelt ons er alles over.

“Ventilatie is voor veel mensen nog een blinde vlek in de energietransitie”, steekt Rutger resoluut van wal. “In de toekomst gaan steeds meer bestaande panden gaan van het aardgas af. We isoleren en er is een sterke focus op warmtepompen en duurzame opwekking middels zonnepanelen. Maar in dit hele verhaal is goede ventilatie onontbeerlijk. Voor behoud van de luchtkwaliteit in woningen, het comfort en in het geval van een wtw-systeem bespaar je ook veel energie. Ventilatie is nu nog te vaak een sluitpost, terwijl het een integraal onderdeel moet zijn van een energie-efficiënte totaaloplossing.”

Profiteren van 100% overstroom

Zehnder Overflow Technology is een methodiek om ook bestaande panden op een eenvoudige manier van centrale balansventilatie te voorzien. Bij deze methode maak je gebruik van 100% overstroom van de ene zone naar de andere. Rutger  legt uit: “Een wtw-unit in de woning voorziet via korte toevoerkanalen de slaapkamers van extra veel frisse lucht, meer dan het Bouwbesluit vraagt . Die verse lucht verspreidt zich, door de overdruk in de slaapkamer en onderdruk in de woonkamer, door de gehele woning. De lucht wordt afgevoerd via de vaak al bestaande afvoerpunten in de badkamer, keuken en toilet. Zo ontstaat er een duurzame balansventilatie door het hele huis zonder lange toevoerkanalen naar de begane grond. De toevoervoorzieningen naar de slaapkamers kun je vaak makkelijk achter het knieschot op zolder kwijt. Dit alles maakt het een relatief kleine ingreep met een zeer korte installatietijd, minder materiaalgebruik en met weinig overlast voor de bewoners.”

“Overflow Technology zorgt voor een gelijke -of zelfs betere- luchtkwaliteit dan een traditioneel ventilatiesysteem”