Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

Beheer op afstand: de trend voor snelle service

22/04/2024

Voor steeds meer installatie- en servicebedrijven wordt het interessant om verwarmingsinstallaties op afstand te monitoren. In de huidige markt, waar personeelstekorten en responssnelheid een grote rol spelen, worden de voordelen duidelijk: grotere efficiëntie en mogelijkheden om klanten sneller te hulp te schieten. Verschillende fabrikanten bieden online tools die installateurs kunnen gebruiken om installaties van desbetreffende merken op afstand te beheren. Het omarmen van deze technologieën, geeft vooruitstrevende installateurs en servicemonteurs een concurrentievoordeel. We lichten een voorbeeld van zo’n mooi platform toe in dit artikel: HomeCom Pro van Nefit Bosch.

Welke invloed hebben installateurs op overbelasting van het elektriciteitsnet?

10/04/2024
Nu steeds meer apparatuur en voertuigen vanuit het duurzaamheidsaspect werken op elektriciteit, komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet door pieken in zowel de afname (verbruik) als het aanbod (teruglevering) van elektriciteit. In andere woorden: netcongestie. Op netwerkniveau vraagt dit grootschalige aanpassingen om de doelstellingen van de energietransitie te kunnen halen. Op kleine schaal kunnen installateurs van grote toegevoegde waarde zijn. Hieronder schetsen we mogelijke adviezen richting de consument en ontwikkelingen om rekening mee te houden.

Waterbesparingstips: 5 innovatieve oplossingen

11/03/2024

Als installateur heb je veel voordeel van de meest efficiënte oplossingen voor jou en je klanten. Ook op het gebied van sanitair gebeurt er veel in de markt. Waterbesparing wordt steeds belangrijker, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook vanwege de kostenbesparingen die het met zich meebrengt voor huiseigenaren. Chantal Timmer, productmanager sanitair bij Wasco, is regelmatig in gesprek met toonaangevende merken in de sanitairindustrie. Chantal zette de meest innovatieve producten en technologieën voor je op een rij. Tips die niet alleen water besparen, maar ook jouw installatiewerk efficiënter maken.

Hier zijn 5 tips die je in overweging kunt nemen:

Het vizier op de toekomst van de installatiewereld

07/03/2024

Doordat de ontwikkelingen binnen het vakgebied installatietechniek blijven doorrazen, is het soms best lastig om overzicht te houden. 2024 brengt opnieuw aanpassingen in regelgeving en nieuwe onzekerheden vanuit het maatschappelijke speelveld. We hebben de feiten geïnventariseerd en in dit artikel inzichtelijk voor je gemaakt. 

Vergeet elektrisch verwarmen niet

11/03/2024

Er gaan de komende jaren nog miljoenen woningen van het aardgas af. De diversiteit van deze woningen is fors. Ze verschillen in type, bouwjaar, isolatieniveau, etc. Geen enkele woning is eigenlijk precies hetzelfde. Het geven van goed energieadvies is dan ook maatwerk. Als installateur kijk je daarbij naar meerdere opties om tot de beste oplossing voor jouw klant te komen. Daarbij sluit je geen enkele mogelijkheid bij voorbaat al uit.

Ventilatie in gestapelde bouw verduurzamen

28/02/2024

Bij renovatie van gestapelde bouw zorgen het kanaalwerk en de beschikbare ruimte voor de grootste belemmeringen als het gaat om ventilatie. Ondanks dat ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, treft Wouter Meeuws van DUCO in de praktijk vaak nog slechte ventilatie aan. In sommige gevallen ontbreekt een ventilatiesysteem zelfs. Voor de renovatie van gebouwen tot aan 15 appartementen bestaan er oplossingen, waarbij belemmeringen van kanaalwerk en ruimte niet meer aan de orde zijn. In dit artikel lichten we collectieve ventilatie met vraagsturing toe. 

Wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet?

03/04/2024

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In deze wet, die alles omvat wat te maken heeft met de leefomgeving, zijn 26 wetten gebundeld. De belangrijkste regels hieruit zijn uitgewerkt in vier besluiten. Maar wat is er voor jou veranderd door de Omgevingswet? We leggen het per besluit uit. 

De salderingsregeling blijft

15/02/2024
De Eerste Kamer stemde met een meerderheid tegen het uitfaseren van de salderingsregeling. Dat betekent dat het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie af te bouwen van de baan is. Huiseigenaren die pv-panelen hebben of willen aanschaffen, kunnen de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet. Dat is goed nieuws voor huiseigenaren en voor installateurs.

De doorlooptijd van warmtepompinstallaties verkorten: dit kun je al doen!

12/02/2024
De wettelijke verplichting om een cv-ketel minimaal te vervangen door hybride installatie met een warmtepomp zorgt voor een enorme capaciteitsdruk in de installatiewereld. Installateurs moeten bij bestaande woningen omschakelen van routinewerk naar complexere installaties. Klantwerving, verkoop, voorbereiding en montage lopen daarbij al snel op tot 32 uur, volgens een onderzoek van Techniek Nederland. Een warmtepompinstallatie kost daarmee 4 keer zoveel tijd als de installatie van een cv-ketel. Hoe kun je dit verkorten?

Water als bronenergie voor warmtepompen

30/01/2024

We kennen de lucht-waterwarmtepomp die met buitenlucht het huis verwarmen. Minder bekend is de grondgebonden warmtepomp, ook wel de water-waterwarmtepomp genoemd. Deze zie je vooral bij nieuwbouw. Omdat hiervoor diep gegraven moet worden is dit vaak voor de bestaande bouw geen optie. Maar wat als we hiervoor opgevangen regenwater als bronenergie gebruiken? 

Onderzoek waterschaarste: actiebereidheid consument in sterke mate verbonden met kosten

15/12/2023

Uit een internationaal onderzoek naar waterschaarste en de manier waarop mensen daarmee omgaan, blijkt dat kosten voor de consument een grotere zorg is dan de toekomstige beschikbaarheid van water. Het onderzoek, dat in opdracht van GROHE is uitgevoerd, toont aan dat de persoonlijke impact van waterschaarste de belangrijkste drijfveer is voor consumenten als het gaat om het aanpassen van waterconsumptie. Wel is 78% van de Nederlanders bereid water te verbruiken als er in Nederland sprake is van watertekort, maar worstelt 26% met de wijze waarop.

Vijf strategieën om de lagere MPG-eis te realiseren

01/11/2023

De overheid heeft zich voorgenomen om per 1 januari 2025 de eis voor MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) aan te scherpen van 0,8 naar 0,5. MPG is een wettelijke meetlat voor circulair bouwen. Deze aanscherping heeft impact op de manier waarop woonhuisinstallaties ontworpen moeten worden. Het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen komt daarom met 5 strategieën om bouwpartijen te ondersteunen in deze stap. Het is nu al zaak dat installateurs gaan nadenken over de energieprestatie en het wooncomfort in het ontwerp van de installaties van hun (toekomstige) klanten.

Snel en duurzaam op weg: Haagse installateur op bakfiets

20/03/2023

Door de binnenstad crossen en binnen 10 minuten bij je klant zijn. Dit klinkt voor veel installateurs als muziek in de oren. Vaak is dit helaas niet het geval vanwege het drukke verkeer. Dan zijn er ook nog de milieuzones en straks de zero-emissiezones. Voor de Haagse Peter Damsteeg allemaal geen probleem. Op zijn bakfiets sjeest hij heel Den Haag en omstreken door, op weg naar zijn volgende klant.

Met plezier naar je werk
Peter Damsteeg is directeur, CEO, en grootaandeelhouder van zijn eenmanszaak Damsteeg Installatie- en Onderhoudsbedrijf. Dit is hij met veel plezier sinds 2005. Peter: “Omdat ik het belangrijk vind om de particuliere klant voorop te plaatsen en klantvriendelijker te werk te gaan, ben ik ooit mijn eigen bedrijf begonnen.” En met succes. Hij heeft inmiddels een mooie klantenkring opgebouwd bestaande uit 600 (voornamelijk) particuliere klanten. “Met veel plezier onderhoud en installeer ik cv-ketels, zonneboilers en warmtepompen in heel Den Haag en omstreken”, vertelt Peter.

Installeren in de stad: milieuzones, drukte en lastig parkeren
Werken in de stad is voor velen een uitdaging. Het drukke verkeer en de milieuzones waar sommige dieselbusjes niet doorheen mogen rijden, maken de reistijd lang. "Hier blijft het helaas niet bij”, vertelt Peter: “Ook de parkeerkosten zijn vrij hoog in de binnenstad en vaak mag je niet langer dan een half uur parkeren. Dit is soms wel nodig, wat dan weer leidt tot een bekeuring.”

Alternatief voor de binnenstad: de elektrische bakfiets
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Peter op zoek ging naar een duurzaam alternatief. Al snel kwam hij uit op een elektrische bakfiets. “Dezelfde afstand waar ik met mijn dieselbus 45 minuten over deed, doe ik nu in een kwartiertje met mijn bakfiets. Ik hoef niet meer om de binnenstad heen te rijden, maar kan er dwars doorheen. Bovendien erger ik me ook niet meer aan het verkeer.”

Het bespaart Peter ook veel geld. “Ik heb het afgelopen jaar zo’n € 1.700 bespaart aan parkeerkosten. Hier heb ik nog niet eens alle bekeuringen bijgeteld. Als ik vier keer een onderhoudsbeurt heb van een uur, waar je elke keer maar een half uur mag blijven staan, kreeg ik die dag geheid een bekeuring. Met mijn bakfiets kan ik nu voor de deur parkeren, zo lang als ik wil.”

Alternatief vervoer, positieve reacties
Vanwege zijn werk komt Peter op mooie plekjes in de hofstad. “Denk dan aan ambassades of grote vrijstaande huizen waar Amerikaanse CEO’s wonen”, vertelt hij. “Zij maken dan altijd een foto van mijn bakfiets en sturen die naar hun Amerikaanse vrienden en familie. Typical Dutch noemen ze het dan.” Zijn fiets krijgt ook van niet-klanten veel bekijks: “Als ik met mijn dieselbus rondrijd, krijg ik eigenlijk nooit vragen en spreken mensen me zelden aan. Maar als mensen mijn bakfiets op de stoep zien staan, vragen ze altijd wel om een kaartje.”

De groene installateur
Peter is groot fan van zijn eigen bakfiets: “Alle materialen die ik bij mijn go-to Wasco aan de Westvlietweg haal, passen samen met mijn montageset en servicesetstofzuiger in mijn bakfiets. Ik wil andere installateurs dan ook aansporen om na te denken hoe je ook op andere manieren, zonder dieselauto, klanten kunnen bereiken. Er zijn genoeg duurzame mogelijkheden. Kijk dan vooral ook naar de subsidieregelingen die er zijn als je voor een duurzame keuze gaat.”

Voor Peter is de bakfiets niet alleen een zomerding. “Ook als het regent of het vriest stap ik op de fiets. Ik snap ook wel dat je niet in de stortregen als een verdronken kat aan kan komen bij een klant. Maar dan heb ik mijn dieselauto nog als alternatief.” Maar ook zijn dieselauto wil hij op den duur wegdoen. “Ik zit te kijken naar een Carver auto. Dat is een soort elektrische bakfiets met een dak erop.” Peter is dus zeker op weg om de groenste installateur van Den Haag te worden, als hij dat al niet is.

 

 

Subsidie warmtepompen verhoogd van 20% naar 30%

02/11/2021

De ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie) voor een (hybride) warmtepomp gaat vanaf 2022 omhoog! Deze extra subsidie is bedoeld om de (hybride) warmtepomp een aantrekkelijk alternatief te maken voor de gasketel.

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

30/04/2021

Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-Neutrale Gebouwen. De bepalingsmethode hiervoor is de NTA 8800. BENG heeft de EPC-berekening vervangen en kijkt in tegenstelling tot EPC niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw per jaar. Ook worden er nu eisen gesteld aan de energiebehoefte en het aandeel hernieuwbare energie. De BENG-eisen zijn voor ieder gebouwtype verschillend.

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
- BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
- BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De MPG draait om de belasting van de gebruikte materialen in een gebouw over de totale levensduur van dat gebouw. Elk materiaal in een ontwerp wordt geïdentificeerd en er wordt bepaald hoeveel er van wordt toegepast. Op basis van een LevensCyclusAnalyse (LCA) wordt de milieubelasting van een materiaal vertaald naar de zogenoemde schaduwkosten per eenheid van het product. Momenteel geldt een maximale totale schaduwprijs € 1,0 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar, oftewel een MPG van 1.

Vanaf wanneer?
De MPG-eis van 1 geldt vanaf 1 januari 2018. Vanaf 1 januari 2021 is deze aangescherpt naar naar 0,8. De verwachting is dat de grens vervolgens stapsgewijs wordt verlaagd naar 0,5 in 2030.

Het doel van de Wet kwaliteitsborging is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Onafhankelijke kwaliteitsborging en een uitgebreidere aansprakelijkheid van aannemers moeten hiervoor gaan zorgen. Bouwers moeten aan de hand van verschillende dossiers, inzichtelijk maken hoe ze een opdracht hebben uitgevoerd. Ze worden ook aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden.

Vanaf wanneer: De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking.